Mario Fafangel – slovenski Hananija

Oddaja
fafangel
23. 8. 2022 - 16.00

Izjava

Vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2 na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je s temi besedami strnil samoprevaro, v kateri želi živeti slovenska nacija. Želi verjeti, da bo ostala v svobodi. Da bodo priporočila ostala zgolj priporočila. Želi verjeti, da nova oblast ne bo zapovedovala in prepovedovala.

Zgolj to, da so želje Fafangela in ljudstva samoprevara, še ne pomeni, da ta nima dejanskega učinka. Na njeni podlagi je posvetovalna skupina namreč izpeljala nova strokovna izhodišča in usmeritve za pripravljenost in odzivanje na okužbe z virusom. Nova izhodišča predvidevajo dve fazi ukrepanja za omejevanje širjenja virusa. Prva faza je namenjena zaščiti ranljivih skupin prebivalstva in preprečevanju porasta oblik bolezni s težjim potekom. Šele v drugi fazi bo cilj ukrepov postalo nižanje števila obolelih, obolelih s težjo obliko covida-19 in umrlih. Kot je razumeti iz novih priporočil, to ne bo cilj sam po sebi, temveč bo zmanjševanje števila obolelih in umrlih služilo zmanjšanju preobremenitve zdravstvenega sistema in zagotavljanju vzdržnosti zdravstva

V prvi fazi posvetovalna skupina priporoča zgolj nekaj »nujnih« ukrepov: nošenje mask le v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih in lekarnah ter samoizolacijo vseh s potrjeno okužbo. Šele v drugi fazi skupina kot »nujno« priporoča uvedbo nošenja mask v vseh zaprtih javnih prostorih in javnih prevoznih sredstvih. »Nujni« bi šele v drugi fazi postali tudi delo od doma za vse, ki jim narava dela to omogoča, tedensko samotestiranje na domu za učence, dijake in študente ter prilagajanje števila obiskovalcev na prireditvah velikosti prostora. 

golob
Sovražnika postaneta prijatelja
 / 14. 6. 2022

Prehod med fazama ukrepanja drugače kot v preteklosti zdaj ni jasno opredeljen. Dokler se ne zgodi scenarij težko obvladljive zime, posvetovalna skupina priporoča ukrepe iz prve faze. Drugo fazo ukrepov priporoča, ko se bo scenarij neobvladljive zime že zgodil. Ministrstvu za zdravje bi prehod v drugo fazo ukrepov predlagali posvetovalna skupina NIJZ in Nacionalna skupina za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike v zdravstvenem sistemu na ministrstvu za zdravje. Odločitev bo temeljila na presoji teh dveh skupin o tem, kdaj se bodo kapacitete enot intenzivne nege tako zapolnile, da bodo strožji ukrepi postali »nujni«

Pri novih priporočilih posvetovalne skupine bode v oči nova razlika med »priporočljivostjo« in »nujnostjo« ukrepov. Priporočila nikjer ne omenjajo uvajanja obveznih ukrepov. Obveznost je v 34-stranskem dokumentu priporočil omenjena le dvakrat, pa še to v sklicevanju na ukinitev obvezne uporabe mask aprila in maja 2022 - torej še v času prejšnje oblasti. Ukrepi, kot je nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, po novem torej ne bodo več obvezni, ampak »nujni«. Kako natanko bosta ministrstvo za zdravje in vlada na podlagi priporočil o »nujnosti« ukrepov sprejemala suverene odločitve o obvezah, tako sploh ni jasno. Povsem jasno pa je, da bosta take odločitve slej ko prej morala sprejemati. Si predstavljate, da bi, denimo, na vratih bolnišnice pisalo »Nujna uporaba zaščitne maske«, vendar tega, ali jo tudi dejansko kdo nosi, ne bi preverjal nihče? 

jansaaa
Kralj velikih besed brez krone, diktator, avtokrat, totalitarec ...
 / 27. 10. 2020

Izvršna oblast lahko suverene odločitve sprejema kot zapovedi ali pa jih sploh ne sprejema. Lahko tudi zgolj priporoča in usmerja, če tako želi, a s tem prizna lastno nesuverenost ter upravljanje s prebivalstvom prepusti zdravnikom. Zdravniki sicer lahko prav tako zapovedujejo, a brez državne sile sankcij. V situaciji, ko velik del prebivalstva ne upošteva zdravniških ukazov, se te zapovedi izkažejo za prazne. Prav zato je upanje, da bo ljudstvo ostalo svobodno, samoprevara. Samoprevara je uvajanje razlike med obvezo in nujo, če posledica nuje niso obvezni ukrepi.

klakocar
Slavljenje podobe predsednice parlamenta je le hrbtna stran njenega zaničevanja
 / 5. 7. 2022

Pokaže se, da je nova vloga Maria Fafangela vlivanje lažnega upanja na svobodo. Robert Golob je največji v svojih nedejanjih, v tihem upravljanju, zato je slovenski Gilgameš. Urška Klakočar Zupančič je njegova boginja svobode, slovenska Marianne, ki mora svobodo nove oblasti simbolizirati s spretnim vrtenjem jezika in teatralnimi gestami. Mario Fafangel pa je lažni prerok, ki ljudstvu daje upanje, da prihaja čas, ko ne bo več vpeto v tiranski jarem babilonskega virusa. Prav tako, kakor je lažni prerok Hananija v božji ukani prerokoval konec vladavine babilonskega tirana Nebukadnezarja, Mario Fafangel prerokuje čas, ko bo covid le še eden od virusov, ko bo »vkomponiran v naš zdravstveni sistem«. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.