2020FF

Aktualno-politična novica

Pozdravljeni v prvem OFF-u leta 2020. Začenjamo v Avstraliji, kjer jim vstopa v novo leto pravzaprav ne bi bilo treba proslavljati z ognjemeti, saj imajo tamkajšnji prebivalci ognja in dima že tako vrh glave - dobesedno. V obsežnih požarih, ki so prizadeli predvsem vzhodne in jugovzhodne avstralske zvezne države, je v zadnjih mesecih umrlo več ljudi, vsaj 100 tisoč pa so jih morali evakuirati, zlasti iz obalnih mest, pri čemer je pomagala tudi vojska. Zaradi travm, ki bi jih menda lahko povzročil dodaten dim v ozračju, je skoraj 300 tisoč ljudi podpisalo peticijo proti tradicionalnemu ognjemetu v Sydneyju, a je predstava, vredna dobre štiri milijone evrov, potekala nemoteno. Tudi sicer so bile avstralske oblasti tarča kritik zaradi počasnega odziva in slabih pogojev, v katerih delajo tamkajšnji gasilci. 

Dim se je medtem razširil do Nove Zelandije, v Avstraliji pa bi utegnil predstavljati nevarnost za zdravje prebivalcev. Izmerjen indeks kakovosti zraka v prestolnici Canberra je bil na primer opisan kot 22-krat slabši od predpisanega. Da bo iz Avstralije prišla tudi kakšna dobra vest za okoljevarstvenike, zaključimo z novico, da je Canberra z novim letom postala prvo mesto v Avstraliji, ki uporablja izključno obnovljive energetske vire, predvsem gre za sončne in vetrne elektrarne.

Največji protesti po padcu Sadama Huseina
 / 8. 11. 2019
Po vdoru protestnikov v poslopje ameriškega veleposlaništva v Bagdadu, ki je sledil napadom ameriških sil na oporišča šiitske milice Kataib Hezbolah, so iz Pentagona sporočili, da Združene države v Irak pošiljajo dodatnih 750 vojakov. Ameriški obrambni minister Mark Esper je odločitev označil kot preventiven ukrep zaradi povišane ogroženosti ameriškega osebja in poslopij v Iraku. Ameriški predsednik Donald Trump je medtem za ravnanje protestnikov okrivil iranske oblasti, a je dodal, da ne pričakuje vojne z Iranom, saj pravi, da “ima rad mir”.

Nekdanji vodja partnerstva avtomobilskih proizvajalcev Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, je z Japonske, kjer je čakal na sojenje zaradi obtožb o finančnih zlorabah in prirejanju poslovnih knjig, uspel pobegniti v Libanon. Tam se bo, kot je dejal, izognil nepravičnemu japonskemu sodnemu sistemu. Ghosn je bil zaradi suma kaznivih dejanj aretiran novembra 2018 in nato po plačilu varščine izpuščen marca naslednje leto. Zaradi begosumnosti so v Braziliji rojenemu francoskemu poslovnežu libanonskega rodu japonske sodne oblasti odvzele vse tri potne liste, ob stalnem videonadzoru pa so Ghosnu tudi močno omejili uporabo telefonske in računalniške tehnologije. Okoliščine njegovega pobega so zaenkrat predmet bolj ali manj zabavnih teorij. Po eni izmed njih, ki jo povzemajo nekateri libanonski mediji in tudi The Guardian, se je Ghosn iz stanovanja pretihotapil v kovčku za glasbila. To ne bi bil Ghosnov prvi primer poskusa imitacije hollywoodskih filmov. Ob izpustitvi iz zapora se je namreč našemil v hišnika, da bi se izognil pozornosti novinarjev. Takrat z manj uspeha kot sedaj.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v novoletnem predsedniškem nagovoru sindikate pozval h kompromisu glede reforme pokojninskega sistema, hkrati pa sporočil, da od te ne odstopa. Prenova pokojninskega sistema je sprožila eno najbolj vztrajnih stavkovnih in protestniških gibanj v zadnjem desetletju. Macron je označil prenovo sistema za projekt “socialne pravičnosti in napredka”. Reforma med drugim predvideva daljše delovno obdobje; upokojili bi se lahko šele pri 64-ih letih namesto pri 62-ih. Pokojninska reforma prav tako predvideva odpravo 42-ih ločenih shem in uvedbo enotnega sistema. Sindikati niso upoštevali vladinega poziva k prekinitvi protestov med prazniki. Nov množičen protest je pričakovati devetega januarja, ko se bodo protestom pridružili tudi učitelji, osebje v bolnišnicah in drugi zaposleni v javnem sektorju. 

Na silvestrovo je še tretji dan stavkalo kabinsko osebje nizkocenovne letalske družbe Germanwings, ki deluje kot podružnica nemške družbe Lufthansa. Zaradi stavke je bilo odpovedanih okoli 170 letov. Sindikat Ufo, ki združuje okoli 22 tisoč članov kabinskega osebja v Nemčiji, si prizadeva predvsem za višje plače osebja ter lažje poti začasnih delavcev do pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas. Že novembra je morala Lufthansa zaradi dvodnevne stavke sindikata odpovedati okoli 1300 letov.

Na predsedniških volitvah v Gvineji Bissau je zmagal nekdanji premier Cissoko Embalo. V drugem krogu je premagal kandidata največje parlamentarne stranke PAIGC Domengesa Pereira, ki je v prvem krogu dobil največ glasov. V prvem krogu je kandidiral tudi sedanji predsednik Jose Mario Vaz, a je dosegel šele četrto mesto. V drugem krogu je, tako kot vsi ostali neuspešni kandidati, podprl končnega zmagovalca Embaloja. Ta bo imel v svojem mandatu najverjetneje polne roke dela. Precej nestabilen politični sistem v Gvineji Bissau namreč daje vladajoči stranki moč imenovanja ministrov, predsednik pa jih lahko razreši. Odhajajoči predsednik Vaz, ki je v štirih letih predsedovanja zamenjal sedem premierjev, je v svojem zadnjem predsedniškem nagovoru tik pred razglasitvijo rezultatov pozval k spremembi takšnega sistema, v katerem predsednik in parlament nenehno merita svoje moči.

Sodišče v Angoli je zamrznilo premoženje Isabel dos Santos, hčere nekdanjega angolskega predsednika Joséja Eduarda dos Santosa, ki velja za najbogatejšo žensko v Afriki. Zamrznjeno premoženje, ki je vredno več kot milijardo evrov, med drugim vključuje tudi četrtinski delež v angolskem monopolnem operaterju mobilnih storitev Unitel in delnice v eni največjih bank v državi. Gre zgolj za zadnji udarec proti družini dos Santos, potem ko je po skoraj štiri desetletjih vladavine Joséja Eduarda dos Santosa položaj predsednika zasedel João Lourenço. Septembra je bil zaradi kraje v državnem investicijskem skladu aretiran sin nekdanjega predsednika Jose Filomeno dos Santos, nedavno pa so iz angolske centralne banke sporočili, da bo obraz dolgoletnega voditelja izginil tudi z novih bankovcev.

Kaj lahko kadilska drhal izbere namesto umazane cigarete?
 / 6. 3. 2019
Z novim letom je stopil v veljavo del zakona o omejevanju uporabe tobačnih in sorodnih izdelkov, ki je zanje uvedel enotno embalažo. V skladu z določili zakona bodo morali po novem imeti vsi tobačni izdelki isto temnoolivno barvo in že standardne slike z opozorili ter podobami posledic kajenja. S tem Slovenija sledi več ostalim državam, ki so se tudi lotile omejevanja kajenja mlajših kadilcev z uporabo omenjene barve, saj naj bi bila ta po nekaterih raziskavah najbolj odbijajoča. Z današnjim dnem se tako končuje pomanjkanje tobačnih izdelkov na ljubljanskih bencinskih črpalkah, ki je prizadelo večji del kadilske populacije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness