BolsonarOFF

Aktualno-politična novica
31. 10. 2022 - 15.00
 / OFF

O brazilskih volitvah
 / 4. 10. 2022
Na brazilskih volitvah je v drugem krogu s 50,9 odstotka glasov zmagal Luiz Lula da Silva. Tekma za predsedniški stolček je bila najtesnejša po letu 1989, odkar ima Brazilija demokratične volitve. Jair Bolsonaro je tesno sledil z 49,1 odstotka. Bolsonaro je zmagal v dveh največjih brazilskih mestih - São Paulu in Riu de Janeiru. Razlike v volilnih rezultatih med ruralnimi in urbanimi predeli pojasni Monika Òttermann, brazilska aktivistka v Gibanju brezdomnih delavcev.

Izjava

Lula bo predsedstvo prevzel s prvim januarjem. Ob zmagi je obljubil, da bo povečal državno pomoč najrevnejšim Brazilcem in omejil deforestacijo amazonskega pragozda. S svojo politiko je popolno nasprotje Bolsonaru, ki se je zavzemal za zmanjšanje državnih socialnih transferjev, privatizacijo državnih podjetij in invazivne posege v pragozd. Bolsonaro izida volitev še ni komentiral. Več o brazilskih volitvah v OFFsajdu ob petih.

O možnosti prehranske krize v EU
 / 26. 5. 2022
V soboto se je Rusija umaknila iz črnomorskega dogovora, kljub temu pa je dvanajst tovornih ladij zapustilo ukrajinsko pristanišče v Odesi. Cilj dogovora je omogočiti izvoz žita, sončničnega olja in gnojila iz ukrajinskih pristanišč. To naj bi upočasnilo rast cen teh dobrin in pomagalo državam, kot so Etiopija, Jemen in Somalija, ki se soočajo s hudim pomanjkanjem hrane. Rusija trdi, da se je iz dogovora o izvozu ukrajinskega žita umaknila zaradi ukrajinskega dronskega napada na ruske ladje. Na ukrajinski strani pa trdijo, da je Rusija sama odgovorna za napad. Organizacija združenih narodov in Turčija, ki sta glavna akterja v dogovoru, trdita, da si bosta še naprej prizadevali za nemoteno izvajanje dogovora.

Evropska unija je podpisala sporazum z Egiptom glede 80-milijonskega programa o upravljanju mej. Cilj projekta je zmanjšanje neregularnih migracij in trgovine z belim blagom. Novo financiranje bo omogočilo nakup opreme za nadzorovanje, termalnih kamer in satelitskih sistemov. Migracije neposredno iz Egipta v Evropo naj bi v zadnjih letih upadle, povečalo pa se je število migracij iz Egipta v Evropo prek Libije. Prav te bi Unija omejila. Evropska komisija in Egipt sta v preteklosti že sodelovala. Leta 2018 je Egipt prejel 1,2 milijarde evrov pomoči za investicije v agrikulturo, obnovljive vire energije, turizem in prometno infrastrukturo.

Kultiviramo pomorski sporazum med Libanonom in Izraelom
 / 28. 10. 2022
Libanonski predsednik Michel Aoun je dan pred iztekom mandata zapustil funkcijo. Pred odhodom je opozoril na konstitucionalni kaos, ki bo sledil. Aou je zaradi globokih nasprotij med političnimi strankami namreč ostal brez naslednika. Libanonska ustava v takšnih primerih za vodjo države določa ministrski svet, dokler ne najdejo primernega predsedniškega naslednika. A ministrski svet ima že polne roke dela sam s seboj, saj je vlada le začasna. V zadnjem času Libanon pretresa vrsta kriz, od eksplozije v bejrutskem pristanišču leta 2020 do množičnih protestov in problematične dobave pitne vode. Poleg tega je država tudi v hudi gospodarski krizi, ki jo je Svetovna banka označila za najhujšo od sredine devetnajstega stoletja. 

dim
Poskus državnega udara v Burkina Fasu
 / 24. 1. 2022
V Burkina Fasu je zgolj nekaj dni po sestavi vlade s strani vojske, ki je tam prevzela oblast, islamistična milica napadla dobavno misijo, pri čemer je umrlo petnajst vojakov in prostovoljcev. V Burkina Fasu že od leta 2015 vladajo nestabilne politične razmere. V začetku meseca je vojska izvedla državni udar proti rivalski hunti, pred nekaj dnevi pa sestavila vlado. V dobavni misiji so bili burkinafaški vojaki in prostovoljci iz organizacije Obramba domovine. To pa ni edini takšen napad v zadnjih dneh; nedavno je Podporna skupina za islamiste in muslimane prevzela odgovornost za napad na vojaško bazo v mestu Djibo. 

Združene države Amerike so naročile družinam diplomatov, naj zaradi povečanega tveganja terorističnih napadov zapustijo nigerijsko prestolnico Abuja. Čeprav teroristične skupine večinoma delujejo na severovzhodnem delu države, imajo manjše celice tudi bližje glavnemu mestu. Nigerijska vlada spodbuja prebivalce, naj bodo previdni, a trdijo, da ni razloga za preplah. K naraščajoči napetosti naj bi pripomogel začetek političnih kampanj za prihodnje predsedniške volitve, v katerih se bo zamenjal trenutni predsednik Muhammadu Buhari. Volitve bodo potekale 25. februarja naslednje leto.

Končni rezultati na sočasnih regionalnih in lokalnih volitvah na Slovaškem ne prinašajo bistvenih sprememb. Večina županov in predsednikov regij je enakih kot v prejšnjem mandatu. Izvoljena sta bila dva nova regijska predsednika, šest jih ostaja na predhodnih položajih. Novega župana je dobilo zgolj mesto Prešov. V Bratislavi položaj regijskega predsednika ohranja Juraj Droba, župan pa prav tako ostaja Matus Vallo. Večina izvoljenih regijskih predsednikov je nastopila v vlogi neodvisnih kandidatov. Predsednik in župan v Bratislavi sta bila liberalna kandidata, medtem ko je bila večina ostalih županskih kandidatov konservativna. Volilna udeležba je bila 46-odstotna.

Evropska energetska skupnost je začela postopek proti Bosni in Hercegovini, ker je ta podaljšala delovanje dveh termoelektrarn na območju Tuzle in Kakanja, ki se jima je obratovalna doba že iztekla. Poleg tega niso modernizirali čistilnih naprav. Bosna s tem po trditvah Unije krši direktivo o industrijskih emisijah, h kateri se je zavezala s podpisom pogodbe o energetski skupnosti. To bo še povečalo onesnaževanje zraka, zaradi česar v Bosni po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2017 umre 231 oseb na sto tisoč prebivalcev. 

Elektroenergetska kriza v Srbiji, pa i šire
 / 8. 1. 2022
Kosovski premier Albin Kurti je ponovno prestavil uvedbo kosovskih avtomobilskih tablic za srbske državljane, ki vstopijo na Kosovo. Ukrep bi moral začeti veljati prvega novembra. Ob začetnem kršenju je bil predviden opomin, ki naj bi mu sledil plačilni nalog. Vodje kosovskih Srbov so zagrozili, da bodo ob uvedbi tega ukrepa blokirali pomembnejše ceste. Problem avtomobilskih tablic ima sicer dolgo zgodovino. V Srbiji velja, da morajo kosovski obiskovalci svoje tablice prekriti s srbskimi. Kurti [kUrti] si posledično prizadeva za uvedbo prekrivanja srbskih tablic na Kosovu. 

Lista kandidatov Gibanja Svoboda za občinski svet v Vidmu je bila v celoti zavrnjena kljub predhodni odobritvi. Občinska volilna komisija je listo najprej potrdila, saj naj bi izpolnjevala vse pogoje v skladu z zakonom o lokalnih volitvah. Kasneje je bil vložen ugovor na listo. Po poročanju portala N1, ki se sklicuje na informacije iz Gibanja Svoboda, so pritožbe na vložene kandidature v več občinah podali v Slovenski demokratski stranki. Trdili so, da Gibanje Svoboda list in županskih kandidatov ni določilo v skladu s svojimi notranjimi pravili. Več občinskih volilnih komisij po informacijah N1 pritožbam SDS-a ni prisluhnilo, nekatere o njih še niso odločale, v občini Videm pa so listo Gibanja Svoboda zavrnili. Golobova stranka se je na odločitev komisije v Vidmu pritožila na upravno sodišče.

OFF sta pripravili vajenki Hana in Neva, mentoriral je Blaž.

Vir slike: Brasil de Fato, Flickr, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.