10. 10. 2024 – 15.00

Izrael OFF modrim čeladam

Audio file
Vir: United Nations Photo, flickr, Creative Commons
Vir: Wikipedia, All Creative Commons
Audio file
4. 10. 2024 – 17.00
»Eskalacija konflikta na Bližnjem vzhodu« z drugačne perspektive

Izraelska genocidna vojska je v napadih na Golansko višavje na jugozahodu Sirije ubila poveljnika Hezbolaha Adhama Džahuta. Po navedbah izraelskih sil je bil ta odgovoren za posredovanje sirskih podatkov gibanju Hezbolah ter organizacijo odpora v izraelsko okupiranem Golanskem višavju. Ponoči so po poročanju Sirske državne televizije izraelske sile izvedle zračni napad na industrijsko območje sirskega mesta Homs ter vojaško območje v bližini mesta Hama. Z mirovne misije Združenih narodov na jugu Libanona so sporočili, da je izraelska vojska bombardirala tri baze modrih čelad na jugu Libanona. Pri tem so izraelski vojaki ranili dva pripadnika modrih čelad. Izraelska vojska nadaljuje tudi z zračnimi napadi na jugu Libanona, v katerih so ubili pet ljudi. Na severu Gaze je izraelska vojska bombardirala šolsko zaklonišče in ubila več kot 25 Palestink in Palestincev. Z mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu so sporočili, da se je tožbi Južne Afrike proti Izraelu zaradi genocida v Gazi uradno pridružila še Bolivija. Bolivija je prošnjo za posredovanje v primeru na sodišče vložila v torek. Tožbi, ki jo je vložila Južna Afrika, se je tako skupaj z Bolivijo do sedaj pridružilo 12 držav. 

Predstavniki članic Evropske unije so se dogovorili za predlog treh aktov, ki omogočajo rabo dohodkov zamrznjenega ruskega premoženja za financiranje posojil Ukrajini. Osrednji akt omogoča sodelovanje članic Evropske unije pri plačevanju posojila v višini do 50 milijard evrov, za katerega se je skupina G7 dogovorila na junijskem vrhu v Italiji. Svet EU je izjavil, da bo postopek za potrditev nove uredbe sprejet, če bo predlagane akte sprejel Evropski parlament. Ko bodo predlagni akti sprejeti v parlamentu, jih bodo sprejele tudi članice EU. Državam članicam pa se ni uspelo dogovoriti o podaljšanju obdobja zamrznitve ruskega premoženja s šestih mesecev na obdobje treh let. Razlog za to je, da predstavniki Madžarske, ki predseduje svetu Evropske unije, menijo, da je treba počakati na izid novembrskih volitev v Združenih državah Amerike. V Evropski uniji je zamrznjenih 192 milijard evrov ruskih sredstev, nov predlog pa bi za odplačilo dolga uporabil samo prihodke na zamrznjeno premoženje, ki jih imajo v lasti evropske finančne institucije.

Vir: Міноборони України (flickr)
Audio file
14. 8. 2024 – 17.00
Ukrajinska ofenziva in okupacija ozemlja Ruske Federacije

Po navedbah ruskega obrambnega ministra Andreja Belousova je ruska vojska ponovno prevzela nadzor nad dvema vasema v Kurski oblasti in odbila več ukrajinskih napadov v regiji. Ukrajinska vojska je v rusko Kursko oblast vdrla pred dvema mesecema in po lastnih navedbah zavzela okoli sto naselij. V ruskem ministrstvu za obrambo trdijo, da je ruska vojska do sredine septembra ukrajinske vojake pregnala iz 12 vasi. Iz ukrajinske vojske so sporočili še, da so v nočnem napadu z brezpilotnimi letalniki razstrelili rusko vojaško skladišče v obmejni Brjanski oblasti ter skladišče brezpilotnikov v Krasnodarskem okraju. Po navedbah ukrajinske vojske so v napadih uničili iranske brezpilotnike ter strelivo, ki ga je Rusiji posredovala Severna Koreja. Lokalne oblasti so v Brjanski oblasti razglasile izredne razmere. Poleg tega so ruske sile po poročanju ukrajinskih oblasti v raketnem napadu na pristanišča na jugu regije Odesa poškodovale kontejnersko ladjo, kar predstavlja tretji napad na civilno plovstvo v črnomorski regiji v zadnjem tednu. Ukrajinski namestnik premierja Oleksij Kuleba je v izjavi Rusijo obtožil poskusa destabilizacije civilnega transporta žita v Črnem morju in ogrožanja svetovne prehranske varnosti. Rusko ministrstvo za obrambo obtožbe ni komentiralo.

Nekdanjega viceguvernerja Ljudske banke Kitajske – to je kitajske centralne banke – Fan Yifeia je sodišče v Huanggangu obsodilo na smrt z odlogom dveh let zaradi sprejemanja podkupnin. V obdobju dveh let bo, če bo spoznan za krivega dodatnih zločinov, usmrčen, sicer se bo smrtna kazen spremenila v doživljenjsko zaporno kazen brez možnosti predčasnega izpusta. Fan Yifeia je sodišče obsodilo zaradi sprejemanja podkupnin v obliki nepremičnin v skupni vrednosti 50 milijonov evrov. Podkupnine je prejemal kot viceguverner centralne banke in tudi na višjih položajih več finančnih institucij Ljudske republike Kitajske, kjer je služboval pred tem. Fan je najvišji nekdanji funkcionar, obsojen v času kampanje proti korupciji, ki jo je leta 2012 začel predsednik Ljudske republike Kitajske in generalni sekretar Komunistične partije Kitajske Xi Jinping.

Audio file
20. 3. 2024 – 21.00
Prva oddaja o življenju migrantov na balkanski poti

Organizacija No Name Kitchen, ki nudi pomoč migrantom na balkanski migrantski poti, je britanskemu časniku The Guardian posredovala poročilo, v katerem razkrivajo, da je hrvaška policija migrantom sežigala potne liste, telefone ter osebno lastnino. V poročilu je organizacija razkrila lokacijo vsaj osmih sežigov, v katerih so hrvaški policisti sežigali potne liste, osebne dokumente, telefone, čevlje, torbe, očala in drugo osebno lastnino pridržanih migrantov. V poročilu so tudi dokumentirali pričanja migrantk in migrantov o tem, kako je hrvaška policija nad njimi izvajala nasilje, vključno s spolnim nasiljem. Predstavniki organizacije No Name Kitchen so poudarili, da bi sežgani telefoni lahko vsebovali še več posnetkov zlorab migrantov, ki jih je izvajala policija.

V Severni Mitrovici na Kosovu potekajo protesti proti aretaciji Aleksandra Arsenijevića, predsednika stranke srbske manjšine Srbska demokracija. Arsenijević je bil po navedbah policijske uprave Severne Mitrovice aretiran v sredo zvečer zaradi nadlegovanja župana Severne Mitrovice, Erdena Atiqa. Protestniki zahtevajo takojšen izpust Arsenijevića.

Vir: lastni arhiv
Audio file
3. 10. 2024 – 17.00
Kršitve Pravilnika o volilni kampanji ŠOU

Znani so neuradni rezultati volitev v Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Poslanska skupina Povezani je dobila 14 mest, prav toliko jih je dobila tudi poslanska skupina Modro za študente. Opozicijske liste so zbrale 12 mest, še neopredeljeni, neodvisni kandidati pa dve. Najbolj tesen izid je bil na Fakulteti za računalništvo In informatiko. Volitve komentira Nika Gradišek, urednica univerzitetne redakcije. 

IZJAVA

Novinarke univerzitetne redakcije so popisale večje število kršitev, Gradišek pa ocenjuje, da gre za eno višjih udeležb na študentskih volitvah v zadnjem času. 

IZJAVA

Poslanec stranke Levica Miha Kordiš je na ministrstvo za zdravje vložil pobudo s predlogom, ki predvideva uvedbo prepovedi zavračanja izdaje zdravil na recept in sankcije za primere samovoljnega neizdajanja zdravil. Tak primer se je prejšnji teden zgodil v Lendavi, kjer farmacevtka zaradi ugovora vesti pacientki ni izdala kontracepcijskih tablet na recept. O tem ni obvestila zdravstvenega zavoda, zato ta ni mogel primerno organizirati dela in pacientka tablet ni dobila. 

 

OFF je pripravila vajenka Vida, mentoriral je Žan.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.