23. 4. 2013 – 14.00

Japonske OFF

Audio file

 

Venezuelski zunanji minister Elias Jaua je Združenim državam Amerike zagrozil s protiukrepi, v kolikor bi Washington zaradi spora glede izida predčasnih predsedniških volitev uvedel sankcije proti Venezueli. Združene države Amerike namigovanj o sankcijah zoper režim v Caracasu sicer niso ne potrdile ne zanikale, so pa zato jasno podprle venezuelsko opozicijo pod vodstvom poraženega predsedniškega kandidata Henriqueja Caprilesa pri zahtevi po ponovnem štetju glasov. Capriles je prepričan, da je zmaga predsedniškega tekmeca in izbranca Huga Chaveza za njegovo nasledstvo, Nicoalasa Madure, sporna, k ponovnemu štetju glasov pa je jasno pozvala tudi pomočnica ameriškega državnega sekretarja Roberta Jacobsona, ki meni, da bi to povrnilo zaupanje v izid volitev. Venezuelski zunanji minister je ob tem dodal, da se bo Venezuela na morebitne ameriške sankcije odzvala z vsemi trgovinskimi, energetskimi, gospodarskimi in političnimi ukrepi, ki se ji bodo zdeli potrebni.



Osumljenec za teroristični napad na maratonu v Bostonu pretekli teden, Džohar Carnajev, je med zaslišanjem pred ameriško zvezno sodnico Marianne Bowler zanikal, da je bil napad, v katerem so umrle tri osebe, del širše teroristične zarote. Carnajev, ki zaradi poškodbe ob policijskem posredovanju ne more govoriti in je sodnici odgovarjal z gestikulacijo in pisnimi odgovori, je preiskovalcem dal vedeti, da sta z v policijski akciji ubitim bratom Tamerlanom sama pripravila in izvedla napad. Džhoar Carnajev je sodnici pritrdil, da je bil vodja projekta njegov brat in da za njim niso stale teroristične organizacije. Carnajeva je sicer ameriško zvezno sodišče obtožilo sodelovanja v zaroti in uporabe orožja za množično uničevanje, zaradi česar mu grozi smrtna kazen.



Otočje v Vzhodnokitajskem morju, ki ga nadzoruje Japonska, lasti pa si ga tudi Kitajska, ponovno zaostruje odnose med državama. Za japonsko razburjenje je poskrbelo 8 kitajskih ladij, ki so davi vplule v japonske teritorialne vode v bližini otokov, japonsko imenovanih Senaku, kitajsko pa Diayou, kar je sprožilo ogorčeno reakcijo Tokia. Japonske oblasti so na zagovor poklicale kitajskega veleposlanika, predsednik japonske vlade Šinzo Abe je zagrozil, da bodo s silo pregnali katerokoli kitajsko ladjo, ki bi pristala na spornih otokih, sekretar japonske vlade Jošihide Suga pa je vplutje kitajskih ladij v japonske teritorialne vode označil za obžalovanja vredno in nesprejemljivo potezo. Skupina japonski aktivistov je zatem na območje poslala eno svojih ladij.



Najvidnejši japonski politični predstavniki pa sosednje države razburjajo tudi z množičnim obiskovanjem svetišča Jasukuni v središču Tokia. Potem ko je svetišče, ki je simbol japonske imperialistične preteklosti in je posvečeno padlim japonskim vojakom, med njimi tudi 14 vojnim zločincem, konec tedna obiskalo več ministrov, se je danes v središče prestolnice napotilo še skoraj 170 japonskih poslancev. Južnokorejska vlada je zaradi tega preložila predvideni obisk zunanjega ministra Yung Byung Seja v Tokiu, obeleževanje sporne preteklosti pa ni bilo všeč niti oblastem v Pekingu, ki so sporočile, da se bo morala Japonska za svoje vedenje v preteklosti pokoriti.



Na severu Iraka, v mestu Havija, zahodno od Kirkuka, kjer že več kot mesec dni potekajo protivladni protesti, je prišlo do oboroženega spopada med vladnimi silami in protestniki, v katerem je bilo ubitih 27 ljudi, 70 pa ranjenih. Do streljanja je prišlo kmalu po prihodu iraških varnostnih sil v mesto, napad pa naj bi po navedbah vrha iraške vojske začeli sunitski skrajneži, pomešani med protestnike, zaradi katerih je vlada tudi napotila vojsko na sever države. V spopadih sta bila ubita tudi 2 vojaka, 7 je bilo ranjenih, iraška vojska pa je med protestniki našla več kosov avtomatskega orožja. K zadržanosti je obe strani zaradi stopnjevanja napetosti nekaj ur pred izbruhom nasilja pozval tudi odposlanec Združenih narodov Martin Kobler. Na večinsko sunitskih območjih severnega Iraka protesti potekajo že vse od januarja, protestniki pa zahtevajo odstop iraškega premierja Nurija al Malikija in opozarjajo na napade na njihovo skupnost s strani šiitskih oblasti.



Francosko veleposlaništvo v Libiji je bilo tarča bombnega napada, pri čemer sta bili poškodovani dve osebi. Zgodaj zjutraj po lokalnem času je pred stavbo francoske ambasade v Tripoliju eksplodiralo vozilo in poškodovalo tam zaposlena francoska varnostnika, enega med njima huje. Nastala je tudi precejšnja gmotna škoda. Na napad se je že odzval francoski predsednik Francois Hollande (izg. fransoa olon), ki pričakuje, da bodo libijske oblasti hitro raziskale nepričakovani napad, ogorčenje nad dogodkom pa je izrazil tudi libijski zunanji minister Mohamed Abdel Aziz, ki je dejanje brez oklevanja označil za teroristično.

 

Razprava v nadaljevanju aprilske seje državnega zbora nakazuje, da ima novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pred jutrišnjim glasovanjem zagotovljeno večinsko podporo. Novelo, ki uvaja postopni dvig mesečnega prispevka za obvezno pokojninsko zavarovanje za tiste, ki prispevke plačujejo prostovoljno, je sicer že 11. aprila potrdil parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, med današnjo razpravo pa se je z vsebino novele strinjala tudi večina preostalih poslancev. Pred poslanci je bila tudi novela zakona o vojnih invalidih, ki pa po mnenju ministrstva in parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide zaradi favoriziranja borcev v vojni za osamosvojitev Slovenije ni primerna za nadaljnjo obravnavno. Temu so nasprotovali le v poslanskih skupinah SDS in NSi.



Primer varnostnika Boruta Hriberška, ki je v začetku meseca v podjetju, ki ga je po službeni dolžnosti varoval, zaradi po lastnih besedah hude socialne stiske ukradel več sto tisoč evrov gotovine, nato pa se predal, je Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije vzpodbudil, da opozorijo na težak položaj zaposlenih v varnosti. Predsednica sindikata Majda Marolt.

izjavi lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje.

Maroltovo smo vprašali tudi, zakaj se je sindikat odločil na težak položaj varnostnikov opozoriti prav ob tem dogodku in zakaj se ni takoj distanciral od dejanja varnostnika.

izjavi lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.