Kohezija ni OFF

Aktualno-politična novica
20. 12. 2019 - 15.00
 / OFF

Vsesplošni protesti v Libanonu
 / 25. 10. 2019
Hasanu Diabu  s podporo šiitske stranke Hezbolah je predsednik Libanona Michel Aun  podelil mandat za sestavo nove vlade. Čeprav je Diab eden najbolj prepoznavnih libanonskih sunitskih politikov, ga ni podprla nobena stranka tako imenovanega sunitskega bloka. Ustava sicer zapoveduje, da mora biti predsednik vlade sunit. Protesti, ki trajajo že od srede oktobra, se kljub imenovanju nadaljujejo. Izbruhnili so zaradi napovedi prejšnje vlade pod vodstvom Sada Haririja [izg. sAda harIrija] o obdavčitvi rabe klicev prek spletnih aplikacij in pozneje prerasli v vsesplošne proteste proti vladajočim elitam, kar je kasneje Haririja odneslo s položaja predsednika vlade.   

Kdo je novi Nigerijski predsednik Mohammadu Buhari in kaj pomeni za Nigerijo?
 / 1. 4. 2015
Vrhovno zvezno sodišče v Nigeriji je razsodilo, da so bile kršene pravice žensk, ki so jih na njihovih domovih leta 2017 aretirali zaradi suma prostitucije. Sodišče se je tako prvič  izreklo, da prostitucija ne more biti nezakonita, ker zakonodaja na tem področju ni urejena. Aretacije zaradi prostitucije so v Nigeriji pogoste, mnoge ženkse, ki so bile pridržane, pa trdijo, da so jih policisti v priporu večkrat nadlegovali. Šestnajstim ženskam, ki so bile tožnice v sodbi, je bila prisojena odškodnina.  

Rezultati predčasnih volitev v Združenem kraljestvu
 / 13. 12. 2019
Škotska premierka Nicola Sturgeon  je, kot je bilo po rezultatih predčasnih volitev pričakovano, pozvala konservativno britansko vlado, naj škotskemu parlamentu omogoči organizacijo novega referenduma o neodvisnosti. Predsednik vlade Boris Johnson  je poziv zavrnil, saj so o neodvisnosti odločali že leta 2014, ko so se Škoti odločili, da ostanejo del Združenega kraljestva. Medtem si večina na Škotskem želi ostati v Evropski uniji, saj so na referendumu leta 2016 večinsko glasovali proti brexitu. Premierka še opozarja, da mora biti glasovanje v skladu zakonom, da se ne bi ponovila zgodba iz Katalonije. Veliko vlogo pri pogajanjih z britansko vlado igrajo zaloge nafte in zemeljskega plina na Škotskem, ki polnijo državni proračun, a postavlja se vprašanje, kako bi škotsko gospodarstvo preživelo osamosvojitev. 

V Črni gori so na današnjem zasedanju Sveta za obrambo in varnost sprejeli odločitev, da zaradi nevarnosti ilegalnih migrantov na mejo pošljejo vojsko, da bo pri delu pomagala policiji. Do konca novembra letos je bilo v Črni gori registriranih več kot 7200 prebežnikov, ki pa v državi ostanejo samo za nekaj dni, preden nadaljujejo pot v notranjost Evrope. Odločitev je bila sprejeta potem, ko je bil med aretacijo treh tujih državljanov brez dokumentov ustreljen obmejni policist. Osumljene so po preganjanju prijeli, domnevni strelec pa je albanski državljan, ki je zaradi več prekrškov iskan tudi v domovini.  

O srbskem orožju v Siriji in Jemenu
 / 19. 11. 2019
S črnogorske meje pa v osrčje Srbije. Neznanci so namreč vdrli v profil Facebooka Službe za odnose z javnostjo Občine Prokuplje in objavili vest, da je žvižgač Aleksandar Obradović  izpuščen iz hišnega pripora. Priprt je bil, ker naj bi izdal poslovne skrivnosti orožarskega podjetja Krušik, ki je preko očeta povezano z namestnikom premierja Nebojšo Stefanovićem. Skrivnosti so bile seveda razprodajne afere orožja po bojiščih Bližnjega vzhoda. Novica je sicer resnična, a občinsko vodstvo je prestrašeno zaradi slabe varnosti svojih spletnih portalov.  Do zdaj jim profila še ni uspelo usposobiti. 

Angelika Mlinar je nova ministrica brez listnice, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Koroški Slovenki so poslanci po burni razpravi s tesno večino 44 glasov za in 43 proti vendarle prižgali zeleno luč. Jeziček na tehtnici pri imenovanju je predstavljal poslanec Slovenske nacionalne stranke Dušan Šiško, ki se je glasovanja vzdržal, Zmago Jelinčič pa je sejo ˝plemenito˝ izpustil. Za so sicer glasovali vsi poslanci koalicijskega petorčka z izjemo Desusovega poslanca Roberta Polnarja, svoj ˝da˝ pa sta pristavila še poslanca manjšin. Polnar, ki je že večkrat pokazal nezadovoljstvo s koalicijo, katere član je, je že pred glasovanjem napovedal, da bo glasoval proti imenovanju, kljub temu da s tem krši koalicijsko pogodbo. A vendar ostaja v stranki, so zagotovili v službi za stike z javnostjo stranke Desus.

Ministrski mandat je bil potrjen, a včerajšnji del redne seje priča o načetosti odnosov med koalicijskimi strankami in v koalicijskih strankah samih. Razburkano je tudi v opoziciji. Še do nedavnega poslanka Slovenske nacionalne stranke Lidija Ivanuša je prestopila v največjo parlamentarno stranko SDS. Med razlogi za potezo navaja vrednotno in profesionalno nezdružljivost stališč z vodstvom stranke. Dobrodošlico ji je na Twitterju že zaželel opozicijski prvak Janez Janša. 

Utemeljitelj skrite kamere in nekdanji poslanec stranke Zares Franci Kek je ustanovil Mestno stražo, ki bo pred nepridipravi s Štajerske in ostalih vard varovala Osrednjeslovensko regijo. Napoveduje resne pogovore z vojvodo Štajerske varde Andrejem Šiškom glede suverenosti nad ozemljem Dolenjske in Bele Krajine. Kek predstavi idejo in cilje nove postrojbe.

Izjava

Off sta pripravila vajenca Urh in Ajda, na njiju je pritiskal Virant.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.