13. 11. 2012 – 15.02

Nacionalistične Grčije OFF

 

Savdski novičarski portal Al-Arabiya poroča, da britanski specialci SAS trenirajo posebne enote sirskih upornikov z namenom, da te izvedejo atentat na sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Njihovi nenavedeni viri dodajo, da zahod spreminja svojo politiko neoboroževanja in neinterveniranja na strani upornikov. Al-Assad se je pretekli teden pojavil na ruski televiziji, kjer je rekel, da bo Sirijo do bridkega konca branil pred zunanjo agresijo. Včeraj smo že poročali, da se medtem sirska opozicija v izgonu združuje v enotnejši Sirski nacionalni svet, za bolj izčrpno analizo pa smo prosili strokovnjaka za mednarodne odnose in muslimanski svet, Primoža Šterbenca:


Izjava se nahaja  v posnetku oddaje.




Kriza v Grčiji ni uničila le srednjega sloja in porodila širokega razmaha revščine, ampak ustvarila tudi pogoje za dvig skrajnih ideologij. Grčija je bila že tradicionalno globoko razpeta med anarhizmom in nacionalizmom, vendar nikoli tako izrazito kot je to mogoče videti na cesti danes. Nikolaos Mihaloliakos, voditelj nacionalistične stranke Zlata Zora, je v atenskem parku, kjer se je nekoč nahajala vojaška baza, nagovoril 2000 pripadnikov svoje stranke, oblečenih v črna oblačila in z rokami dvignjenimi v slogu nacističnega pozdrava. Rekel jim je: “Včasih dvignemo roke na ta način, ampak te roke so čiste in ne umazane. Te roke niso kradle!” Nadaljeval je z besedami, da “jih je bilo nekoč nekaj ducatov, nato nekaj sto, sedaj pa se jih zbira že na tisoče.” Politični analitiki so zaskrbljeni nad hitrim vzponom te stranke. Menijo namreč, da njena skrajna ideologija priteguje že vsakega tretjega volivca. Zlata Zora se je, sodeč po analizah javnega mnenja, prebila na tretje mesto, takoj za konzervativno stranko Nova demokracija in glavno opozicijsko - koalicijo radikalno levih strank Syriza.


Nacionalistični srd se v Grčiji obrača predvsem proti migrantskim delavcem. Eden takšnih je bil tudi 29-letni egipčan Walid Taleb, ki ga je imel njegov delodajalec 18 ur vklenjenega v svojem hlevu in ga s svojima sinovoma ter dvema sostorilcema pretepal ter mučil. Do tega je prišlo, ko se je 19-letni sin peka vrnil iz obveznega vojaškega služenja in iz domnevno rasističnih povodov Talebu rekel, naj odide in se nikoli več ne vrne. Taleb je nato zahteval svojo neizplačano plačo - to pa je očitno razjarilo njegove delodajalce. S tem pa se Talebova nesreča ni končala, saj so bolničarji, po tem, ko je bil hospitaliziran, presodili, da ne potrebuje zdravniške pomoči, temu pa je sledil še 4-dnevni pripor v policijski celici. Iz tega so ga izpustili šele, ko so ga s pravnimi sredstvi rešili aktivisti egipčanske skupnosti v Grčiji. Isti dan pa so pod varščino izpustili tudi njegovega delodajalca, 59-letnega Yiorgosa Sgourdosa, ki je bil nekoč podžupan otoka Salamina v sestavi stranke Nova Demokracija. V svoj zagovor je povedal, da je pri Talebu našel znesek v vrednosti 12000 evrov, kar je podžgalo njegove sume, da je kradel v njegovem podjetju. Talebovi prijatelji pa so v njegov zagovor povedali, da so ta denar Talebu zaupali, saj nelegalni imigranti v Grčiji ne morejo odpreti bančnega računa, Taleba pa so smatrali kot zaupanja vredno osebo.



Magistrat v avstralskem Queenslandu je presodil, da je policajem sprejemljivo reči “Odjebi!” Sodnik Peter Smid je namreč zavrnil sojenje 28-letnemu Bardonu Kaitiri, ki je to rekel policistki, potem ko je v jutranjih urah njegovemu dekletu izlila kozarec alkoholne pijače. Kaitira je v tistem trenutku odkorakal in dvakrat ponovil doslej sporno besedo, pri tem pa izrazil mnenje, da se policaji obnašajo kot heroji. Sodnik je presodil, da je izraz “odjebi” postal nekaj vsakdanjega v sodobni kulturi in ga tudi policisti uporabljajo pri svojem delu. Pri tem Kaitira ni uporabljal spornejših besednih zvez, kot so “jebi se” ali “ko te jebe”, zato ni napadal policistkine osebne integritete. Policaji pa po njegovem mnenju prav tako prestopajo svoja pooblastila, ko skušajo kriminalizirati jezik. Policijski tožilec ni bil tako zadovoljen z razpletom, saj je mnenja, da bi morali biti policaji, ki le opravljajo svoje delo, zaščiteni pred takšnimi zlorabami s strani državljanov.


Skupina aktivistov, povezanih z Occupy Wall Street, je začela z akcijo, imenovano Rolling Jubilee, v kateri zbirajo donacije, s pomočjo katerih odkupujejo zapadle dolgove fizičnih oseb in jih nato odpisujejo. Posamezniki ali podjetja lahko namreč kupujejo dolgove bankrotiranih dolžnikov po znižani ceni - to je mehanizem, ki so se ga pred tem posluževale predvsem izterjevalske agencije, da bi iz tega ustvarjale profitno maržo. Na testnem primeru je skupina Rolling Jubilee za ceno 500 ameriških dolarjev kupila zapadli dolg v vrednosti 14.000 dolarjev ter ga odpisala. Potem ko so se posvetovali z ameriško davčno upravo in pridobili pozitivno pravno mnenje so pripravljeni svojo dejavnost razširiti na nacionalno raven v Združenih državah Amerike.

 

Sindikati, študentje in civilna javnost se pripravljajo na protest proti varčevalnim ukrepom, napovedanim za to soboto. Protestu pa se bodo priključile tudi anarhistične grupacije, ki se bodo na ta dan zbrale ob deveti uri zjutraj pred Moderno Galerijo. Govorili smo z enim od soorganizatorjev - Kukijem, ki je povedal, da protest organizirajo za vse, ki ...



Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 


Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.