OFF do rdečega kroga

Aktualno-politična novica
23. 9. 2022 - 15.00
 / OFF

Japonska je po več kot dveh letih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 napovedala odprtje države za tuje turiste. 11. oktobra bo Japonska ukinila ukrepe na mejah in ponovno uvedla potovanja brez vizumov za ameriške turiste. Japonska je bila ob Kitajski edina država, ki je ob rahljanju ukrepov letos spomladi nadaljevala s strogimi proticovidnimi ukrepi, a je uvedla manj strogo zaprtje javnega življenja. Med epidemijo covida-19 je Japonska sicer zabeležila 42.600 primerov smrti, 90 odstotkov prebivalcev, starejših od 65 let, pa je bilo cepljenih trikrat.

Posledice julijskega atentata na Šinza Abeja
 / 8. 9. 2022
Ostajamo v deželi vzhajajočega sonca. Cerkev združevanja oziroma Družinska federacija za svetovni mir in združevanje, ki je bila po atentatu na nekdanjega japonskega predsednika vlade Šinza Abeja deležna obtožb o finančnem izkoriščanju vernikov, je potrdila, da je od matere Abejevega atentatorja prejela donacije v vrednosti skoraj 700 tisoč evrov. Tecuja Jamagami  je Abeja ustrelil v začetku julija na predvolilnem shodu, kot motiv pa je po trditvah policije navedel Abejevo povezavo s sektaško Cerkvijo združevanja, ki naj bi bila zaradi materinih donacij kriva za bankrot njegove družine. Pred dobrima dvema tednoma je Liberalna demokratska stranka, ki ji je Abe predsedoval skoraj desetletje, objavila, da je svoje vezi z versko organizacijo priznalo kar 179 oziroma skoraj polovica strankinih 379 zakonodajalcev. Cerkev je sedaj izpostavila, da se želi oddaljiti od svoje domnevno kriminalne preteklosti, a prah po Abejevi smrti se na Japonskem še ni polegel. V znak protesta proti visoki ceni državnega pogreba Šinza Abeja se je pred poslopjem vlade v sredo zažgal nasprotnik Liberalne demokratske stranke, ki je deležna vedno več obtožb o sodelovanju pri kriminalnih dejavnostih cerkve.

Rusija je napadla Ukrajino
 / 25. 2. 2022
Na zasedenih ukrajinskih ozemljih Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje do nedelje zvečer potekajo referendumi o priključitvi Rusiji. V regijah Doneck in Lugansk, ki ju je Rusija že pred invazijo razglasila za neodvisni republiki, se referendumsko vprašanje glasi: Ali sta za vstop republike v Rusko federacijo s pravicami subjekta Ruske federacije? V Hersonu in Zaporožju pa volivci hkrati odgovarjajo na več vprašanj v sklopu enega referendumskega vprašanja: Ali ste za odcepitev od Ukrajine, oblikovanje neodvisne države in njeno inkorporacijo v Rusko federacijo kot subjekt Ruske federacije? Referendumov ne spremljajo mednarodni opazovalci, generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres  pa jih je obsodil in označil za nelegitimne. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden zapovedal delno mobilizacijo rezervistov z vojnimi izkušnjami. O dogajanju v Rusiji in Ukrajini več v Kultivatorju ob peti uri.

Rezultati predčasnih volitev v Združenem kraljestvu
 / 13. 12. 2019
Preiskovalna skupina Al Džazire je pričela z objavo tako imenovanih laburističnih dokumentov oziroma dokumentov o spodkopavanju nekdanjega predsednika britanske laburistične stranke Jeremyja Corbyna. Po navedbah Al Džazire gre za najobsežnejšo serijo objavljenih zaupnih dokumentov v zgodovini britanske politike. Večine dokumentov še niso objavili, prvi objavljeni dokumenti pa dokazujejo namerna dejanja laburističnih starost, ki so med letoma 1998 in 2021 nedemokratično vodili strankarsko Enoto za upravljanje in pravne zadeve. Prek te enote so, kakor trdijo pri Al Džaziri, vodili disciplinske postopke proti Corbynovim podpornikom in bližnjemu sodelavstu, ki so jih neutemeljeno obtožili homofobije in antisemitizma, da bi jih lahko tako sankcionirali ali izključili iz stranke. Številni lokalni odbori so na strankarskem nivoju tako izgubili možnost zasedanja. Pri Al Džaziri so izpostavili elektronska sporočila Angele Eagle , ki je leta 2016 nameravala izzvati Corbyna za položaj predsednice stranke. Dolgoletna poslanka laburistov je z lažnimi obtožbami poskušala vplivati na izključevanje Corbynovih podpornic iz lokalnih odborov. 

O nedavnih državnih udarih v Sahelu in njihovem pomenu
 / 19. 3. 2022
Zahodnoafriški voditelji so se na srečanju Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav, znane pod kratico Ecowas , dogovorili o postopni uvedbi sankcij proti vladajoči gvinejski hunti. Uradno je razlog »neprilagodljivost« gvinejske hunte pri določitvi datuma novih volitev. Vojaška hunta na čelu s predsednikom Mamadyjem Doumbouyo je oblast prevzela septembra lani, ko je z oblasti odstranila predsednika Alpho Condeja . Takrat je hunta obljubila izvedbo volitev v roku treh let, a volitev za zdaj ni na vidiku. V Ecowasu za zdaj še nimajo seznama oseb, proti katerim bodo uvedli sankcije, a naj bi ga sestavili »zelo kmalu«. Voditelji držav Ecowasa so se – brez predstavnikov Gvineje, Malija in Burkine Faso, ki so suspendirani zaradi državnih udarov – srečali v New Yorku, kjer so se sicer udeležili Generalne skupščine Združenih narodov.

V Gibanju svoboda so podprli kandidaturo evropskega poslanca Milana Brgleza za predsednika republike. Brglez je bil do nedavnega sicer predsednik konference socialdemokratov, a je s funkcije že odstopil. Prav tako je odstopil z mesta predsednika Šahovske zveze Slovenije. V Gibanju Svoboda so še prejšnji teden trdili, da bodo podprli neodvisno kandidatko oziroma kandidata. Brglez bo tako skupni kandidat obeh strank, v primeru izvolitve pa je že napovedal, da bo izstopil iz stranke. Po besedah predsednika svobodne poslanske skupine Boruta Sajovica – prvopodpisanega pod Brglezovo kandidaturo – je Brglez ugleden in zaupanja vreden kandidat. 

Izjava

Steber zakonitosti in človekovih pravic se bo na predsedniških volitvah preizkusil 23. oktobra. 

Premogovnik Velenje odpustil predstavnika SDRES, Asmirja Bećarevića
 / 22. 9. 2022
Slovenski državni holding je kot edini družbenik zamenjal pet od šestih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu Holdinga Slovenske elektrarne. Odpoklicani so bili Franc Dover, Andrej Janša, Robert Celec, Janez Gutnik in Tjaša Prinčič, za nove nadzornike pa je holding imenoval Barbaro Gorjup, Boštjana Grešaka, Nevenko Hrovatin, Miho Šebenika in Davida Valentinčiča. Holding Slovenske elektrarne upravlja s termoelektrarnama v Šoštanju in Trbovljah, velenjskih rudnikom in državnimi hidroelektrarnami. 

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bo zaradi menjave identitet dveh bolnikov in povzročitve smrti iz malomarnosti ovadilo vodstvo celjske bolnišnice. V bolnišnici so prejšnji teden namreč zdravili dva bolnika iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Postopek nadzora ni pokazal nobene napake osebja iz doma, je pa izredni strokovni nadzor v bolnišnici pokazal, da je do zamenjave bolnikov prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice ob predaji bolnikov med reševalcema ZD Sevnica v triažo. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v izjavi za javnost dejal, da je odgovorno vodstvo bolnišnice. Po napovedi ovadbe je že odstopil predsednik sveta zavoda bolnišnice in direktor ljubljanske Študentske organizacije Andrej Klasinc.

OFF sta pripravila vajenka Andrea in Matija.

Vir fotografije

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.