OFF države in državljanov

Aktualno-politična novica
7. 2. 2013 - 16.53
 / OFF

Tunizijski premier Hamadi Jebali je po burnih protestih, ki so izbruhnili zaradi umora opozicijskega voditelja Shokrija Belaida, najavil namero o razpustitvi zmerno islamistične tunizijske vlade in vzpostavitvi tehnične, v kateri naj bi ministrovali nestrankarski strokovnjaki, sam pa bi ohranil premierski stolček. Politična kriza naj bi se sicer razrešila s pomočjo predčasnih volitev. Jebalijeva namera pa nima podpore v njegovi lastni stranki. Abdelhamid Jelassi, podpredsednik največje parlamentarne stranke Ennahda, trdi, da podpore med poslanci nima ter da Tunizija potrebuje politično in ne tehnično vlado. Umor Belaida je prišel ravno v času, ko si Tunizija prizadeva za vzpostavitev stabilnosti države in oživitve ekonomije po tem, ko so z oblasti pred dvema letoma vrgli dolgoletnega diktatorja Bena Alija.

Evropski parlament je s 502 glasovi za in 137 glasovi proti podprl načrt, s katerim bo Evropska unija poskušala zajeziti prekomerno lovljenje rib. V naslednjih mesecih naj bi se spisala in uzakonila nova zakonodaja, ki bo bolj striktno določala kvote in zavarovala preostale jate rib. Po podatkih evropske statistične agencije Eurostat so se namreč zaloge rib v morjih ob obalah Evrope med leti 1995 in 2010 zmanjšale z 8.07 milijonov ton na 4.49 milijona ton. Z novo zakonodajo naj bi se po besedah evropske komisarke za ribolov Marije Damanaki obenem prekinilo načine, s katerimi evropske flote zaobhajajo kvote, kot je registracija ladij pod tujimi zastavami, s čimer se izognejo evropski zakonodaji. Prav tako bodo vzpostavili nova pravila o določanju izvora ujetih rib in uvedli nove sankcije za kršitelje - članice, ki bodo pravila kršile, bodo prenehale prejemati evropsko ribolovno pomoč. Na papirju novi načrt predstavlja velik obrat v evropski ribolovni politiki, vendar je bolje počakati na dejanske uspehe, saj se mora načrt sprva uskladiti na ravni držav članic.

Glede na poročilo parlamentarnega odbora za varnost v Veliki Britaniji namerava britanska oblast v telekomunikacijsko infrastrukturo vsaditi nedoločeno število vohunskih sond, s katerimi bo pridobivala informacije o delovanju svojih državljanov na spletu - od pogovorov prek skypa, spletne pošte, do zgodovine obiskov pornografskih strani. S sondami naj se sicer ne bi bralo vsebine, temveč le “izven-pisemske” informacije, angleško “outside the envelope information”, torej kdo je kdaj - komu - kaj poslal oziroma obiskal. Oblasti razširitev vohunjenja utemeljujejo z dejstvom, da tuja podjetja nerada izdajajo informacije o svojih uporabnikih na poziv državnih varnostnih agencij. Govorili smo z Jamesom Bakerjem iz angleške organizacije NO2ID - Stop the database state.

Izjava je na voljo v posnetku.

Novice iz Združenih držav Amerike pokriva novinarka Radia Študent Lidija Poljaček, ki se nahaja preko velike luže. Poslušajmo.

Izjava je na voljo v posnetku.

Preiskava avstralske komisije za kriminal, ki je pod drobnogled vzela avstralski šport, je ugotovila, da večina športnikov v Avstraliji uporablja prepovedana sredstva za dvig zmogljivosti. Po enem letu preiskav so prav tako ugotovili, da so pri distribuciji prepovedanih substanc udeležene kriminalne združbe. Avstralska ministrica za šport je napovedala vpeljavo nove zakonodaje in zvišanje proračuna za anti-doping agencijo, s čimer se bo poskušalo zmanjšati obseg dopingiranja in neetičnega ravnanja v športu. Problem namreč niso le droge, saj je v tem tednu evropska policijska agencija - Europol razkrila dokaze o razširjeni praksi prikrojevanja rezultatov v mednarodnem nogometu.

Prvi sestanek predsednikov Srbije in Kosova Tomislava Nikolića in Atifete Jahjaga v Bruslju je po besedah zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catharine Ashton potekal v odprtem in konstruktivnem vzdušju. Ashtonova naj bi z Nikoličem in Jahjago dosegla dogovor pri podpori in zavezanosti obeh vlad k dialogu in skupnem evropskem načrtu. Nikolič je sestanek ocenil kot niti ne protokolaren ne zgodovinski ter da ni prinesel koraka naprej glede vprašanja statusa Kosova. Ta napredek po njegovih besedah tudi ni mogoč, dokler Priština vztraja pri stališču, da je Kosovo neodvisna država. Srbski predsednik je zaključil, da je sprejetje Kosova kot neodvisne države zadnja stvar, ki bi jo v življenju storil. Kosovska predsednica pa je v nasprotju s svojim srbskim kolegom po koncu pogovorov v Bruslju ocenila, da je bil sestanek zgodovinski, saj sta se prvič sestala predsednika neodvisnih držav.

V Ljubljani se bo danes začel Protestival, ki bo tokrat potekal dva dni, in sicer na predvečer slovenskega kulturnega praznika ter na praznični dan, ko bo potekala tudi 3. vseslovenska ljudska vstaja. Program bo namenjen protestniškemu druženju ob kulturnem programu. Pričel se bo s prešernim ogrevanjem na Prešernovem trgu ob 16. uri. Govorili smo z Matijo Solcetom iz organizacije Protofestival.

Izjava je na voljo v posnetku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness