30. 5. 2024 – 15.00

OFF energetski listini

Audio file
Vir: Jan-Rune Smenes Reite

Španski parlament je potrdil zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov. Ker je senat, v katerem imajo večino opozicijske stranke, na zakon uveljavil veto, ga je morala koalicija deklarativno socialističnega premierja Pedra Sáncheza v spodnjem domu ponovno potrditi. Katalonske separatiste so španske oblasti preganjale že pred letom 2017, ko so pod vodstvom katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta izvedli referendum o samostojnosti Katalonije. Puigdemont je v izgnanstvu v Belgiji, kjer je tudi evroposlanec, vrnitev v Španijo pa je že napovedal. Sánchez je zakon moral spraviti skozi parlament, ker je v zameno dobil parlamentarno podporo dveh katalonskih strank in je lahko po lanskih volitvah ostal na oblasti. Zakon določa vrsto izjem, po katerih bodo katalonski separatisti lahko pomiloščeni, denimo za nespoštovanje ukazov oblasti in povzročanje javnih nemirov. Poslanec Katalonske republikanske stranke Gabriel Rufián je dejal, da sprejem zakona še ni konec poti, saj bo zdaj glasovala še španska sodniška stranka, s čimer je meril na špansko sodstvo. S tožilstva vrhovnega sodišča so generalnemu državnemu tožilstvu že sporočili, da se po njihovem razumevanju izjeme v novem zakonu ne nanašajo na zlorabo javnih sredstev, za kar so obsodili štiri katalonske politike.

Audio file
23. 11. 2023 – 0.05
Nočni program o genocidu v Gazi

V begunskem taborišču Tal Al Sultan na zahodu Rafe je izraelska vojska zadela reševalno vozilo in ubila dva zdravnika palestinskega Rdečega polmeseca. Izraelska vojska je poleg tega prevzela popoln nadzor nad celotnim mejnim območjem med Egiptom in Gazo. Alžirija je na Varnostnem svetu Združenih narodov sicer predlagala novo resolucijo, s katero bi zahtevali takojšnjo prekinitev izraelske ofenzive v Rafi. Ameriški predstavnik Robert Wood je dejal, da sprejetje resolucije ne bi spremenilo situacije in ne bi bilo v pomoč.

Audio file
13. 5. 2024 – 17.00
Zamolčano sodelovanje UL z izraelsko univerzo Technion

Avstrijska policija je aretirala 16 študentov, ki so manj kot dan zdržali pred poslopjem Tehniške univerze na Dunaju. Študentje so se utaborili proti sodelovanju univerze z izraelskim tehnološkim inštitutom Technion in ker si prizadevajo za končanje genocidne ofenzive, ki jo izvaja okupatorska izraelska oblast nad Palestinci. Technion že dolga leta sodeluje z največjim izraelskim orožarjem Elbit Systems. To pomeni, da je vsaka institucija, ki sodeluje z njim, posredno vključena v izvajanje genocida nad palestinskim prebivalstvom, so sporočili protestniki. Za zasedbo stoji organizacija, ki je nedavno kratkotrajno zasedla kampus Univerze na Dunaju. Specialna policija je v sodelovanju z mestno študentske protestnike po hitrem postopku odstranila. Tokrat policija trdi, da so kršili zakon o zbiranju. Zbor ni bil prijavljen, kalil je javni red in, sodeč po sporočilu policije, spodbujal k intifadi, torej oboroženemu uporu palestinskega ljudstva. Spomnimo, da tudi Univerza v Ljubljani in ljubljanska strojna fakulteta sodelujeta s Technionom v projektu, znanem pod kratico Seamac.

Energetski ministri držav Evropske unije so dokončno potrdili odstop Evropske unije in evropske jedrske skupnosti, znane kot Euratom, od pogodbe o energetski listini. Sklep so sprejeli soglasno, saj menijo, da pogodba spodbuja investicije v fosilna goriva in spodkopava prizadevanja za boj proti podnebnim spremembam, kar ni v skladu s Pariškim sporazumom o podnebnih spremembah. Posamezne države bodo lahko, če bodo hotele, sicer ostale zavezane pogodbi. Pogodba, ki velja od konca devetdesetih let, je namenjena zaščiti zahodnih investicij v vzhodnoevropske države, korporacijam pa omogoča, da proti državam podpisnicam sprožijo izvensodne arbitraže, če menijo, da države škodujejo njihovim naložbam. Proti Sloveniji je zaradi plinskega polja v Petišovcih tak postopek sprožila družba Ascent Resources.

Audio file
29. 5. 2020 – 17.00
O novih kitajskih zakonih, civilnem in za nacionalno varnost v Hongkongu

Magistratno sodišče v Hongkongu je štirinajst aktivistov in politikov spoznalo za krive subverzije. Obtožence je spoznalo za krive na podlagi zakona o varnosti. Krivi so zaradi organiziranja neuradnih primarnih volitev opozicije leta 2020. Sojenje je potekalo brez porot, saj zakon o nacionalni varnosti te prepoveduje. Štirinajsterica je bila del večje skupine 47 aretiranih prozahodnih aktivistov in politikov, ki so sodelovali na primarnih volitvah. Minimalna kazen za obsojence je triletna zaporna kazen, vendar lahko sodniki na podlagi lastne presoje odredijo tudi doživljenjsko zaporno kazen. Zakon, ki ga je Ljudska republika Kitajska uvedla leta 2019, po izbruhu množičnih protestov v Hongkongu, kriminalizira ideje odcepitve od ozemlja Kitajske, subverzijo oziroma vsa dejanja spodkopavanja moči ali oblasti osrednje vlade. Letos marca je hongkonška oblast sprejela spremembe svojega zakona o nacionalni varnosti, ki še dodatno kriminalizira protikitajske aktiviste.

Ministri iz Republike Srbske so nasprotovali predlogu, da bi lahko slovenski državljani v Bosni in Hercegovini na evropskih volitvah glasovali na slovenskem veleposlaništvu. Proti organizaciji volitev za nekatere tuje državljane so po poročanju tiskovne agencije Srna glasovali Staša Košarac, Srđan Amidžić, Aleksandar Goganović in Ognjen Janjić. Zaradi njihove odločitve v Bosni in Hercegovini ne bodo mogli voliti niti državljani Poljske in Romunije. Srbski ministri so na svetu ministrov Bosne in Hercegovine nasprotovali predlogu, saj so naštete države podprle resolucijo Združenih narodov o genocidu v Srebrenici. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da nasprotuje odločitvi ministrov iz Republike Srbske, saj njihova dejanja odražajo nesprejemljivo politizacijo volitev.

Audio file
5. 1. 2024 – 17.00
Notranjepolitični pregled leta 2023

Vlada med drugim obravnava izhodišča za paket davčnih sprememb. Finančni minister Klemen Boštjančič trdi, da je namen paketa povečati produktivnost in mednarodno konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Prvi ukrep v naboru predvideva davčne olajšave za tujce in Slovence, mlajše od 40 let, katerih plača presega dvakratnik povprečne bruto plače ter davkov vsaj pet let niso plačevali v Sloveniji. Gre za davčne olajšave, s katerimi bi Boštjančič v državo vabil visoko kvalificiran kader. Na finančnem ministrstvu želijo podpreti tudi zagonska oziroma startup podjetja. Pomoč bi zagotovili tako, da bi startupe opravičili plačevanja davkov, dokler podjetja ne prodajo. Želijo spodbuditi tudi sistem nagrajevanja zaposlenih z delnicami. Normirane samostojne podjetnike bodo po drugi strani dodatno obdavčili.  Nabor predstavlja tudi ponovno izvzetje subvencije za kmetovanje iz dohodninske obdavčitve, kar so hoteli protestniški kmetje. Predvidevajo tudi dvig trošarine na sladke in energijske pijače. Avtomati za hrano in pijačo bi morali po novem izdajati račune. Predstavitev temeljitejše reforme Boštjančič obljublja za konec leta:

Izjava

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj