OFF izjav

Aktualno-politična novica
Očistimo Slovenijo
3. 2. 2020 - 15.00
 / OFF

Največji protesti po padcu Sadama Huseina
 / 8. 11. 2019
Iraški predsednik Bahram Salih je za novega premiera imenoval Mohameda Tavfika Alavija. Ta bo nadomestil Adela Abdula Mahdija, ki je po odstopu konec novembra opravljal tekoče posle. Predvideni dvotedenski rok za zamenjavo se je moral podaljšati, saj se parlament ni mogel zediniti o primernem kandidatu. Mahdi je odstopil zaradi množičnih protestov, ki so zahtevali intenzivnejši boj proti korupciji in umik vladajoče politične elite ter imenovanje novega, politično nevtralnega premiera, ki bi vodil državo do predčasnih volitev. Protestniki, ki se še vedno zbirajo na trgu Tahrir, imenovanje novega premiera niso pozdravili, saj po njihovem mnenju Alavi pripada isti politični eliti, ki jo želijo odstraniti. Alavi je bil, denimo, minister za komunikacije v prejšnji vladi premiera Nurija al Malika v letih od 2006 do 2010. Iran Alavijevo imenovanje pozdravlja.

Okoli sto okoljskih aktivistov iz skupine Ende Gelände je protestno vdrlo v novoodprti obrat za pridelavo premoga Datteln 4. Nemška vlada je sicer obljubila, da bo do leta 2038 odpravila pridelavo premoga zaradi visokega ogljičnega odtisa tovrstne proizvodnje. Datteln 4 v lasti podjetja Uniper pa je kljub temu od vlade dobil zeleno luč, potem ko je obljubil, da bo zaprl stare pridelovalnice z višjim ogljičnim odtisom. Protestniki menijo, da ta obljuba ni dovolj, saj je proizvodnja premoga sama po sebi umazana. Policija je sicer protestnike že razgnala. 

V Zagrebu se je na trgu bana Jelačića zbrala dvajsettisočglava množica, ki je protestirala proti dolgoletnemu županu mesta Milanu Bandiću in zahtevala njegov odstop. Bandić je objavil Splošni urbani načrt mesta Zagreb, za katerega protestniki menijo, da se bodo z njim okoristili predvsem županovi osebni prijatelji. Poleg tega načrtu očitajo, da predvideva slabo upravljanje z odpadki. V petek je sicer ustavno sodišče razveljavilo dvig stroškov odvoza smeti iz mesta, ki je bil načrtovan za 1. februar. Kljub temu so protestniki že napovedali naslednji protest, tretji v valu protestov proti županu.

Novice iz Slovenije

Sindikata policistov napovedujeta stavko
 / 25. 12. 2017
Sindikat policistov Slovenije je priredil štiriurno stavko med 8. in 12. uro. V času stavke bodo policisti na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje sistematično pregledovali osebna in tovorna vozila. Sindikat zahteva izpolnitev vseh zavez iz stavkovnega sporazuma iz leta 2018. Zahteve sindikata in razloge za stavko predstavi predsednik sindikata Kristjan Mlekuš.

Izjava

Inštitut 8. marec je organiziral novinarsko konferenco, na kateri je predstavil rezultate akcije #jaztudi in projekta delozlom. Med akcijo so v inštitutu ugotovili številne nepravilnosti, s katerimi se na delovnih mestih soočajo ženske. Stanje predstavi Neža Peterlin z Inštituta 8. marec.

Izjava

Inštitut 8. marec in delozlom sta kot ukrep proti opisani problematiki pripravila peticijo s konkretnimi zahtevami. Več Peterlin:

Izjava

Na pobudo Ljudske iniciative Moravče nastaja nova stranka Zelena dežela oziroma ZaDa. Ustanovni kongres stranke naj bi se zgodil v kratkem, do takrat pa aktivisti iz iniciative vabijo okoljske aktiviste in okoljevarstvene iniciative in organizacije, naj se jim pridružijo. ZaDa naj bi postala nova zelena stranka po zgledu evropskih zelenih strank in si bo prizadevala za trajnostni razvoj. Ljudska iniciativa Moravče je sicer nastala zaradi odlaganja nevarnih odpadkov podjetja Termit v občini Moravče. Iniciativa je tako uspela odlaganje odpadkov preprečiti, zdaj pa z ustanovitvijo stranke želi svoje delovanje usmeriti na ekološke boje po vsej Sloveniji. Stranko predstavi župan občine Moravče in sopobudnik ustanovitve stranke Milan Balažic. 

Izjava

Medtem je društvo Ekologi brez meja izjavilo, da si je nova stranka za svoj logo izbrala geslo akcije Očistimo Slovenijo, ki jo društvo izvaja že leta. Na očitke odgovarja Balažic:

Izjava

Ekologi brez meja se z Balažicevo argumentacijo ne strinjajo, pove Katja Sreš iz društva:

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness