OFF izvršnemu direktorju

Aktualno-politična novica
ante
18. 5. 2020 - 15.00
 / OFF

V soboto so v Sarajevu potekali protesti zaradi maše, posvečene žrtvam iz Pliberka. Vodil jo je sarajevski nadškof in kardinal Vinko Puljić, svoje nasprotovanje pa je na ulicah izrazilo več tisoč protestnikov. Gre namreč za obeleževanje dogodka s konca druge svetovne vojne, ko je prek Slovenije v Avstrijo zbežalo približno sto tisoč vojakov in častnikov fašistične satelitske države NDH ter civilistov, med njimi pa se je znašel tudi kak četnik ali domobranec. Tam so se predali britanski armadi, 15. maja 1945 pa je britanski general Patrick Scott ukazal izročitev vojakov Jugoslovanski armadi. Dogodka se sicer ustaški simpatizerji v Avstriji spominjajo vsako leto, ne preseneča pa dejstvo, da njihovo zbiranje pritegne tudi mnoge neonacije, neofašiste in ostalo gamad.

hojsič
O begunski situaciji med koronakrizo
 / 13. 5. 2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odredil nujno napotitev vojske v občino Šid, ki leži ob srbsko-hrvaški meji. Tam naj bi prebivalce in njihovo premoženje ščitili pred migranti, saj bodo po dveh mesecih zaprtja azilnih centrov zaradi epidemije begunci znova dobili svobodo gibanja. Namestnik predsednika občine Šid Zoran Semenović je dejal, da gre zgolj za vrnitev v predhodno stanje in da jih migranti nikoli niso motili, je pa njihovo nenadzorovano gibanje nekoliko ogrozilo prometno varnost. Na območju občine Šid se nahaja približno 1500 migrantov, ti pa pogosto skušajo prečkati mejo. Vučić je sicer med vikendom čas posvečal predvolilni kampanji in preko videokonference na Facebooku nagovoril svoje podpornike. Potem ko skoraj minuto ni prišel do besede zaradi gromkega aplavza, je konferenco zaznamovala v uho bijoča povratna zvočna zanka, med katero je Vučić lahko užival v mozaiku zaslonov, s katerih so se mu naklonjeno smejali zvesti podporniki. V nacionalistični politiki pač ni prostora za odpravo tehničnih težav.

Francoska policija je v kraju v bližini Pariza aretirala Féliciena Kabugo, iskanega obsojenca Mednarodnega sodišča za Ruando. Obtožnica Kabugo bremeni ključne vloge v genocidu nad Tutsiji leta 1994, saj naj bi ustanovil milico Interahamwe, ki naj bi jo tudi opremil z mačetami. Kabuga je bil sicer v začetku 90-ih let eden najbogatejših prebivalcev Ruande, s partnerji pa je ustanovil radijsko postajo RTLM, ki je eksplicitno pozivala k pobijanju Tutsijev. V genocidu je umrlo med 500 tisoč in milijonom ljudi, spominu nanj Ruanda dandanes namenja dva dela prosta dneva, zanikanje genocida pa velja za kaznivo dejanje.

Po osemnajstih letih se začenja – vsaj delni – umik ameriške vojske iz Afganistana
 / 13. 3. 2020
Afganistanski predsednik Ašraf Gani in drugouvrščeni na volitvah Abdulah Abdulah, ki teh sicer ne priznava, sta dosegla dogovor o delitvi oblasti. Gani bo tako še naprej predsednikoval, Abdulah pa bo vodil mirovna pogajanja s Talibi. Tovrstni dogovori za Afganistan sicer niso nič novega, saj je Abdulah že v prejšnjem Ganijevem mandatu služil kot izvršni vodja države, karkoli že to pomeni. Andreju Šišku, štajerskemu her-vardu in protimigrantskemu militaristu, ki ni priznal rezultata predsedniških volitev v Sloveniji leta 2017, kaj takega ni uspelo.

Južnokorejski nogometni klub FC Seoul se je opravičil navijačem, potem ko je tribune zaradi prepovedi množičnega zbiranja napolnil s - seks lutkami! V nedeljo bi klub sicer tekmo odigral pred praznim stadionom, a je v zadnjem trenutku priskočilo na pomoč podjetje Dalcom in tako so 30 praznih sedežev zasedle lutke. Da gre za spolne igračke, so opazili gledalci med spletnim prenosom tekme.

Japonska je uradno v recesiji. Ta je definirana kot padec realnega BDP v dveh zaporednih četrtletjih. Razlogi tičijo v višanju davka na prodajo, seveda pa je večji faktor ustavitev gospodarstva zaradi ukrepov za zajezitev epidemije. Japonsko gospodarstvo je sicer tretje največje na svetu, za ZDA in Kitajsko, trenutno pa se sooča s padcem izvoza in zmanjšanimi gospodinjskimi izdatki. Za primerjavo je slovensko gospodarstvo v zadnjem četrtletju lanskega leta še vedno beležilo rast, tako da uradno ne bo v recesiji vsaj do julija oziroma dokler ne bodo znani podatki za prvo polovico letošnjega leta.

Znanstvena redakcija obvešča: na spletni strani harvardske univerze je skupina raziskovalcev objavila statistično simulacijo, ki prikazuje vpliv vremena na verjetnost prenosa novega koronavirusa. Združili so podatke o prenosu virusa in o vremenu z več kot 3700 lokacij v obdobju med dvanajstim decembrom lani in dvaindvajsetim aprilom letos. Številke so pokazale, da na verjetnost prenosa negativno vpliva temperatura nad 25 stopinj Celzija in višja vlažnost v okolju.

Verjetnost širjenja virusa so ocenili z novo statistično vrednostjo, in sicer so uporabili od vremena odvisno reprodukcijsko število ali CRW. Reprodukcijsko število je vrednost, ki ocenjuje povprečno število ljudi, ki naj bi jih okužila že okužena oseba. Glede na objavljeno simulacijo je največja verjetnost prenosa glede na vreme v času med decembrom in aprilom, medtem ko je najnižja v poletnih mesecih. Vendar tudi raziskovalna skupina opozarja, da vreme ni niti edini niti glavni dejavnik tveganja pri širjenju bolezni. Število CRW v simulaciji le redko pade pod polovico. To pomeni, da vreme nima dovolj velikega vpliva na širjenje virusa, da bi ga lahko uvrstili med sezonske viruse. Kljub temu pa lahko pričakujemo, da bo poletje širjenje virusa upočasnilo, tudi zato, ker bomo več časa preživeli na prostem in manj v zatohlih pisarnah.

Odstopil je direktor Centra za ravnanje z odpadki Zasavje, krajše CEROZ Enes Raković. Podjetje naj bi za časa njegovega vodstva doseglo dobre rezultate, ni pa mogel sprejeti odločitve občine Trbovlje, ki je na začetku leta izstopila iz lastništva družbe. Ta se že več let sooča z izgubo in pogostim zamenjavam na vodstvenih položajih, prav tako pa je na bivše vodstvo družbe naslovljenih več tožb zaradi nepravilnosti pri varovanju okolja. Komentira župan Hrastnika Marko Funkl:

Izjava

Ministrstvo za okolje in prostor je zavrnilo pritožbo podjetja Kemis, ki se ukvarja s predelavo kemičnih odpadkov, glede odločitve gradbenega inšpektorata. Ta je namreč pri treh Kemisovih zgradbah ugotovil nepravilnosti in v primeru podzemnega rezervoarja za požarno vodo tega označil kot nelegalen objekt. Okoljski inšpektorat je zato odredil odklop vode in elektrike, zaradi česar se je Kemis pritožil na ministrstvo. Prav tako se je pritožil na odločbo o prenehanju uporabe prizidka k glavni stavbi, sicer že tako označeni za črno gradnjo. Kemis se je pod medijskimi žarometi znašel leta 2017, ko se je tam vnel požar, posledica katerega je bilo hudo onesnaženje potoka Tojnica.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness