OFF (novice)

Aktualno-politična novica
27. 8. 2018 - 15.00
 / OFF

Skupina preiskovalcev Združenih narodov je izdala poročilo, v katerem pozivajo k mednarodni preiskavi in h kazenskemu pregonu vrha mjanmarske vojske zaradi zločinov nad rohinško manjšino. Konflikt med budistično večino in muslimansko manjšino traja že od štiridesetih let dalje, zaostril pa se je v minulih dveh letih, ko je bilo 700 tisoč pripadnikov ljudstva Rohinga primorano zapustiti domove. Poročilo vojsko obtožuje genocidnih namenov in grobih kršitev človekovih pravic, vključno z načrtnimi posilstvi. Poročilo je bilo sestavljeno iz 857-ih intervjujev, saj Združenim narodom ni bil dovoljen vstop na konfliktna območja, v njem pa poleg vojske izpostavljajo tudi vlogo Aung San Su Či, de facto premierke Mjanmara in dobitnice Nobelove nagrade za mir, ki po mnenju preiskovalcev ni storila dovolj za ustavitev pogroma.

Rohingya
Ljudstvo Rohingya v Mjanmaru dočakalo prvo zunanjo preiskavo glede kršenja človekovih pravic
 / 6. 9. 2016
Poročilo prav tako izpostavlja spletno omrežje Facebook kot, citiramo: “koristno orodje za tiste, ki želijo širiti sovraštvo”. Konec citata. Facebook je v odzivu na poročilo suspendiral 18 Facebook profilov, 52 strani in en Instagram profil. Med suspendiranimi je več predstavnikov mjanmarskih oboroženih sil.

Inšpekcijski postopek v skladiščih paragvajske policije je razkril, da je izginilo 42 kosov FN FAL, lažje avtomatske puške belgijskega proizvajalca FN Herstal. Preiskava je bila naročena po tem, ko se je na črnem trgu začelo pojavljati večje število teh pušk, kot kaže, pa so bile kraje prikrite tako, da so na mesto ukradenih pušk tati dali lesene in plastične replike.

Referendum v Kolumbiji, na katerem so volivci glasovali o sedmih ukrepih, ki naj bi zajezili korupcijo, ni dosegel dovoljšnega kvoruma, čeprav je za vsak predlog glasovalo okoli 99 odstotkov volivcev. Kvorum je bila tretjina volivcev, volilnih upravičencev pa je bilo 36,4 milijona. Volilo je 11,6 milijona ljudi, torej okoli pol milijona premalo. Nekateri od predlaganih ukrepov so bili prepoved hišnega zapora kot kazni za korupcijo, objavljanje davčnih napovedi poslancev in omejitev poslanskih mandatov na državni in lokalni ravni na tri mandate. Podporo sta dobila tudi predloga o omejitvi plače poslancev in drugih visokih javnih uslužbencev na petindvajsetkratnik minimalne plače ter o bolj transparentnem javnem naročanju.

Vrhovno sodišče Republike Hrvaške je potrdilo odločitev sodišča v Zagrebu, da je stavka v podjetju Croatia Airlines, ki je bila napovedana za osmi avgust, nezakonita. Sindikat v državnem podjetju je po odločitvi sodišča odstopil od načrtovane stavke v vrhuncu turistične sezone, sodišče pa je v obrazložitvi navedlo, da se sindikat ni pogajal v dobri veri, saj naj ne bi imeli namena, da spor rešijo po mirni poti.

O mizernem stanju v hrvaškem ladjedelništvu
 / 16. 2. 2018
Pravico do stavke medtem že šesti dan uveljavljajo delavci Uljanik Group. Ta vključuje istoimensko ladjedelnico v Puli, kakor tudi ladjedelnico 3. maj z Reke. Delavci ladjedelnic, ki sta se znašli v hudih finančnih škripcih, so protest preselili v prestolnico, kjer jih je tisoč zahtevalo pomoč vlade pri reševanju ladjedelništva in izpolnitvi njihovih zahtev, primarno pri zahtevi po izplačilu julijskih plač. Po sestanku s predstavniki delavcev je premier Andrej Plenković obljubil izplačilo plač do konca tedna, delavci pa so sporočili, da bodo šele ob nakazilu prekinili s stavko.

V Banjaluki sta sinoči neznanca napadla novinarja Vladimirja Kovačevića. Novinar vodilne komercialne televizije v Republiki Srbski, BN TV, je bil napaden pred lastnim domom, potem ko se je vračal s poročanja o protestu “Pravda za Davida”, ki poteka že 155. dan v prestolnici manjšega entiteta Bosne in Hercegovine. Ali je njegovo delo v zvezi z nepojasnjeno smrtjo Davida Dragičevića povezano s fizičnim napadom, za zdaj še ni znano. BN TV je v znak protesta jutranji program začel z zatemnjenim zaslonom in pozivom notranjemu ministrstvu k čimprejšnji preiskavi zadnjega primera nasilja nad novinarji na Balkanu.

O protestih in novi Cvilini iniciativi za ptujsko obvoznico
 / 28. 5. 2018
Prebivalci Spuhlje in Budine, naselij na vzhodu Ptuja, so sinoči organizirali že četrti protest zaradi, po njihovih besedah, neznosnih pogojev ob cesti, ki so posledica številnih tovornih vozil na tamkajšnji Ormoški cesti. Poleg protestov, ki so na sporedu vsako zadnjo nedeljo v mesecu, so domačini najavili, da so na lastne stroške naročili tudi meritve hrupa, rezultati teh pa naj bi še podkrepili upravičenost njihovih zahtev po čimprejšnji gradnji južne ptujske obvoznice, ki bi razbremenila promet skozi naselje.

Policijska uprava Koper je sporočila prve ugotovitve preiskave v zvezi z lažnimi profili koprskega župana Borisa Popoviča, ki so od vsaj ene posameznice iz Slovenije pridobili korist. Odgovor uprave prenašamo v celoti: “Glede prijave zlorabe Facebook profila župana ene od občin na območju PU Koper je bilo ugotovljeno, da je storilec upravljal s Facebook profilom iz države Benin (Afrika). Prav tako je bilo ugotovljeno, da je oškodovanka goljufije denar nakazala osumljencu prav tako v Benin. Torej vsi sledovi vodijo policijsko preiskavo v Benin (Afrika), kjer pa tako z varnostnimi kot pravosodnimi organi ni mednarodnega sodelovanja ali pa je zelo slabo.”

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness