OFF orožju

Aktualno-politična novica
21. 3. 2019 - 15.00
 / OFF

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je v luči nedavnega terorističnega napada desničarskega skrajneža, v katerem je bilo ubitih 50 ljudi, napovedala, da bodo do 11. aprila prepovedali polavtomatsko orožje in polavtomatske puške, ki jih je mogoče enostavno predelati v avtomatske puške. Izjavila je tudi, da bodo po prepovedi uvedli program odkupa orožja, kot je to storila Avstralija po pokolu leta 1996 v Port Arthurju. Bodo pa v veljavi nekatere izjeme za policijo in lov na živali.

V luči nedavnega strelskega napada v Utrechtu pa je na nizozemskih provincialnih volitvah, kjer volijo predstavniška telesa dvanajstih provinc in s tem posredno sestavo zgornjega doma parlamenta, slavila pred dvema letoma ustanovljena skrajno desna stranka Forum za demokracijo, ki se med drugim zavzema za izstop Nizozemske iz Evropske unije in tesne odnose z Rusijo. V 75-članskem senatu naj bi tako zasedli 12 sedežev, prav toliko kot vladajoča Ljudska stranka za svobodo in demokracijo, ki je od zadnjih volitev izgubila en sedež. Poraz je sicer doživela Stranka za svobodo Geerta Wildersa, okrepili pa so se Zeleni, ki naj bi zasedli devet sedežev in s tem več kot podvojili zadnji rezultat. Zgornji dom nizozemskega parlamenta se sestaja enkrat tedensko in ima pristojnost zgolj potrditi ali zavrniti zakonske predloge, ne more pa jih predlagati ali spreminjati. Člani senata oziroma zgornjega doma pogosto opravljajo tudi druge funkcije.

Nekdanji premier Nikola Gruevski napovedal obračun z nevladnimi organizacijami v Makedoniji
 / 22. 12. 2016
Člani politične skupščine Evropske ljudske stranke so s 190 glasovi proti trem in ob strinjanju Fidesza podprli zamrznitev članstva te stranke v EPP do priprave poročila posebnega odbora. To pomeni, da se člani Fidesza ne bodo udeleževali strankarskih sestankov, imeli glasovalnih pravic ter pravice kandidirati na položaje. Posebni odbor bo ocenil izpolnjevanje treh pogojev, takojšen umik plakatov in drugih oglasov, uporabljenih za kampanjo proti predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, prenehanje takšnih napadov v prihodnje ter razčiščenje odprtih pravnih vprašanj glede statusa Srednjeevropske univerze. Vsi slovenski člani politične skupščine EPP, po dva iz Nove Slovenije in Slovenske ljudske stranke ter štiri iz Slovenske demokratske stranke, so zamrznitev članstva Fidesza podprli.

Napovedi je dajala tudi vlada Nikaragve. Tam naj bi v 90 dneh izpustili vse politične zapornike, ki so jih zaprli med protivladnimi protesti v zadnjih 11 mesecih. S tem naj bi ponovno začeli pogajanja z opozicijo za končanje politične krize v državi, nadejajo pa se tudi končanja ameriških sankcij. Protesti v državi so se začeli aprila lani zaradi predlagane socialne reforme, s katero bi znižali socialne transferje in zvišali davke. Čeprav je bila ta umaknjena, so se po nasilnem odzivu oblasti protesti okrepili in sprevrgli v proteste proti predsedniku Danielu Ortegi. Zaradi protestov in posledične represije oblasti je bilo zaprtih več kot 700, umrlo pa je več kot 300 ljudi.

Afganistanska volilna komisija je sporočila, da bodo predsedniške volitve že drugič preložili. Sprva so bile napovedane za 20. aprila, zaradi domnevnih varnostnih skrbi in premalo časa za priprave pa so bile preložene na 20. julij. Zdaj naj bi bile volitve konec septembra. Razlogi za še drugo preložitev naj bi bila dopolnjevanja volilne zakonodaje, hkrati pa bodo konec septembra potekale tudi volitve v svete provinc.

Nekaj tisoč podpornikov opozicijske Demokratske stranke Albanije se je na protestu šestič zbralo pred stavbo parlamenta v Tirani. Med zasedanjem parlamenta so poskusili vstopiti v stavbo, a jim je policija to preprečila. Protestniki zahtevajo odstop vlade in predčasne volitve, vladajočo Socialistično stranko in premierja Eda Ramo pa obtožujejo korupcije in povezav z organiziranim kriminalom. Opozicijska Demokratska stranka Albanije se je odpovedala svojim sedežem v parlamentu in zdaj vodi proteste ter zahteva predčasne volitve. Albanski predsednik Ilir Meta je včeraj izjavil, da je pripravljen odstopiti ali žrtvovati svoje življenje kot nekdanji čilski predsednik Salvador Allende, če bo to rešilo politično krizo v državi. Spoiler alert: Smrti Allendeja je sledilo 17-letno obdobje vojaške diktature.

s strani Sindikata Radia Študent
Anonymous
 / 4. 7. 2016
Zaposleni v podjetju Piloti Koper, ki izvaja pomorsko pilotažo v koprskem pristanišču, so za 3. april napovedali stavko. Iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti - Luka Koper, katerega članov je večina zaposlenih pilotov, so zavrnili navedbe lastnika podjetja Valterja Kobeja, ki pravi, da stavka ni legitimna, saj naj ne bi šlo za reprezentativen sindikat. Zahteve sindikata po zvišanju plač od 50 do 75 odstotkov so bojda naletele na gluha ušesa, v sindikatu pa omenjajo tudi domnevne grožnje zaposlenim.

Odločanje o ugovorih na rezultate lokalnih volitev v Kopru in Šmarjeških Toplicah
 / 7. 12. 2018
V Šmarjeških toplicah so začeli s peticijo za dostop do Klevevškega bazena, ki je bil prej v lasti kmetijske zadruge, zdaj pa lahko izletna in turistična točka preide v zasebne roke. Zakaj so začeli peticijo pove Branko Zoran, eden od pobudnikov peticije in občinski svetnik v Šmarjeških toplicah.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness