OFF pogajalske vročice

Aktualno-politična novica
30. 7. 2018 - 15.00
 / OFF

Kaj je Kurdistan in kako neodvisen je?
 / 28. 9. 2017

Predstavniki sirskih Kurdov so povedali, da so z vlado Bašarja al-Asada začeli pogajanja o povojni delitvi moči v državi. Sirski demokratični svet, politični organ kurdskih sil v Siriji, ki obvladujejo severnovzhodni del države, je bil prejšnji teden na povabilo prvič na pogovorih v Damasku. Dogovorili so se za ustanovitev komitejev, ki naj bi izpogajali bolj decentralistično ureditev povojne Sirije. Vlada v Damasku ni kometirala, je pa Assad Kurdom nedavno zagrozil z vojaško ofenzivo, če ne sedejo za pogajalsko mizo.

Nič bliže pa se ne zdi konec vojne v Jemnu. Saudijske letalske sile so v zadnjih dneh okrepile svoje napade na pristaniško mesto Hudajdi. Močno poškodovana je bila tudi vodooskrbna infrastruktura. Predstavniki misije Združenih narodov so povedali, da je zaradi napadov epidemija kolere sedaj na robu obvladljivosti. Mesto, ki ga trenutno obvladujejo hutijski uporniki, je postalo pred nekaj meseci glavni cilj koalicije, ki jo vodi Saudova Arabija. Po krajšem premoru v bojih, ko so Združeni narodi poskušali doseči premirje, so se spopadi sedaj obnovili.

O saudski prekinitvi blokade pristanišča Hodeida in vpogled v Jemen po 1000 dnevih državljanske vojne
 / 21. 12. 2017

Hutiji naj bi ponudili, da bi mesto prešlo pod oblast Združenih narodov, ponudbo pa so v saudijski koaliciji  zavrnili. Pristanišče v Hudajdi je glavna vstopna točka, preko katere v Jemen prihajajo hrana in druge potrebščine, sedaj pa je že od maja pod skoraj popolno blokado. Saudova Arabija trdi, da Iran preko Hudajde upornike oskrbuje z orožjem, kar ti zanikajo.

Na volitvah v Kambodži je zmagal premier Hun Sen, ki je na tem položaju že od leta 1985. Njegova stranka, Kamboška ljudska stranka, je osvojila 77 odstotkov glasov in s tem vse sedeže v parlamentu. Volilna udeležba je bila 80-odstotna, dobrih deset odstotkov višja kot pred petimi leti. Edina resna opozicijska politična sila Kamboška stranka narodne rešitve, krajše CNRP, je bila konec lanskega leta ukinjena s sodbo vrhovnega sodišča, njeni poslanci pa so pobegnili iz države. Voditelji CNRP so volitve označili za farso. S tokratnimi volitvami je Hun Sen, ki je napovedal, da namerava na premierskem stolčku ostati še dva mandata, znatno okrepil svoj položaj. Na prejšnjih volitvah je Hun Senova ljudska stranka dosegla 48 odstotkov glasov in je imela tesno večino v parlamentu.

Volitve so potekale tudi v Maliju, kjer pa je preštetih še premalo glasov, da bi lahko razglasili zmagovalca. Na volilnem listku je bilo poleg predsednika Ibrahima Boubacarja Keitaja še 23 protikandidatov, tako da je drugi krog volitev precej verjeten. Volitve sta zaznamovala nizka volilna udeležba in nasilje. Tuareški in islamistični uporniki, ki obvladujejo večja območja na severu in v centru države, so napadli več volilnih mest in uničili volilne skrinjice.

Pakistan se pripravlja, da bo zaprosil za posojilo Mednarodnega denarnega sklada. Kot pravijo na finančnem ministrstvu, bo pogajanje glede 8,5 10 milijard evrov težkega programa ena prvih nalog zmagovalca sredinih splošnih volitev Imrana Khana. Pakistan se spopada z veliki težavami v svoji trgovinski bilanci. Razlog je višanje cene nafte in krepitev vrednosti ameriškega dolarja proti pakistanskemu rupiju. Ta je letos proti dolarju izgubil 20 odstotkov, kar pomeni, da se je za prav toliko povišalo breme pakistanskega zunanjega dolga in uvoženih surovin. Pakistan je nedavno dobil štiri milijarde evrov posojila iz kitajskih bank, kar pa omogoča zgolj krajši oddih za državne finance. Posojilo Mednarodni denarni sklad pogojuje z zmanjšanjem proračunskega deficita, kar pomeni težaven začetek za Khana, ki je pred volitvami obljubil programe za boj proti revščini. Potem ko je ameriška centralna banka po desetletju ohlapne monetarne politike začela zviševati obrestne mere, so začele padati valute številnih razvijajočih se držav.  

Nadaljujemo v sosednji Indiji. V zvezni državi Assam, ki meji na Bangladeš, je iz volilnih seznamov izginilo okoli 4 milijone volivcev, večinoma iz bengalsko govoreče muslimanske manjšine. Ta se je močno povečala med vojno v začetku sedemdesetih let, ko se je Bangladeš osamosvojil od Pakistana. Seznam prebivalcev naj bi vključeval zgolj tiste, ki lahko dokažejo svoje poreklo pred letom 1971, iz njega pa so izpadli tudi tisti Bengalci, ki so v Assamu živeli pred tem letom.  Izbrisani imajo sedaj možnost, da se na odločitev pritožijo, pri tem pa bodo morali sami dokazati svoje državljanstvo. Ocenjuje se, da v Indiji živi 15 milijonov migrantov iz Bangladeša, ki nimajo urejenega statusa in so zato brez zaščite pred izkoriščevalskimi zaposlitvami.

Pregled mednarodnih novic zaključujemo v Srbiji. Srbski odvetniki so po umoru kolega Dragoslava Ognjanovića napovedali enotedensko stavko. Kot sta objavili srbska in beograjska odvetniška zbornica, želijo s tem poslati jasno sporočilo, da se s takšnimi primeri ne bodo sprijaznili. Želijo, da vlada ustanovi posebno preiskovalno ekipo za odkritje odgovornih za Ognjanovićev umor. Ognjanević je najbolj znan po zagovarjanju nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića na sojenju v Haagu, zastopal pa je tudi številne člane Beograjskega podzemlja.

Šesterica strank, s katerimi se Marjan Šarec poskuša dogovoriti za formiranje vladne koalicije, je uskladila velik del koalicijske pogodbe. Po besedah Šarca so na nedeljskih 14-urnih pogajanjih pregledali vse točke koalicijske pogodbe. Pogajanja bodo nadaljevali po tem, ko se bo izvršni odbor Levice danes odločil o vstopu v koalicijo. V Levici izjav ne dajejo, njihova odločitev pa bo znana v poznih popoldanskih ali večernih urah.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.