3. 10. 2024 – 15.00

OFF portugalske zastave

Audio file
Vir: Flickr, fdecomite, creative commons

Poslanca evropskega parlamenta iz poljske stranke Konfederacija Anna Bryłka in Tomasz Buczek sta se pridružila skrajno desni parlamentarni skupini Domoljubi za Evropo, ki jo je ustanovil madžarski premier Viktor Orbán. Na evropskih volitvah je Konfederacija osvojila šest mandatov, trije poslanci so se pridružili skupini Evropa suverenih narodov, katere največja stranka je nemška skrajno desna Alternativa za Nemčijo. Po pridružitvi Brylke in Buczeka patriotom je neodvisen zgolj en. Domoljubi so v desetem sklicu evropskega parlamenta s 86 poslanci tretja največja skupina. Poleg poljskih kolegov Domoljube sestavljajo tudi poslanci iz vrst francoskega Nacionalnega zbora, nizozemske Stranke za svobodo, španske stranke Vox in Danske ljudske stranke.

Vir: AKG
Audio file
5. 6. 2024 – 17.00
Severni Izrael gori

Izraelska vojska je ponoči znova izvedla zračne napade na glavno mesto Libanona, Bejrut. V napadih je vojska ubila devet in ranila štirinajst ljudi, tudi sedem reševalcev in zdravnikov zdravstvene enote šiitskega gibanja Hezbolah. Zaradi zračnih napadov je v stanovanjski zgradbi v četrti Bašura izbruhnil požar. Po podatkih libanonskega ministrstva za javno zdravstvo je izraelska vojska v napadih na Libanon v zadnjih 24 urah ubila 46 in ranila 85 ljudi. Genocidna vojska ob tem nadaljuje s kopensko invazijo na jugu Libanona, kjer potekajo spopadi med izraelskimi okupatorskimi silami in šiitskim gibanjem Hezbolah.

Oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigada Ezedin al Kasam, je prevzelo odgovornost za strelski napad v naselju Jafa v bližini Tel Aviva. V torkovem napadu, ki se je odvil pred iranskim raketnim napadom, sta brigadirja z okupiranega Zahodnega brega ubila 7 ljudi in jih ranila okoli 16. Izraelska policija je enega od napadalcev ubila, drugega pa hudo ranila. V Hebronu in Jeruzalemu je izraelska varnostna agencija aretirala več oseb, za katere sumijo, da so pomagali pri napadu.

Audio file
25. 11. 2019 – 16.00
O stavki srednješolskih učiteljev in pogajanjih s hrvaško vlado

V Mostarju in Širokem bregu v Bosni in Hercegovini so potekali protesti vzgojiteljev in učiteljev zaradi nizkih plač. Zaposleni v izobraževanju zahtevajo izplačilo enkratne finančne pomoči in 15-odstoten dvig plač. Kantonske oblasti so sindikatom ponudile petodstotno oziroma sedemodstotno zvišanje plač, ki je za sindikate nesprejemljivo, in enkratno finančno pomoč proračunskim upravičencem v višini okoli 500 evrov. Učitelji iz Hercegovsko-neretvanskega kantona so načrtovali splošno stavko na začetku šolskega leta, ki jo je občinsko sodišče v Mostarju prepovedalo.

Učitelji protestirajo tudi v sosednji Srbiji. V Beogradu so drugič od začetka šolskega leta potekali protesti učiteljev in vzgojiteljev, ki zahtevajo izenačenje izhodiščne učiteljske plače z minimalno, povišanje plač vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter strožje kazni za napade učencev na učitelje. Predsednica beograjskega sindikata za izobraževanje Snježana Pavlović je izjavila, da zaposleni v izobrazbi nočejo živeti pod povprečjem in da nasprotujejo delitvi na pedagoško in nepedagoško osebje. Srbsko ministrstvo za izobraževanje je medtem sporočilo, da je na približno polovici izobraževalnih zavodov pouk zaradi protestne stavke moten oziroma ne poteka. 

Audio file
9. 4. 2024 – 16.00
Protestno gibanje "žvižgača" iz Fidesza

Evropska komisija je proti Madžarski sprožila postopek pred Sodiščem Evropske unije zaradi spornega zakona o zaščiti državne suverenosti. Na podlagi zakona so madžarske oblasti ustanovile urad za zaščito suverenosti, pristojen za preiskovanje dejavnosti tujih držav, fizičnih oseb in organizacij, ki bi lahko ogrozile suverenost države. Zakon tudi kriminalizira financiranje volilnih kampanj iz tujine. Evropska komisija trdi, da zakon krši pravo unije, med drugim volilne pravice državljanov Evropske unije in več pravic iz evropske listine o temeljnih pravicah, kot so pravica do varstva osebnih podatkov, svoboda izražanja, obveščanja in združevanja ter pravica do poštenega sojenja. 

Francoski notranji minister Bruno Retailleau je lokalnim oblastem francoskega čezmorskega ozemlja Mayotte odredil deportacijske lete migrantov v Demokratično republiko Kongo. Mayotte, otok severno od Madagaskarja, je najrevnejši francoski departma, nanj pa prihaja veliko število migrantov iz Demokratične republike Kongo in otoške države Komori. Minister Retailleau je v francoskem parlamentu rekel, da sta njegovi prioriteti povrnitev reda in ustavitev pritoka migracij. Po besedah člana Retailleaujeve ekipe so bili od februarja odrejeni že štirje deportacijski leti, v oktobru pa so načrtovani vsaj trije. 

Audio file
16. 3. 2024 – 15.00
Oborožene skupine v Port-au-Princeu zahtevajo konec ameriškega imperializma

Agencija za boj proti korupciji na Haitiju je izdala poročilo, v katerem korupcije obtožujejo tri člane prehodnega sveta. Smitha Augustina, Emmanuela Vertilaireja in Louisa Géralda Gillesa, tri člane devetčlanskega prehodnega sveta, je enota protikorupcijske agencije v poročilu obtožila, da so od zdaj že nekdanjega direktorja Nacionalne kreditne banke Raoula Pascala Pierra-Louisa zahtevali več kot 680 tisoč evrov za zagotovitev položaja. Pierre-Louise jim je ponudil plačilo vsote v obliki posojil. Haiti po odstopu nekdanjega predsednika vlade Ariela Henryja vodi devetčlanski tranzicijski svet, ki je na mesto začasnega premierja imenoval Garryja Connila.

Predsednik gruzijskega parlamenta in član vladajoče stranke Gruzijske sanje Šalva Papuašvili je danes podpisal zakon o družinskih vrednotah in zaščiti mladoletnikov. Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili zakona včeraj ni podpisala in ga je nepodpisanega vrnila v parlament. Tudi v primeru, da bi predsednica na zakon vložila veto, bi ga poslanci vladajoče stranke lahko odpravili z večino glasov v parlamentu. Zakon prepoveduje spremembo spola, onemogoča posvojitev otrok transspolnim in istospolno usmerjenim osebam, razveljavlja istospolne poroke, izvedene v tujini, onemogoča poučevanje otrok o istospolnih razmerjih ter transspolnosti v šolah in omejuje tako imenovano propagando istospolnih razmerij in incesta na televiziji. Do zakona so kritični tako v opoziciji kot v nevladnih organizacijah.

Vir: Wikimedia Commons, VectorPortal in GoodFon
Audio file
2. 10. 2024 – 17.00
Vratila se Kathrin in prinaša sveže eksplozive

Lastnik ladje MV Kathrin, ki prevaža eksploziv za sionistično tvorbo Izrael in bi se morala v prihodnjih dneh raztovoriti v Luki Koper, je zaprosil za umik portugalske zastave, pod katero je ladja plula. Prošnjo za spremembo in umik zastave je na lastnika naslovila portugalska vlada, do zaključenega postopka spremembe zastave pa ladja ne sme vpluti v nobeno pristanišče. Eksploziv je ladja natovorila v vietnamskem pristanišču Hai Phong, nazadnje so ji namibijske oblasti prepovedale izkrcanje, saj so v policijskih preiskavah ugotovile, da ladja prevaža 60 kontejnerjev eksploziva, znanega kot TNT. Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da namerava ladja po spremembi zastave tovor, ki gre po informacijah uprave na Češko, Slovaško in Poljsko, raztovoriti v Kopru. 

OFF je pripravila vajenka Vida, mentoriral je Tim.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.