OFF premierja Borisa Johnsona

Aktualno-politična novica
23. 7. 2019 - 15.00
 / OFF

Boris Johnson je bil po pričakovanjih izglasovan za novega vodjo konservativne stranke, s čimer postaja tudi novi britanski premier. Po večkrožnem glasovanju, ki je sprva potekalo med delegati stranke, je 160 tisoč članov stranke na koncu odločalo med Johnsonom in ministrom za zunanje zadeve Jeremyjem Huntom. Johnsona so torijci podprli ob 87-odstotni udeležbi s 66 odstotki podpore, na položaju pa je tako nasledil Thereso May, ki je s položaja odstopila po tem, ko ji ni uspelo pridobiti dovolj podpore za svoj predlog dogovora o brexitu. Boris Johnson, nekdanji zunanji minister in londonski župan, je bil v času referenduma o britanskem položaju v EU med najbolj zavzetimi zagovorniki izstopa iz Unije, tudi v preteklem mesecu pa je večkrat poudaril, da izstop zagovarja tudi v primeru, da med Unijo in Združenim kraljestvom ne pride do dogovora. Več v OFFsajdu ob 17-ih.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihova vojaška letala izstrelila opozorilne strele proti ruskemu vojaškemu letalu, ki naj bi kršilo južnokorejski zračni prostor. Incident se je zgodil v bližini otočja Dokdo v Japonskem morju pod nadzorom Južne Koreje. Otočje si lasti tudi Japonska, zato se je japonska vlada odzvala in na novinarski konferenci poročala o ruski - in južnokorejski - kršitvi zračnega prostora pri otočju Takešima, kakor otočje imenujejo Japonci. Rusko obrambno ministrstvo je obtožbe medtem zanikalo in dodalo, da sta ruski vojaški reaktivni letali opravljali načrtovane vaje nad mednarodnimi vodami. Poleg ruskih letal naj bi v vaji sodelovali tudi dve kitajski vojaški letali. Kitajsko zunanje ministrstvo uradnega pojasnila o dogodku še ni podalo, a poudarilo, da gre v tem primeru zgolj za južnokorejsko protizračno identifikacijsko območje, česar ne gre enačiti z zračnim prostorom Južne Koreje. 

Na ulicah San Juana, glavnega mesta Portorika, se je ponovno zbralo več deset tisoč protestnikov, ki povečini zahtevajo odstop guvernerja Ricarda Rosselloja. Povod za proteste je bila objava skoraj 900 strani zasebnih sporočil, v katerih se po mnenju njegovih kritikov, Rossello v komunikaciji z nekaterimi drugimi vidnimi člani kabineta izraža vulgarno, homofobno in seksistično. Razlogi za proteste so sicer širši, predvsem slabo gospodarsko stanje in leta varčevalnih ukrepov. Portoriške oblasti se soočajo tudi z obtožbami o koruptivnosti in očitki o prepočasni obnovi po uničujočem orkanu Maria. Položaj guvernerja je najvišja politična funkcija v Portoriku, ki je po trenutni ureditvi ozemlje Združenih držav Amerike, a nima pravic, ki pripadajo zveznim državam. Finance Portorika nadzoruje tako imenovan “odbor za finančni nadzor in upravljanje”, ki ga je ustanovil ameriški kongres.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je migracijskim uradnikom izdala večja pooblastila za lažji izgon migrantov iz države. Po novem lahko iz države uradniki izženejo kogarkoli, ki je v Združenih državah brez dokumentov manj kot dve leti, brez da bi bil ta deležen sodnega postopka. Pred tem so tovrstne deportacije veljale samo za nezakonite migrante, ki so jih mejne patrulje prijele med poskusom nezakonitega prečkanja meje. Po mnenju kritikov lahko ukrep prizadene do 300 tisoč ljudi, ki že živijo v Združenih državah. Odločitev sledi en teden po ukrepu, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden, po katerem bodo ZDA zavrnile prošnjo za azil migrantom, ki na poti v državo prečkajo druge varne države in v njih ne zaprosijo za sodno zaščito. 

O zaprtju ameriške zvezne vlade
 / 23. 1. 2019
Združene države se z migracijami v državo bojujejo tudi s pritiskom na Mehiko in grožnjami z uvedbo carin, zaradi česar so mehiške oblasti na mejo v preteklih mesecih pošiljale tisoče pripadnikov nacionalne garde - sicer službe civilne zaščite. Zunanji minister Marcelo Ebrard je včeraj oznanil, da so mehiške oblasti z njihovo pomočjo zmanjšale število nezakonitih prehodov za 36 odstotkov.

Kitajski telekomunikacijski gigant Huawei je sporočil, da bo v ZDA zaprl več kot 600 delovnih mest. Večinoma bodo brez dela ostali v podjetju Futurewei Technologies, raziskovalni veji Huaweija, ki je bila vzpostavljena tudi z namenom tesnega sodelovanja z ameriškimi univerzami. Huawei se je znašel v nemilosti ameriške vlade, ki je pred nekaj meseci prepovedala poslovanje s telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost, primarna tarča ukrepa pa naj bi bil prav Huawei.

Primer spornega početja naj bi bilo sodelovanje Huaweija s podjetjem Panda International pri gradnji brezžičnega omrežja v Severni Koreji. Po poročanju Washington Posta je sodelovanje kitajskih podjetij od leta 2016 preiskovalo ameriško ministrstvo za trgovino, s čimer želijo določiti, ali so s sodelovanjem kršili ameriške sankcije zoper Severno Korejo. V Huaweiju so kakršne koli poslovne vezi med podjetjem in severnokorejsko vlado zanikali, skupaj s podjetjem Panda International pa so že leta 2016 izpraznili poslovne prostore v Pjongjangu.

Urad guvernerja Istanbula je izdal ukaz, da morajo sirski begunci, ki začasno prebivajo v Carigradu, do 20. avgusta zapustiti mesto in se vrniti v mesta, v katerih so bili prvotno registrirani kot prosilci zaščite. V izjavi urada, ki sledi navodilom notranjega ministrstva v Turčiji, naj bi bil Konstantinopel odslej zaprt za nove prošnje za status začasne zaščite. V prestolnici sicer živi več kot milijon tujcev, od tega več kot polovica Sircev s statusom začasne zaščite.

O nejasnosti glede morebitnih investicij v letališče Maribor
 / 27. 7. 2018
Teden po tem, ko je Družba za upravljanje z investicijami - krajše DRI - prevzela upravljanje mariborskega letališča, so v družbi Aerodrom Maribor, ki je v lasti kitajske družbe SHS Aviation, novim upravljalcem omejili dostop do letališča. Na tablah, ki so jih prejšnji lastniki namestili ob vhodu na parkirišče, opozarjajo, da gre za zemljišče v zasebni lasti in da prehod in parkiranje nista dovoljena. Letališče je ob tem po pojasnilih DRI-ja obratovalo nemoteno.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness