OFF PRIVATIZIRANEGA KOMUNIZMA

Aktualno-politična novica
8. 2. 2021 - 15.00
 / OFF

Vojaški državni udar v Mjanmaru, aretacije političnih voditeljev in protestnikov
 / 5. 2. 2021

Vojaške oblasti v Mjanmaru so kot odgovor na množične proteste proti vojaški diktaturi skoraj popolnoma onemogočile dostop do svetovnega spleta. Po vojaškem udaru v prejšnjem tednu je vojska postopoma omejevala dostop do interneta, med drugim tudi do Twitterja, in popolnoma onemogočila dostop do Facebooka. V soboto je vojska povezljivost znižala na 16 odstotkov, kar pomeni, da državljani interneta skorajda ne morejo uporabljati. Vojska tako želi državo izolirati od mednarodnega vpliva na mjanmarsko politiko, saj so se v urah po ponedeljkovem udaru na družabnih omrežjih pojavile mnoge objave, kritične do vojaškega prevzema oblasti. Nadaljujejo se množični protesti, policija je v nedeljo zoper protestnike uporabila vodni top.

Protesti indijskih kmetov proti Modijevim reformam, namenjenim liberalizaciji kmetijstva
 / 11. 12. 2020

Na tisoče indijskih kmetov je v soboto s traktorji protestno blokiralo avtoceste po vsej državi. Kmetje od lanskega avgusta protestirajo proti kmetijski reformi vlade indijskega premierja Narendre Modija, ki vodi kmetijstvo v neoliberalno smer in med drugim omogoča tudi neregulirane privatne naložbe v indijsko kmetijstvo. Indijske kmete skrbi samovolja privatnih vlagateljev. Dolgotrajni protesti so konec januarja prvič postali nasilni. Premier Narendra Modi kmete poziva k ustavitvi protestov, saj bodo po njegovem mnenju načrtovane investicije pripomogle k napredku indijskega kmetijstva. 

Protesti v Tuniziji zaradi gospodarske in politične krize
 / 28. 1. 2021

V Tuniziji so potekali protesti proti policijskemu nasilju ob osmi obletnici umora političnega aktivista in opozicijskega vodje Chokrija Belaida, ki se je  zavzemal za sekularizacijo Tunizije. Protestniki so izražali tudi nezadovoljstvo z razpletom arabske pomladi, saj ta v zadnjem desetletju ni prinesla želene demokratizacije in verske svobode. 

V Čadu je na stotine protestnikov na ulicah glavnega mesta N’Djamene glasno nasprotovalo vnovični nominaciji trenutnega predsednika Idrissa Debyja za kandidata na prihajajočih predsedniških volitvah. Čadska policija je nekaj protestnikov aretirala in zoper njih uporabila solzivec. Predsednik Deby je na oblasti od leta 1990, po ustavnih spremembah iz leta 2018 pa lahko s ponovnimi izvolitvami ostane predsednik do leta 2033. 

Vlada uradno komunistične Kube je napovedala veliko razširitev privatnega sektorja. Kuba je namreč sredi najhujše recesije v postsovjetskem obdobju zaradi pandemije koronavirusa, ameriških sankcij, ki jih je uvedel nekdanji predsednik Donald Trump, in največje devalvacije kubanskega pesa po letu 1959. V kubanskem zasebnem sektorju je trenutno 127 poklicev, po novem načrtu kubanske vlade pa jih do dovoljenje za udejstvovanje v privatnem sektorju dobilo več kot dva tisoč. Kubanska vlada je tudi pozvala ameriškega predsednika Joeja Bidna, da naj prekliče ameriške sankcije proti Kubi.

Protesti indijskih kmetov proti Modijevim reformam, namenjenim liberalizaciji kmetijstva
 / 11. 12. 2020

Kitajska vlada je uvedla nove smernice za velika kitajska tehnološka podjetja, ki preprečujejo monopol teh podjetij na tehnološkem trgu. Nove smernice bodo kitajskim tehnološkim velikanom, kot so Alibaba, Ant Group in Tencent , preprečevale lastno določanje cen storitev in vplivanje na trg s podatkovnimi algoritmi. Poleg tega tehnološki velikani spletnim prodajalcem ne bodo smeli vsiljevati ekskluzivnih pogodb. Politbiro, najvišji odločevalski organ Kitajske komunistične partije, se je ob koncu prejšnjega leta zavezal k zmanjšanju monopola podjetij, ko je začel preiskovati podjetje Alibaba zaradi suma monopolistične politike. 

Komunikacijska aplikacija Telegram je onemogočila dostop uporabnikom, ki so na svojih profilih objavljali telefonske številke in naslove protestnikov v podporo Alekseju Navalnemu v Rusiji. Med objavami so bili tudi osebni podatki znanih tožilcev, sodnikov, novinarjev in urednikov. Mnoge objave so hujskale k nasilju nad podporniki Alekseja Navalnega. Telegram se je za blokiranje odločil, potem ko je ruski telekomunikacijski nadzornik Roskomnadzor zahteval izbris objavljenih osebnih podatkov. Telegram je pojasnil, da spodbujanje nasilja ni v skladu z načeli aplikacije glede svobodnega govora. Aplikacija je bila v Rusiji do lanskega junija dve leti prepovedana, saj njen ustanovitelj ruskim oblastem ni predal enkripcijskih kod, ki jih je ruska vlada zahtevala za boj proti terorizmu.

V torek se v šole vrača prva triada osnovnih šol, prav tako pa se bodo odprli vsi vrtci. Ob prihodu v šolo se bodo morali vsi zaposleni testirati za koronavirus. Jutri se bodo odprli vsi servisi in trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov. Tedensko testiranje bo obvezno za vse zaposlene, za zaposlene v dejavnostih, ki so bile odprte tudi v prejšnjih mesecih, pa bo testiranje obvezno do 12. februarja. Za obisk nepremičninskih, higienskih in poslovnih storitev ter storitev živalske nege se bodo morali testirati tudi potrošniki. Številni trgovci in zdravstveni delavci opozarjajo vlado, naj odloke o odpiranju storitev sprejme prej, saj se sami težko z danes na jutri pripravijo na nove ukrepe.

OFF je spisal vajenec Vito, mentorica je bila Gea. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.