OFF RUSKIH SIROT

Aktualno-politična novica
28. 12. 2012 - 14.00
 / OFF

Namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov je sporočil, da je Rusija vodji sirske opozicije Ahmadu Mouazu al-Khatibu poslala vabilo na pogajanja za rešitev konflikta v Siriji. Rusija sicer ostaja ena redkih držav, ki še vedno podpirajo režim Bašarja al Asada. V Varnostnem svetu je tako skupaj s Kitajsko blokirala vse predloge resolucij o Siriji, ki bi vsebovale sankcije proti Asadu ali pa možnost vojaškega posredovanja. Kljub temu Rusija ostaja aktiven akter pri iskanju rešitev za končanje konflikta v Siriji. Bogdanov pravi, da bo Rusija prisluhnila mednarodnemu odposlancu za Sirijo Lakhdarju Brahimiju, ki bo Moskvo obiskal jutri. Na srečanju naj bi se prav tako zjasnili, kdaj bo prišlo do tristranskega srečanja med Rusijo, Združenimi državami Amerike in Združenimi narodi glede sirskega konflikta.

Medtem pa je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal zakon, ki ameriškim državljanom prepoveduje posvojitev ruskih otrok. Pred tem sta zakon potrdila spodnji in zgornji dom ruskega parlamenta. Zagovorniki zakona ga upravičujejo s številnimi primeri zlorab ruskih otrok, ki naj bi jih zagrešili ameriški posvojitelji, kazni, ki jih določa ameriška zakonodaja pa se Rusom zdijo premile. Na drugi strani pa nasprotniki zakona trdijo, da so ruske oblasti otroke spremenile v žrtve političnega spopada med Moskvo in Washingtonom. Zakon naj bi bil odgovor na nedavno sprejet ameriški zakon o sankcijah proti ruskim uradnikom, ki naj bi kršili človekove pravice. Po podatkih ameriškega zunanjega ministrstva so Američani v zadnjih 20 letih posvojili 60.000 ruskih otrok.

Egiptovski glavni tožilec je odredil preiskavo glede domnevne državne izdaje, ki naj bi jo zagrešili glavni predstavniki egiptovske opozicije s tem ko naj bi svoje privržence spodbujali k strmoglavljenju predsednika Mohameda Morsija. Raziskava se še posebej osredotoča na opozicijskega voditelja Mohameda El Baradeja, bivšega zunanjega ministra Amra Mousso in Hamdeena Sabahija. Moussa in Sabahi sta bila med drugim tudi Morsijeva protikandidata na zadnjih predsedniških volitvah. Opozicija trdi, da se Egipt s to preiskavo vrača v čas Mubarakove vladavine, v kateri je vladajoča stran utišala nasprotnike, ko je bilo to potrebno.

Verska policija v Saudovi Arabiji je izvedla racijo v kateri je bilo zaradi namere praznovanja božiča aretiranih 41 ljudi. V državi namreč ni dovoljeno izvajati kakršnihkoli verskih obredov, ki niso muslimanske narave oziroma niso v skladu z običaji sunitske veje muslimanske vere. Verska policija sicer večkrat zamiži na eno oko, ko gre za zasebne obrede in verska praznovanja, vendar pa zakoni uradno tega ne dovoljujejo. Po navedbah policije so bili pridržani gostje azijskega diplomata, po veroizpovedi pa kristjani. Še vedno pa ni znano, ali so bili pridržani že izpuščeni in kako bodo kaznovani.

Palestinske oblasti nameravajo preko pravnih sredstev ukrepati glede pridržanih palestinskih otrok v Izraelu. S tem ko je Generalna skupščina Združenih narodov status Palestine spremenila v državo nečlanico opazovalko, je Palestina pridobila možnost dostopa do agencij Združenih narodov in Mednarodnega kazenskega sodišča. Palestinska ministrica za zadeve, povezane s pridržanji, Eissa Karakea pravi, da bo Palestina svoj nov status izkoristila za ukrepanje proti izraelskim zločinom. Po navedbah palestinske vlade naj bi bilo v letu 2012 s strani Izraela aretiranih kar 900 palestinskih otrok. V zaporih so pogosto žrtve nasilja, poleg tega pa niso deležni nobene imunitete.

Novoizvoljena japonska vlada pripravlja novo energetsko politiko, ki bi spremenila namere o popolni ukinitvi pridobivanja jedrske energije v državi do leta 2040. Vladajoča liberalno-demokratska stranka tako želi spremeniti staro energentsko politiko, ki je bila sestavljena pod močnim vtisom jedrske nesreče v Fukušimi. Nova politika se osredotoča predvsem na ekonomske koristi, ki jih ima Japonska od jedrske energije. Država namreč nima veliko lastnih energetskih virov, po zaustavitvi jedrskih reaktorjev na severu države pa so morali Japonci za tretjino zvišati delež uvoza zemeljskega plina in nafte. Minister za trgovino in industrijo Toshimitsu Motegi dodaja, da je pripravljen prižgati zeleno luč ponovni obuditvi pridobivanja jedrske energije v državi, če bo stroka potrdila, da bo pri novih projektih možno zagotoviti večjo varnost.

Ljubica Jelušič je nova poslanka Državnega zbora. Zamenjala je novoizvoljenega predsednika države Boruta Pahorja, poslanka pa bo do konca preostanka mandatne dobe. Nekdanja ministrica za obrambo je ob svojem ponovnem vstopu v politiko opozorila na nujnost obnove zakona o obrambi. Še posebej je izpostavila problematiko statusa zaposlenih v Slovenski vojski in ureditev civilne obrambe.

Študenstka organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije zahtevata popravek pravilnika, ki določa ceno vozovnic. Vlada je namreč za mesec januar zvišala cene subvencionairanih vozovnic za deset do petnajst evrov, februarja pa se bodo sicer vrnile na prvotno raven. Več o zahtevah študentov in dijakov ter morebitnem množičnem protestu nam je povedal predsednik Dijaške organizacije Slovenije Alen Hliš:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Mednarodno društvo za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green je ponovno izpostavilo problematiko gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Predstavnik slovenske sekcije društva Vojko Bernard nam je najprej razložil, zakaj nasprotujejo gradnji terminalov:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Bernard pa je tudi kritičen do odnosa, ki ga ima do problematike aktualna vlada:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V društvu so vlado sicer pozvali, naj vloži tožbo proti Italiji, ker želi plinski terminal v Žavljah zgraditi brez soglasja lokalne skupnosti in ogroziti biotsko raznovrstnost ter naravno in kulturno dediščino na tem območju. Govori Vojko Bernard:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.