OFF terakotnih vojakov

Aktualno-politična novica
24. 12. 2021 - 15.00
 / OFF

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je pomilostil svojo predhodnico, bivšo predsednico Park Gun Hje. Predsednik je pomilostitev označil kot poskus omilitve vse večjih družbenih trenj v državi. Podoben je bil odziv pravosodnega ministra Park Bom Gjeja, ki je na tiskovni konferenci poudaril, da mora družba preseči pretekle napake in storiti korak v pravo smer. Park Gun Hje je bila leta 2017 zaradi koruptivnih dejanj obsojena na dvajsetletno zaporno kazen. Razkritje podkupovanja je sprožilo največje demonstracije v zadnjih desetletjih, med obsojenimi pa so bili tudi dediči korporacije Samsung. Pomilostitev Park Gun Hje je po vsej verjetnosti politično motivirana, saj bodo v Južni Koreji marca prihodnje leto predsedniške volitve. Za zdaj sta kandidat Korejske demokratske stranke in kandidat Stranke ljudske moči izjemno izenačena.

Iz »abenomike« v »sugonomiko«
 / 15. 9. 2020
Japonska vlada je za fiskalno leto 2022 sprejela rekorden proračun, vreden 830 milijard evrov. Japonski finančni plan predvideva dodatnih 277 milijard evrov za zajezitev covida-19 in prav toliko za socialno politiko ter dobrih 40 milijard za obrambo. Kljub temu proračun predvideva za okrog 60 milijard evrov manjše zadolževanje kot lani, saj naj bi luknjo pokrili višji davki. Rekorden je predvsem proračun obrambnega ministrstva. Vojska bo dodatna sredstva namenila predvsem za razvoj kibernetskega vojskovanja in nakup dodatnih ameriških bojnih letal. Japonska je že deseto leto zapored sprejela rekordni proračun, finančni minister Šuniči Suzuki pa je dejal, da ga proračun kljub mnogim očitkom opozicije ne skrbi. Vlada premierja Fumia Kišide bo morala proračun sprejeti do marca prihodnje leto. 

Kitajske oblasti so razglasile strogo zaprtje javnega življenja za več kot trinajstmilijonsko mesto Šjan. V preteklih dneh so v mestu potrdili 127 okužb z novim koronavirusom, oblasti pa so mesto nenapovedano izolirale. Po novih predpisih lahko stanovanje naenkrat zapusti največ ena oseba, potovanje v mesto in iz njega pa je dovoljeno samo z uradnim dovoljenjem. Kitajske oblasti vodijo strogo politiko preprečevanja širjenja novega koronavirusa. V mesto je sinoči odpotoval podpremier Sun Čunlan, ki bo vodil implementacijo zaprtja mesta. Lokalne oblasti zatrjujejo, da gre za sev delta, in ne za omikron. Poleg Šjana se s porastom okužb spopada veliko mest, med njimi Peking, Guangdžov in pristaniško mesto Džejang. Povečanje števila okužb je za Kitajsko problematično zaradi prihajajočih zimskih olimpijskih iger, ki se bodo v Pekingu pričele četrtega februarja.

Zaradi elekrtičnih avtomobilov bi Srbija lahko postala velik proizvjalec litija
 / 19. 1. 2017
Rio Tinto je ustavil proces odprtja rudnika litija v Srbiji. Direktorica srbske podružnice podjetja, Vesna Prodanović, je pojasnila, da podjetje projekt ustavlja zaradi ostrega odziva ekologov in javnosti, ter dodala, da želijo vzpostaviti javni dialog, s katerim bi srbski javnosti prikazali vse vidike projekta. Prejšnji teden je občinski svet v Loznici zavrnil predlagan prostorski načrt za dodelitev zemlje podjetju. Predstavniki podjetja upajo, da bodo okoljske raziskave, ki so trenutno v teku, dokazale, da odprtje rudnika ne predstavlja ekološkega bremena za dolino reke Jadar. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da bo odprtje odvisno tudi od prihajajočega referenduma.

O poskusih preoblikovanja Zakona o visokem šolstvu
 / 9. 12. 2021
Rektorska konferenca je podprla dodatne vsebine s področja vojaškega izobraževanja v visokem šolstvu. Pri izvedbi vojaških vsebin sodeluje sedem fakultet, spremembe programov bodo vpeljane v prihodnjem šolskem letu. Diplomanti teh programov bodo imeli možnost šolanja za častnike Slovenske vojske, predmete programa pa bodo lahko obiskovali tudi drugi študenti. Poslanci NSi in SDS so konec novembra predlagali dopolnitev zakona o visokem šolstvu, ki je predvideval možnost ustanovitve vojaške akademije znotraj strukture Slovenske vojske. V odklonilnem pismu za javnost so na katedri za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbene vede zapisali, da bi se morali slovenski častniki šolati v strukturah javnega šolstva in ne znotraj Slovenske vojske.

Ustavno sodišče je s petimi glasovi za in štirimi proti začasno zadržalo izvajanje dela zakona o policijski organizaciji. Pobudo za oceno ustavnosti 49. a in 49. b člena je podal Sindikat policistov Slovenije. Sporna člena se namreč navezujeta na imenovanje vodij organizacijskih enot generalne policijske uprave, direktorjev policijskih uprav in načelnikov policijskih postaj. V sindikatu menijo, da zakon omogoča kadrovske čistke in politizacijo najvišjih policijskih organov. Ustavno sodišče zadržanje utemeljuje s tem, da je ureditev protiustavna, saj bi se ob izvajanju pojavil konflikt med pravico novih delavcev, da ostanejo na položaju, na katerega so bili premeščeni, in med pravico prejšnjih delavcev, da se vrnejo na položaj. 

 

Odpoved: OFF je pripravil Beno, mentoriral je Gal. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness