Paketni OFF

Aktualno-politična novica
krona
31. 3. 2020 - 15.00
 / OFF

Madžarske volitve 2018
 / 9. 4. 2018
Madžarski parlament je po pričakovanjih sprejel zakon za zaščito pred koronavirusom, ki vladi Viktorja Orbana omogoča razglasitev izrednih razmer za nedoločen čas in sprejemanje ukrepov prek vladnih dekretov. Zakon predvideva tudi zaporno kazen za namensko širjenje lažnih informacij o virusu v dolžini od enega do petih let. Orban bo lahko parlament, v katerem ima njegov Fidesz skupaj s satelitsko Krščansko demokratsko ljudsko stranko v vsakem primeru absolutno večino, z dekreti zaobšel. Parlament pa bo v času trajanja izrednih razmer lahko razpravljal zgolj o zadevah, povezanih z epidemijo. Več v OFFsajdu ob 17h.

Vlada Združenega kraljestva je imenovala Kena McCalluma za novega vrhovnega direktorja notranje obveščevalne službe MI5. Vzpon na direktorski stolček si je McCallum prislužil s skoraj četrtino stoletja v službi njenega veličanstva, posebne zasluge si vohun lasti za vodenje odziva britanskih obveščevalnih služb na zastrupitev nekdanjega rusko-angleškega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere pred dvema letoma. McCallum je odgovoren za pripis krivde za zastrupitev ruski vojaški obveščevalni službi GRU. Čeprav javnosti dokazi zato, da je kriva Rusija – ali kdorkoli drug – nikdar niso bili predstavljeni, je z britansko vlado nato sodeloval pri mednarodnem izgonu ruskih diplomatov. Sicer ima McCallum izkušnje tudi iz protiterorističnih dejavnosti na Severnem Irskem in med londonskimi olimpijskimi igrami leta 2012.

Evropske države nočejo vrnitve borcev Isisa v Evropo
 / 6. 2. 2019
Z drugačno vrsto protiterorizma imajo opravka v zaporu za osumljene sodelovanja z Islamsko državo v mestu Hasakah na severovzhodu Sirije. Tam so ponoči zaporniki organizirali upor in prevzeli nadzor v pritličju zapora ter na dvorišču. V zaporu, ki ga vodijo Sirske demokratične sile, katerih glavnino tvorijo kurdski borci, je med 3000 in 5000 zapornikov. Po uradni izjavi Sirskih demokratičnih sil so upor uspeli zatreti, tiste, ki so iz njega zbežali, pa so ulovili. Skupno naj bi Sirske demokratične sile morale nadzorovati kar 12 tisoč nekdanjih domnevnih borcev Islamske države, od tega približno dva tisoč tujcev, ki jih njihove države ne želijo sprejeti, da bi jim sodile.

O novih protikoronskih ukrepih
 / 30. 3. 2020
Stranka modernega centra sporoča, da je iz paketa zakonov proti koronavirusu izpadel 104. člen, ki bi policistom omogočal sledenje posameznikov preko njihovega telefona brez odredbe sodišča, a s pisno privolitvijo posameznikov. Spremenili naj bi tudi 103. člen. V SMC zasluge za umik člena sicer pripisujejo sebi, čeprav je že včeraj notranji minister Aleš Hojs v Odmevih povedal, da je člen pripravljen umakniti. Po njegovi razlagi 104. člen zakona govori izključno o tem, da dopuščajo tistim, ki bi bili napoteni v karanteno, da jo preživijo v domačem okolju. Pod pogojem, da dovoljujejo nadzor njihovega gibanja.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je Državnemu zboru posredovala mnenje o obeh členih. 103. člen med drugim omogoča policiji uporabiti pooblastila, kot so iskanje oseb, izvajanje prepoznave oseb po fotografijah, izdelovanje fotorobota, postavljanje cestne zapore z blokadnimi točkami, vstop v tuje stanovanje in v druge prostore. Čeprav naj po mnenju Hojsa ne bi šlo pri tem za nobena nova pooblastila, informacijska pooblaščenka izpostavlja, da se ne nanašajo le na zagotovitev spoštovanja posebnih ukrepov iz zakona, ki določa nalezljive bolezni, ampak tudi na zelo široko podan namen zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19. Zaradi tega lahko po mnenju informacijske pooblaščenke pooblastila policistov zajamejo potencialno celotno prebivalstvo republike in “v praksi pomenijo vzpostavitev policijske države”.

Pooblastilo za sledenje posameznikom iz 104. člena pomeni resen poseg v temeljno ustavno pravico posameznikov do komunikacijske zasebnosti in varstva osebnih podatkov v nasprotju z določbami 37. člena ustave, ki za tak poseg zahteva sodno odredbo, trdi informacijska pooblaščenka. Že vsebina soglasja, ki bi ga podali posamezniki, po razlagi pooblaščenke izključuje možnost preklica soglasja in vsebuje številne obveznosti in prepovedi za prizadetega posameznika. Zato gre po mnenju Mojce Prelesnik za pravno zlorabo pojma soglasje.

Domžale.
Ustanovitev novega sindikata v JKP Prodnik
 / 18. 2. 2020
Sindikat VIR Prodnik, ki ga je ustanovilo nekaj delavcev javnega komunalnega podjetja Prodnik, poziva direktorja podjetja Marka Faturja, naj do naslednjega torka zaposli tri agencijske delavce, ki jih je nedavno odpustil, in umakne opozorilo pred odpovedjo Blažu Jazbecu, podpredsedniku sindikata. Če direktor podjetja, ki deluje na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče, tega ne stori, mu v sindikatu napovedujejo kazensko ovadbo zaradi kršenja sindikalnih pravic in oviranja delovanja sindikata. Trije delavci, ki so za Prodnik delali prek agencije Kariera, so bili namreč uradno odpuščeni zaradi zmanjšanega povpraševanja v času epidemije. A je agencija Kariera kmalu po njihovi odpustitvi spet iskala agencijske delavce z istimi nalogami, ki so jih opravljali sami. 

Presežek v javnih financah je lani znašal 260 milijonov evrov ali pol odstotka bruto domačega proizvoda, je objavil statistični urad. Dolg države se je znižal za 479 milijonov na 31,7 milijarde evrov ali na dobrih 66 odstotkov bruto domačega proizvoda. Država je zapadli dolg refinancirala z novimi evrskimi obveznicami po nižjih obrestnih merah. Samo za stroške obresti je država namenila 1,7 odstotka BDP ali 821 milijonov evrov, torej v višini približno osmih odstotkov državnega proračuna. To so bile zadnje pozitivne javnofinančne novice letos.

Znanstvena redakcija sporoča: Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je minuli petek končno aktiviral tako imenovani Defense Production Act, ki omogoča državi poseg v proizvodnjo v kriznih razmerah. 

Industrijski konglomerati se tako pridružujejo zakasnelemu boju proti novemu koronavirusu kljub določenim nasprotovanjem, denimo General Motors, ki so bili v času prejšnje krize sicer prejemniki državne pomoči v vrednosti preko 10 milijard evrov. Avtomobilski proizvajalec Ford bo tako zagnal proizvodnjo do 30 tisoč enot respiratorjev na mesec. Poenostavljena zasnova respiratorjev floridskega podjetja Airon, ki jo je za zdravljenje najtežjih potekov COVID-19 že potrdil vladni urad za zdravila in prehrano, za delovanje ne potrebuje električne energije. Intubacija in uporaba mehanskega respiratorja, ki ritmično prezračuje pljuča obolelega, se sicer uporablja, ko vnetje resno ogrozi zadostno izmenjavo plinov v pljučih. Za ta namen se uporablja tudi mešanica plinov z višjo vsebnostjo kisika, kot je v zraku. 

Na pobudo Gospodarske zbornice Slovenije se je pri nas pričela preverjati zamisel o izdelavi slovenskega respiratorja. Do takrat se zanašamo na uvoz, včeraj je tako prispelo 20 respiratorjev iz Kitajske, ki sta si jih bratsko razdelila UKC Ljubljana in UKC Maribor. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.