20. 1. 2014 – 14.00

Rolezinho OFF

Audio file

Večinoma zapostavljena in temnopolta mladina v Braziliji nadaljuje s prav posebnimi žuri, imenovanimi rolezinho, na katerih z obleganjem prestižnih potrošniških destinacij, kot so modeni trgovski centri, opozarja na razslojenost brazilske družbe. Nekaj deset mladih, čeprav je svoj prihod preko spleta napovedalo celo 9.000 mladih, je tokrat obiskalo trgovski center Leblon v Riu de Janeiru, kjer pa so naleteli na zaprta vrata. Lastniki so bili več kot očitno seznanjeni z novimi načini protestiranja brazilske mladine in so jim to poskušali preprečiti, kar pa kakšnih 50 protestnikov ni zmotilo, saj so v tem videli svojo zmago. Fenomen protestiranja mladih z obleganjem trgovskih centrov, restavracij, in elitnih hiš po vsej Braziliji zaznavajo že dober mesec. Začetna najstniška zafrkancija deprivilegiranih mladih po s strani višjih slojev obleganih šoping centrih je s selitvijo organiziranja tovrstnih dogodkov na socialna omrežja dobila novo, socialno dimenzijo. Zapostavljeni mladi na ta način opozarjajo na pomanjkanje javnih prostorov za preživljanje prostega časa, posredno pa tudi na posledice tako opevane brazilske gospodarske rasti v minulem desetletju, ki je močno materializirala brazilsko družbo. Močno sta se povečala tako udeležba na teh dogodkih, tako je na enem od tovrstnih žurov v nekem nakupovalnem središču v Sao Paulu sodelovalo tudi več tisoč ljudi, kakor tudi odziv oblasti. V nekaj primerih se je na nezaželene goste brazilskih bogatunskih potrošniških oaz brutalno spravila policija, udeleženci pa so bili kriminalizirani kot roparji in huligani.

Mehiške oblasti so napovedale zamenjavo najvišjih predstavnikov represivnih organov v zvezni državi Michoacan, ki jo pretresajo spopadi med lokalnim narkokartelom »Vitezi templarji« in samooklicanimi ljudskimi stražami. Kot je napovedal guverner Michocana, bodo državne oblasti zamenjale generalnega državnega tožilca in komandirja policije, z izdatnimi silami, ki so jih oblasti že poslale v to zahodnomehiško zvezno državo, pa naj bi po besedah notranjega ministra Miguela Angela Osoria Chonga v Michoacanu ponovno vzpostavili red. Osrednje oblasti so predstavnikom ljudskih straž zagotovile, da ukrepi niso uperjeni proti njim, in ponovile zahtevo po njihovi razorožitvi. Del pripadnikov ljudskih straž ob prejšnjih pozivih namreč še ni odvrgel orožja. Ljudske straže naj bi lokalno prebivalstvo ščitile pred nasiljem narkokartela, toda tako pripadniki kartela Vitezev templarjev kakor tudi lokalno prebivalstvo opozarjajo, da njihovi nameni niso povsem dobronamerni. Z bojem proti prevladujočemu kartelu naj bi skušali ustvariti protstor za drugo, mlajšo združbo narkotrafikantov, imenovano »New Generation«, ki vznika na tem območju, in ji skušali zagotoviti prostor.

Vietnamsko sodišče je v največjem tovrstnem sodnem procesu na smrt obsodilo 30 prekupčevalcev z drogo, ki naj bi v sklopu različnih kartelov od leta 2006 iz Laosa preko Vietnama na Kitajsko tihotapili izdatne količine heroine. V procesu, ki se je začel v začetku januarja v provinci Quang Ninh, je bilo procesiranih več kot 89 ljudi, ki jih je obtožnica bremenila, da so tako ali drugače pomagali pri preprodaji več kot 2 ton heroina. Večina jih je bila obsojenih na večletne zaporne kazni, medtem ko bo 21 obsojenih preprodajalcev in 9 preprodajalk moralo za rešetkami preživeti preostanek življenja. Predsednik sodišča Ngo Duc je visoke kazni argumentiral s perečim problemom drog in resnostjo primera. Vietnam ima sicer eno najstrožjih zakonodaj na področju prepovedanih drog.

Glavni iranski jedrski pogajalec Ali Akbar Salehi je napovedal, da bo Iran, v skladu z lani novembra sklenjenim sporazumom v Ženevi s šesterico velesil, zaustavil proizvodnjo 20-odstotno obogatenega urana. Sporazum med Teheranom in državami članicami Varnostnega sveta Združenih narodov ter Nemčijo, ki z današnjim dnem stopa v veljavo, predvideva, da bo Teheran v zameno za sprostitev več milijard dolarjev zamrznjenih sredstev in ukinitev nekaterih sankcij omejil svoj sporni jedrski program, da Iran izpolnjuje svoj del obveznosti pa so potrdili tudi strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki so začeli opravljati nadzor v treh tamkajšnjih jedrskih obratih. Novembrski sporazum od Irana sicer zahteva, da 6 mesecev ne bo bogatil urana nad 5 odstotkov in da bo nevtraliziral zaloge urana, obogatenega na 20 odstotkov. Ob tem je moral privoliti tudi v redni nadzor mednarodnih jedrskih inšpektorjev.

Združeni narodi so se odločili, da na prihajajočo mirovno konferenco o Siriji v Ženevi vendarle povabijo tudi Iran. Kot je sporočil generalni sekretar Združenih narodov in gostitelj konference, znane kot Ženeva 2, Ban ki Moon, se je za vabilo Iranu odločil po pogovoru z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Dževadom Zarifom in njegovem zagotovilu, da bo Teheran na mirovni konferenci skušal odigrati konstruktivno vlogo. V konstruktivnost Irana pa ne verjame sirska opozicija. Glavna opozicijska skupina, Sirska nacionalna koalicija, je zagrozila z bojkotom konference, če vabilo Iranu ne bo preklicano, proti udeležbi Teherana pa so se že izrekle tudi Združene države Amerike, razen če bi Iran izrecno potrdil načrte konference o oblikovanju prehodne sirske vlade. Sirska nacionalna koalicija je svojo prisotnost na konferenci, v katere uspeh zaradi zapletenosti položaja na sirskih bojiščih nihče ne verjame prav zares, dokončno potrdila v soboto, medtem ko je druga sirska opozicijska skupina, Sirski nacionalni svet, že pred časom napovedala bojkot pogajanj. Njihova zahteva je bil brezpogojen odhod režima predsednika Bašarja Al Assada, ki pa ga je ta še včeraj vnovič odločno zavrnil.

Ukrajinski protivladni protestniki, ki s protesti opozarjajo na odločitev oblasti, da ne podpiše pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo že dober mesec, so tokrat množično zasedli središče prestolnice Kijev zaradi pravkar sprejete zakonodaje, s katero želijo oblasti omejiti protestniško gibanje. Več kot 200.000 ljudi je v središču Kijeva sprva protestiralo mirno, kasneje pa je prišlo do spopadov s policijo. Ta je protestnike skušala razgnati s solzivcem, »šok bombambi« in gumijastimi naboji, medtem ko jim je del protestnikov, ki se je skušal prebiti do močno zastraženega parlamenta, vračal z granitnimi kockami, molotovkami in ostalim priročnim uličnim orožjem. V spopadih, ki jih udeleženci ocenjujejo za ene najostrejših v moderni zgodovini Ukrajine, je bilo poškodovanih najmanj 170 ljudi, situacija pa se je do jutra umirila. Pod pritiskom ulice, ki jo pomaga politično usmerjati ukrajinska opozicija z nekdanjim boksarskim šampionom Vitalijem Kličkom na čelu, je prve znake popuščanja nakazal ukrajinski predsednik Viktor Januković in napovedal pogovore s proevropskimi protestniki. Ob tem naj bi bila ustanovljena tudi mešana medstrankarska komisija, ki naj bi skušala najti vzroke in rešitev za nastalo politično krizo. Že ponoči se Januković tudi že sestal s Kličkom.

Nekdanji predsednik računskega sodišča se je po vseh politikantskih preigravanjih znotraj koalicije in nekaterih drugih nasprotovanjih odločil, da ne bo kandidiral za ministra za zdravje. Kot je znano, je Šoltesu ministrovanje neuradno ponudila premierka Alenka Bratušek, najostreje pa so njegovi kandidaturi nasprotovali Socialni demokrati in DeSUS. Stroka je večinsko Šoltesa sicer podpirala. Razdeljenost znotraj vladne koalicije je tudi glavni razlog, da se Šoltes na koncu ni odločil za kandidaturo.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.