Semiški OFF

Aktualno-politična novica
19. 11. 2021 - 15.00
 / OFF

Policijsko nasilje nad kmečkimi protesti
 / 4. 10. 2021
Indijski premier Narendra Modi je sporočil, da bodo razveljavili vse tri zakone o kmetijski reformi, zaradi katerih po Indiji že leto dni potekajo množični protesti. Novi zakoni naj bi po mnenju indijske vlade pripomogli k izboljšanju stanja v zastarelem kmetijskem sektorju, v katerega spada 70 odstotkov prebivalstva. Kmetje reformi nasprotujejo, saj med drugim umika najnižje določene cene izdelkov, kar naj bi večjim korporacijam omogočilo izriniti manjše proizvajalce na trgu. Razlog za to odločitev so verjetno prihajajoče volitve, na katerih kmetje, kot že omenjeno, predstavljajo večinsko volilno telo.

Na belorusko-poljski meji so premestili 2000 migrantov iz taborišča v bližnje skladišče, okoli 400 migrantov iz Iraka pa je bilo prostovoljno z letalom poslanih nazaj v domovino. Premik iz taborišča bi lahko pomenil umiritev napetosti med Belorusijo in Evropsko unijo, ki naj bi bila posledica pogovorov med beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom in nemško kanclerko Angelo Merkel. Ta naj bi ga priznala za voditelja države, kar beloruska stran zanika. Del dogovora naj bi bila denarna pomoč EU v vrednosti 700 tisoč evrov beloruskemu Rdečemu križu.

Avstrijski parlament je nekdanjemu zveznemu kanclerju Sebastianu Kurzu odvzel poslansko imuniteto. Poslanci so odvzem soglasno podprli, kar bo avstrijskemu gospodarskemu tožilstvu omogočilo dodatne preiskave. Bivši kancler je povezan z korupcijskimi škandali, ki so v zadnjem času pretresli Avstrijo. Povod za odvzem je bila torkova preiskava samostojne parlamentarne komisije, ki je, kot pravijo poslanci, odločitev potrdila soglasno. Kurz je poudaril, da želi situacijo čim prej razjasniti, in zatrjuje, da je nedolžen.

V Uzbekistanu so oblasti v zadnjih mesecih pridržale več sto članov civilne družbe zaradi domnevnega simpatizerstva s talibanskim režimom v Kabulu. Talibanski prevzem oblasti v Afganistanu je sprožil val negotovosti in zaskrbljenosti v državah srednje Azije, predvsem zaradi možnosti obstoja skrajnih islamističnih skupin znotraj njihovih meja. Kljub množičnim priporom pa oblasti v Taškentu vztrajajo, da želijo s Kabulom ohraniti dobre odnose. Oblasti v Kabulu se na pridržanja še niso odzvale.

Iz »abenomike« v »sugonomiko«
 / 15. 9. 2020
Japonski premier Fumio Kišida je predstavil nov gospodarski stimulacijski paket, vreden 490 milijard evrov. Stimulacija vsebuje dodatek za državljane, mlajše od 18 let, v višini 790 evrov in dodatnih šest milijard evrov za obrambo. Opozicija vladi očita preveliko zapravljivost v času, ko si japonsko gospodarstvo še ni opomoglo od pandemične recesije. Zakonodajalci v Tokiu upajo, da bo Japonska s tretjim paketom spet zaplula v stabilne gospodarske vode.

Poslanci so na včerajšnjem glasovanju sprejeli novelo kazenskega zakonika, in sicer s 46 glasovi za ter 41 proti. Novela predpisuje, da se bo osumljene groženj zoper najvišje državne predstavnike in njihove družinske člane po uradni dolžnosti preganjalo. To pomeni, da bodo osumljeni preganjani brez predhodnega predloga. V vladnih strankah zatrjujejo, da gre za odziv na vse večjo nestrpnost v državi, v opoziciji pa, da gre za zatiranje in discipliniranje kritikov vladne oblasti.

Semiška županja Polona Kambič je na družbenem omrežju Facebook delila odprto pismo vodstvu Osnovne šole Belokranjskega odreda Semič, ki se nanaša na upoštevanje vladnih ukrepov za omejitev epidemije koronavirusa v šolstvu. V pismu poziva ravnateljico k prenehanju upoštevanja ukrepov, kot so samotestiranje, socialna distanca, nošenje mask in izpolnjevanje pogoja PCT, saj naj bi bile zaradi tega kršene pravice otrok in ustave. Pismo županje komentira ravnateljica Osnovne šole Belokranjskega odreda Semič Andreja Miketič: 

izjava

Medtem ko Belokranjce pred vladno represijo rešuje semiška županja, to vlogo v Prlekiji opravlja županja Ljutomera Olga Karba. Na odprto pismo Občinskega odbora Socialnih demokratov, ki kritizira neodzivnost občinskega vodstva na področju epidemije, je Karba odgovorila, citiramo: »Če je nova vloga župana, da sili ljudi v nekaj, to ni naloga zame.« Konec citata. 

 

Odpoved: OFF sta napisala vajenca Beno in Magdalena, mentoriral je Koruza.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness