Indijski kmetje se ne dajo!

Aktualno-politična novica
4. 10. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Indijski kmetje so po dobrem letu protestiranja proti trem kmetijskim zakonom napovedali še bolj intenzivne in množične proteste. Tako so se namreč odzvali na včerajšnjo smrt štirih protestnikov v severni provinci Utar Pradeš, ko je avto zapeljal čez protestnike. Avto je, tako trdijo protestniki, vozil sin notranjega ministra te province. Protestniki so nato zažgali tri avtomobile iz uradnega konvoja, pri tem pa so umrli še štirje ljudje. Minister Ajay Mishra, član stranke BDP, proti kateri kmetje protestirajo, je sprva za smrt potnikov obdolžil protestnike. Stranka BDP pa je proti njim vložila kazensko obtožbo. Kmetje so vztrajali, naj provinca izvede preiskavo dogodka. Ta je le zadnji izmed vrste primerov policijskega nasilja. 

Protesti so septembra slavili enoletno obletnico. Protestniki zahtevajo razveljavitev treh kmetijskih zakonov, ki jih je septembra 2020 sprejela BJP pod vodstvom Narendra Modija. Ti zakoni bi liberalizirali kmetijstvo, znižali že zdaj nizke odkupne cene kmetijskih izdelkov in zmanjšali reguliranost kmetijskega trga. Od prejšnjega septembra so se najprej razširili na vsedržavni protest. Decembra je tako 250 milijonov protestnikov protestiralo po vseh državi, med drugim so blokirali cestne in železniške povezave do New Delhija. Kmetje in več kot 450 sindikatov so decembra tudi dosegli, da je vlada vstopila v pogajanja o teh treh zakonih. Vlada in pa skupno vodstvo vseh sindikatov so izvedli 11 krogov pogajanj. Pogajanja so nato propadla v sredini januarja. Kmetje še naprej zahtevajo pogajanja z vlado, vendar jih ta od januarja ni ponudila. Je pa od takrat naraslo število nasilnih dogodkov nad protestniki. 

Protesti indijskih kmetov proti Modijevim reformam, namenjenim liberalizaciji kmetijstva
 / 11. 12. 2020

Nedeljski incident je le še en primer nasilja nad protestniki, ki ga večinoma izvaja in izzove policija. Vikas Raval, agrikulturni ekonomist, opiše takšen primer nasilja, ki ga je naročil lokalni oblastnik. 

izjava 

Navsharan Singh, aktivistka in profesorica politične ekonomije na univerzi v Carletonu, doda, da so tudi obljube oblastnikov o preiskavah nasilja nad protestniki del enakega vzorca prelomljenih obljub. 

izjava 

V včerajšnjem primeru je lokalna vlada sprva zatrdila, da so bili kmetje tisti, ki so napadli potnike vozila, torej tudi ministrovega sina. Kasneje so preklicali to izjavo, se opravičili in družinam umrlih ponudili odškodnino. Kmetje so vseskozi zahtevali preiskavo dogodka in obdukcijo umrlih kmetov. Zatrdili so, da umrlih ne bodo kremirali, dokler vlada ne naroči njihove obdukcije, in zahtevali aretacijo ministrovega sina, ki je vozil avto. Vlada je nato pristala na preiskavo ter tudi ponudila aretacijo voznika. 

Policijsko nasilje nad protestniki naj bi se začelo po propadu pogajanj. Enajsti cikel pogajanj je propadel v januarju, nasilni incidenti so se začeli februarja. 

izjava 

Raval pojasni, zakaj so pogajanja propadla. 

izjava 

Če je po propadu pogajanj vlada v New Delhiju računala, da se bodo protestniki razšli, so se zmotili. Kljub močni zimi, policijskemu nasilju in razsajanju pandemije so protestniki vztrajali. Še vedno blokirajo dve vpadnici v Delhi in organizirajo lokalne proteste. Protestov ni prekinilo niti dejstvo, da so se kmetje morali vrniti na polja in jih pripraviti na setev, jih posejati ter skrbeti zanje. Raval pojasni, kako je kmetom uspelo opravljati svoje delo ter protestirati. 

izjava 

Protesti so potekali kljub kovidu, kljub drugemu valu, kljub širjenju delte, ki je po neuradnih informacijah v Indiji uradno povzročila smrt pol milijona ljudi. A statistika presežnih smrti kaže na to, da je bilo smrti približno desetkrat več. Raval o tem, kako so se protestniki soočili s pandemijo. 

izjava 

Ključen faktor uspeha teh protestov je tudi enotnost sindikatov. Ti, četudi jih je več kakor 450, najpomembnejše odločitve sprejemajo skupaj. Njihov vodilni organ je Skupna platforma kmetov, ki je sestavljena iz enega predstavnika vsakega sindikata. Ta skupna platforma kmetov je vodila pogajanja z vlado. Raval o sposobnosti sindikatov, da ostajajo enotni, kljub manjšim nestrinjanjem. 

izjava 

Stalni protestov ostaja tudi visoka javna podpora, tudi ljudi, ki nimajo tesnih stikov s kmeti, prebivalcev mest in bollywoodskih zvezdnikov. Kakšno je stanje po enem letu protestov, ki med drugim blokirajo pomembni vpadnici v Delhi? Singh predstavi trenutno stanje ljudske podpore protestnikom. 

izjava 

Poleg razširitve razprave je prišlo tudi do povečanja števila zahtev. Kar se tiče državne vlade, kmetje ostajajo pri zahtevi o razveljavitvi treh spornih kmetijskih zakonov. A ker imajo kmetje velik vpliv na lokalne volitve, lokalnim oblastem postavljajo še dodatne zahteve. Singh predstavi primer takšnih zahtev v provincah Punjab in Jupi.

izjava

Kmetje so s svojo politično močjo tudi vstopili v pogajanja z lokalnimi vladami in dosegli uspeh. V Punjabu so dosegli znižanje svojih računov za elektriko. Vladi v Punjabu in Jupiju sta kmetom plačali za nakupljeni sladkorni trst, potem ko so ti protestirali zaradi vladne zamude pri plačilu. 

Kmetje pa preko lokalnih sindikatov vplivajo tudi na provincialne volitve. Vmešali so se namreč v predvolilno kampanjo. Februarja so v več provincah organizirali predvolilna srečanja. Marca so namreč potekale volitve v parlamente zveznih držav. Raval opiše, kako so kmetje nagovarjali volilce, naj ne volijo za BJP, stranko Narendre Modija, ki je sprejela te tri zakone. 

izjava 

Kmetje pred volitvami sicer ne podpirajo nobene konkretne opozicijske stranke, poudarjajo torej zgolj, kako škodljiva je BJP. Raval opiše odnos opozicijskih strank do kmečkega gibanja.

 izjava 

Kmetje ne sodelujejo s političnimi strankami. Gibanje pa so okrepili tudi drugi delavci, ki kmete podpirajo zaradi skupnih interesov. 

izjava 

Te skupine so v nasprotju z opozicijskimi strankami dobrodošle znotraj gibanja kot aktivni ustvarjalec novih zahtev. Dobrodošli so na govornicah, kjer razlagajo, zakaj podpirajo kmete, ali pa predstavljajo svoje zahteve. Agrikulturne delavke na primer zahtevajo več dopusta in višje plače. 

Protestno gibanje je v enem letu tako ohranilo javno podporo in svojo številčnost, kljub zahtevnosti kmečkega dela, hudi zimi in pandemiji. Svoj vpliv je izkoristilo za pogajanja s provincialnimi vladami, kjer so tudi dosegli uspehe. Sindikati še naprej delujejo usklajeno, kmetje pa ne popuščajo od glavne zahteve po razveljavitvi 3 zakonov. Še več, gibanje je v toku leta razširilo razpravo na širšo problematiko kmečkega in delavskega prebivalstva. In še vedno vztrajajo pri novih pogajanjih z nacionalno vlado. Vendar pa, zaključi Raval, bodo vse smrti protestnikov, ki jih je povzročila policija, otežile nadaljnja pogajanja med sindikati in vlado. 

izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

hudo, hvala za oddajo
Živelo delavstvo, kmetstvo in poštena inteligenca!

hudo, hvala za oddajo
Živelo delavstvo, kmetstvo in poštena inteligenca!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.