17. 7. 2024 – 15.00

Sistemu kvot OFF

Audio file
Vir: NahidSultan

Bangladeške oblasti so zaradi naraščajočih študentskih protestov zaprla vse šole in univerze po državi. Študentje protestirajo proti posebnim kvotam za vladne službe in protivladnemu študentskemu telesu. Sistem kvot predvideva polovico vladnih služb za posebne skupine, tretjina vseh služb je predvidena za otroke vojnih veteranov, ki so se borili v vojni za neodvisnost od Pakistana leta 1971. Kvote po mnenju študentskih protestnikov favorizirajo podpornike predsednice vlade, Šejk Hasine, ki je na januarskih volitvah osvojila četrti zaporedni mandat. Protesti v Bangladešu sicer potekajo od začetka meseca, ko je vrhovno sodišče ponovno uvedlo sistem kvot, ki je bil ukinjen leta 2018. Na ulicah je prišlo do spopadov med protestniki in provladnimi študentskimi skupinami, na protestnike pa se je s solzivcem in drugimi represivnimi sredstvi spravila tudi policija. Ker so študentje začeli blokirati avtoceste, so oblasti v petih mestih poleg policije na pomoč poklicale tudi paravojaško skupino Mejna straža Bangladeša. 

Sindikati pariških letaliških delavcev so dosegli dogovor z upravljalcem največjih francoskih letališč ADP in preklicali za danes napovedano stavko. Delavci so zahtevali bonus za vso letališko osebje zaradi prihajajočih olimpijskih iger, ki potekajo v Parizu, zaradi katerih bo prometa in dela na letališčih več kot običajno. Vodstvo skupine ADP je zahtevam ugodilo, predviden je tudi dodaten bonus za delavce, ki sprejmejo olimpijske delegacije in skrbijo za njihovo prtljago. Tudi delavci v javnem prevozu so vložili zahtevo za stavko, ki bi jim v obdobju med februarjem in septembrom dovoljevala stavko.

Vir: Wikimedia Commons
Audio file
12. 7. 2024 – 17.00
Po novem v Jadru rudari litij.

Srbska vlada je sprejela uredbo, s katero avstralsko-britanskemu podjetju Rio Tinto omogoča ponovni zagon projekta Jadar za izkopavanje litija. Ustavno sodišče je v četrtek presodilo, da je vlada prekoračila svoje pristojnosti s sprejemom uredbe o prenehanju veljavnosti uredbe, v kateri je bil določen prostorski načrt za izkopavanje rudnika, s tem pa so projekt zamrznili. Predsednik Aleksandar Vučić je projekt ustavil zaradi protestov in nasprotovanja okoljevarstvenikov. Srbska vlada je pogodbo z Rio Tintom podpisala leta 2021, po ocenah podjetja pa bi iz rudnika v Jadarju letno pridobili 58 tisoč ton litija, ključnega materiala za proizvodnjo električnih vozil. 

Audio file
16. 3. 2024 – 15.00
Oborožene skupine v Port-au-Princeu zahtevajo konec ameriškega imperializma

Na Haiti je v okviru operacije Varnostnega sveta Združenih narodov proti uličnim tolpam prispelo dodatnih dvesto kenijskih policistov. Prva skupina policistov je na Haiti prišla konec junija, skupno jih je na otoku že več kot štiristo. Varnostni svet je za vodenje večnacionalne operacije, v okviru katere bo na Haiti prišlo okoli 2500 vojakov in policistov, lanskega oktobra pooblastil Kenijo. Februarja, ko je nekdanji haitijski premier Ariel Henry v Keniji podpisal sporazum, je na Haitiju prišlo do izgredov v prestolnici Port-au-Prince. Tolpe so napadle ključno vladno infrastrukturo, prevzele nadzor nad več kot 20 policijskimi postajami ter vdrle v dva največja zapora v državi in izpustile več tisoč zapornikov. Nadzor nad glavnim mestom so prevzele tolpe, Henry pa je moral odstopiti. Policijski misiji, ki je kakopak ideja Američanov, se bodo pridružili še policisti z Bahamov, Barbadosa, iz Bangladeša, Benina, Čada in z Jamajke. 

Minister za finance Klemen Boštjančič in minister za javno upravo Franc Props sta z vodjema pogajalskih skupin javnega sektorja, Branimirjem Štrukljem in Jakobom Počivalškom, podpisala sporazum o usklajenosti. Sporazum vključuje pregled usklajenosti v pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij in o prenovi plačnega sistema. Pogajalci so se dogovorili o prehodu iz starega v novi plačni sistem, katerega implementacija se bo začela z naslednjim letom in končala leta 2028. Ob vstopu v novi plačni sistem noben javni uslužbenec ne bo imel plače, nižje od minimalne, na novi plačni lestvici pa bi bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo ena proti sedem. Več o prehodnem obdobju pove Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja.

Izjava

Dogovorili so se tudi glede kriterijev za letni dopust in glede usklajevanja plač z inflacijo v vmesnem obdobju in po njem. Plače se v vmesnem obdobju z inflacijo ne bi usklajevale, razen če inflacija preseže določen odstotek. Po letu 2029 pa bi se plače vsako leto uskladile z inflacijo v višini 80 odstotkov. S prehodom v novi plačni sistem bi se plače javnim uslužbencem v povprečju dvignile za od 25 do 30 odstotkov, kar bi razdelili v šest obrokov. Do dodatnih petih dni dopusta bodo javni uslužbenci po novem upravičeni po 55. letu starosti in ne po 50. Kot pove Štrukelj, dokument ni pravno zavezujoč, gre le za pregled usklajenega.

Izjava

Vlada je na mesto državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu ponovno imenovala Damirja Črnčeca. Črnčec je položaj državnega sekretarja opravljal pod nekdanjim obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, a je to funkcijo zaradi Šarčevega odhoda v Evropski parlament prenehal opravljati. Za državnega sekretarja ga je predlagal predsednik vlade Robert Golob, ki začasno vodi obrambno ministrstvo. Ta je naznanil, da bo kandidat za obrambnega ministra znan po počitnicah. 

Vir: Jean-Pierre Dalbéra, Flickr, All creative commons
Audio file
27. 5. 2024 – 17.00
Organizatorji za, okoljevarstveniki proti

Ljubljanska mestna svetnica iz vrst zelene stranke Vesna, Jasminka Dedić, je vložila predlog za razpis občinskega referenduma o noveli odloka o krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Za vlogo predloga se je del svetnikov odločil po tem, ko je mestni svet, v katerem ima skupaj s svetniki Gibanja Svoboda večino župan Zoran Janković, sprejel spremembo odloka o prirejanju prireditev v tem krajinskem parku. V skladu s spremenjenim odlokom organizatorjem za opredeljenih pet lokacij znotraj krajinskega parka ni potrebno pridobiti predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave. Razloge za vložitev predloga je na novinarski konferenci predstavila Dedić, ki je sicer zatrdila, da korak ni usmerjen proti županu Jankoviću. 

Izjava

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.