Skupaj. Odporen. OFF.

Aktualno-politična novica
4. 6. 2021 - 15.00
 / OFF

belorusija
Analiza beloruskega protestniškega gibanja
 / 21. 8. 2020
Belorusija bo na gospodarske sankcije Združenih držav Amerike odgovorila z diplomatskimi preprekami. Z včerajšnjim dnem so ZDA svojim državljanom prepovedale kakor koli sodelovati z devetimi beloruskimi petrokemičnimi podjetji. Belorusija napada na gospodarstvo seveda ne bo spremljala križem rok, zato napoveduje strožjo obravnavo ameriških prosilcev za vizo in odpoved operacij Agencije za mednarodni razvoj Združenih držav Amerike, krajše USAID v Belorusiji, poleg tega pa bodo beloruske oblasti zahtevale zmanjšanje števila zaposlenih na ameriškem veleposlaništvu. Obe strani svoje posege kakopak upravičujeta z zaščito beloruskih civilistov ter varovanjem človekovih pravic in svoboščin. 

Neodvisna medijska platforma VTimes je podlegla ukrepom ruskega ministrstva za pravosodje. Ministrstvo je manj kot leto dni staro platformo po zakonu iz leta 2012 označilo za »agenta iz tujine« – torej naj bi vsaj del financiranja medij pridobival iz tujih virov. Ta oznaka po mnenju uredništva VTimesa onemogoča poslovanje in odganja partnerje, zato so se odločili, da bodo na dan neodvisnosti Rusije, 12. junija, prenehali z objavljanjem vsebin.  

Splošna ruska naveličanost in Aleksej Navalni
 / 2. 2. 2021
Zlobni jeziki seveda predvidevajo, da gre za poskus utišanja kritičnega glasu, uperjenega proti vladi in predsedniku Vladimirju Putinu pred parlamentarnimi volitvami septembra letos. Poleg medijev s tujim financiranjem se v Rusiji slabo piše tudi pripadnikom in podpornikom tistih organizacij, ki jih sodišče prepozna za skrajne. Predsednik Putin je namreč podpisal zakon o prepovedi sodelovanja na volitvah voditeljem, članom in podpornikom skrajnih skupin, ki ga je v sredo z veliko večino sprejel zgornji dom parlamenta. 

Vrhovno sodišče v avstralski Victorii je dvanajstim avstralskim medijem, katerih večina je v lasti Nine Entertainmenta in News Corpa pod vodstvom Ruperta Murdocha, naložila kazni v skupni višini skoraj 700 tisoč evrov. Razširjali so informacije o obsodbi kardinala Georgea Pella, da je spolno zlorabljal otroke. Tovrstno poročanje je sodišče prepovedalo, da bi omogočilo pravično sodbo na višjih instancah. Višje sodišče je Pella po več kot letu dni prestajanja zaporne kazni oprostilo obtožb. Kaznovani mediji so februarja priznali 21 kršitev, potem ko so se s sodiščem dogovorili o prekinitvi sodnega preganjanja posameznih novinarjev in urednikov. 

Medtem je prav zaradi sistemskih napak Cerkve pri soočanju s spolnimi zlorabami otrok svoj odstop papežu Frančišku ponudil münchenski nadškof, nemški kardinal in nekdanji vodja nemške škofovske konference Reinhard - desničarji, zatisnite si ušesa - Marx. Frančišek je odgovoril, naj ostane na položaju do njegovega odgovora, kar tavtološka redakcija Radia Študent šteje za potrditev odstopa.

Nova strategija Evropske unije o prostovoljnem vračanju migrantov v domovino
 / 29. 4. 2021
Grčija je v boju z epidemijo končno prenehala ignorirati migrante. Pol leta po začetku cepilne kampanje so pričeli cepiti prve migrante v taboriščih na otokih Lezbos, Hios in Samos, prihodnji teden pa sledijo še taboriščniki na ostalih otokih in na celini. Grške oblasti so po mesecih opozarjanja nevladnih organizacij in zagovorniških skupin migrantom »blagovolile« priskrbeti več kot 11 tisoč doz cepiva podjetja Johnson & Johnson, pri katerem zadošča že en odmerek. To pomeni, da bodo po podatkih Agencije Združenih narodov za begunce precepili približno desetino migrantov, ki bivajo v Grčiji.

Vse od belgijskega kolonializma do aktualne vlade v DR Kongo
 / 3. 4. 2019
Parlament Demokratične republike Kongo je po novih smrtnih žrtvah v oboroženih spopadih izglasoval podaljšanje tako imenovanega stanja obleganja v Severnem Kivuju in Ituriju. Z minerali bogati provinci na vzhodu države sta že skoraj mesec dni pod vojaško upravo, saj naj bi oboroženi spopadi dosegli najvišjo raven po koncu državljanske vojne leta 2003. Stanje obleganja do sedaj sicer ni ustavilo vojaških posegov lokalnih milic; od začetka tedna so denimo našteli več kot 70 smrtnih žrtev.

NOVICE V SLOVENIJI:

Goriška žajfnica o vodenju Splošne bolnišnice doktorja Franca Derganca v Šempetru bo, kot kaže, dobila novo sezono. Dosedanji vršilec dolžnosti direktorja Ernest Gortan se je na prošnjo sveta bolnišnice odločil podaljšati mandat vršilca dolžnosti. Svetniki so se takoj zatem odločili, da kljub dnevnemu redu ne bodo glasovali o novem vršilcu dolžnosti, za katerega je kandidiral Silvan Saksida, dolgoletni zaupnik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, krajše Fides. Za Saksido se je zavzel predvsem minister za zdravje Janez Poklukar, medtem ko je Gortan zaradi nepodpore sveta prejšnji teden odstopil s funkcije vršilca dolžnosti in kot edini kandidat preklical kandidaturo za novega direktorja. Kot kaže, je podporo sveta ponovno pridobil in bo ostal vršilec dolžnosti direktorja za največ eno leto, a najmanj do septembra, ko bo bolnišnica izvedla razpis za novega direktorja. 

Stranka modernega Cerarja pod vodstvom Zdravka Počivalška je po dolgem premisleku izbrala pravnika Marjana Dikaučiča, sicer stečajnega upravitelja, za kandidata za ministra za pravosodje.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness