TonaOFF

Aktualno-politična novica
27. 1. 2021 - 15.00
 / OFF

Vodji vietnamske Komunistične partije in predsedniku države Nguyenu Phuju Trongu  so na partijskem kongresu dodelili njegov tretji mandat. Trong funkcijo partijske vodje opravlja že od leta 2011. Po pravilih partije naj bi bil že prestar za opravljanje svojih funkcij, vendar odločanje na kongresu poteka za zaprtimi vrati, odstopanja od pravil pa so pogost pojav. Na kongresu, ki poteka vsakih pet let, je govora tudi o vzdrževanju močnega ekonomskega položaja države. Ekonomsko rast krepijo proizvodni obrati multinacionalk, ki se ob višanju kitajskih carin selijo v Vietnam. 

Tunizijski predsednik vlade Hichem Mechichi je imenoval enajst novih ministrov. Po njegovih besedah naj bi do menjav prišlo zaradi nezadovoljstva javnosti. Prestolnico Tunis protestniki, ki nasprotujejo družbenim neenakostim in policijskemu nasilju, oblegajo že več tednov. Več sto protestnikov se je med parlamentarno sejo  zbralo pred ograjenim parlamentom. Ljudje imenovanju novih ministrov nasprotujejo, predsednik Kais Saied pa menjav v vladi zaradi neenakopravnega zastopanja obeh spolov ter sumov korupcije po napovedih ne bo podprl.

Petletno podaljšanje pogodbe o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem Novi START med ZDA in Rusijo je spodnji dom ruskega parlamenta soglasno podprl. Spodnji dom je od predsednika Rusije Vladimirja Putina, ki se je o tem dogovoril z ameriškim predsednikom Josephom Bidnom, prejel predlog zakona o podaljšanju. Pogodba poteče desetega februarja, Trumpova administracija pa je bila proti podaljšanju. Dogovor določa omejitve jedrske oborožitve obeh držav, in sicer na 1550 nameščenih jedrskih konic in 800 sistemov za njihovo izstrelitev, ne upošteva pa skladiščenega jedrskega orožja, ki naj bi ga bilo veliko. Zakon bo ratificiral tudi zgornji dom dume.

Ameriški predstavniški dom je v ponedeljek v senat poslal ustavno obtožbo bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Na proceduralnem glasovanju za konec postopka brez sojenja je večina republikanskih senatorjev glasovala za prekinitev postopka, razporeditev glasov pa kaže, da so možnosti za to, da bi bivšega predsednika obsodili, izredno majhne. Za uspeh obtožnice bi moralo za obsodbo glasovati vsaj sedemnajst republikanskih in vseh petdeset demokratskih senatorjev. Sojenje se bo tako pričelo osmega februarja.

Nova ameriška administracija!
 / 22. 1. 2021

Zvezno sodišče v Teksasu je začasno preklicalo izvršni ukaz ameriškega predsednika Josepha Bidna, s katerim je za sto dni odložil izgon nezakonitih priseljencev iz Združenih držav Amerike, ki so v državo prišli pred novembrom lani. Nova ameriška administracija po mnenju sodišča ni dovolj dobro utemeljila odloga. Pritožbo je vložil teksaški pravosodni minister Ken Paxton, utemeljil pa jo je s trditvijo, da se bo število migrantov zaradi uveljavitve ukaza povečalo in da se bodo stroški medicinske oskrbe in izobraževanja zvišali. Zvezno sodišče mu ni pritrdilo, vendar se je za začasno ustavitev odločilo, da bi ohranilo kontinuiteto politike priseljevanja, ki zahteva odločitev o usodi posameznega migranta v devetdesetih dneh. Nova ameriška vlada se bo na odločitev pritožila, da bi tako ustavila deportacije, ki jih je zaustavitev ukaza sodišča znova uvedla.

Evropsko računsko sodišče po objavi poročila o izmenjavi davčnih podatkov Cipra, Španije, Poljske, Italije in Nizozemske opozarja, da članice Evropske unije letno izgubijo od 50 do 70 milijard evrov zaradi neplačanih davkov. Sodišče še opominja, da se ta številka, če štejemo tudi posebne davčne pogodbe za posamezna podjetja, dvigne na 190 milijard evrov. Oboje je posledica slabega sodelovanja med finančnimi uradi posameznih držav. Evropska komisija zaradi tega že napoveduje, da bo znova spremenila direktivno o finančnem sodelovanju, ki določa obseg in vrsto podatkov, ki si jih sodelujoče državne  finančne institucije izmenjajo za lažje uveljavljanje davčne politike.

Kosovski odbor za pritožbe in peticije je prepovedal kandidaturo nekdanjega premierja in voditelja največje kosovske opozicijske stranke Samoopredelitev Albina Kurtija na prihajajočih volitvah. Po novem volilnem zakonu bodo posamezniki, ki so bili v zadnjih treh letih pravnomočno obsojeni, s seznama kandidatov avtomatsko odstranjeni. Kurti je bil pred tremi leti obtožen kriminalnega dejanja, saj je v kosovski skupščini uporabil solzivec. To je storil v znak protesta proti dogovorom o delitvi meje s Črno goro, ki naj bi Kosovu odvzela nekaj ozemlja, ter vzpostavitvi avtonomnih občin z večinsko srbsko skupnostjo na Kosovu. Za dogodek so obtoženi še štirje člani stranke Samoopredelitev.

 

V državnem zboru poteka odločanje o noveli zakona o davku na tonažo, s katero naj bi se za naslednjih deset let podaljšala posebna davčna ureditev za ladjarje. Gre za obliko državne pomoči ladjarskim podjetjem v želji, da bi s posebno obdavčitvijo zagotovili boljše pogoje razvoja pomorskih podjetij. Namesto da se ladjarjem davek obračuna tako kot preostalim družbam oziroma pravnim osebam, lahko ti izberejo možnost, da plačajo davek pavšalno glede na tonažo ladje in število dni poslovanja. Tako bi ureditev z zakonom prilagodili tudi smernicam Evropske komisije, ki je omenjeno obliko državne pomoči že leta 2018 odobrila za naslednjih deset let. Predhodno je bila koalicija enotna v podpori zakonu. Proti noveli zakona, ki ima že dolgo brado, so se zdaj izrekli v vladni NSi ter opozicijskih SD, LMŠ, Levici in SNS, saj jih skrbi, da zakon nima ustreznih varovalk glede dodelitve pomoči ter da so nekateri zdajšnji davčni zavezanci rezidenti davčnih oaz in imajo določene neporavnane davčne obveznosti do Republike Slovenije. Zagovorniki novele pa opozarjajo, da  bi Slovenija, če bi bila novela zavrnjena, postala edina država Evropske unije, ki tovrstne sheme ne bi uporabljala, zato bi bila v pomorski panogi manj konkurenčna.

 

ODPOVED: OFF so spisali Urša, Marja in Dominik pod Ajdinim vodstvom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.