TRESOČI OFF

Aktualno-politična novica
29. 12. 2020 - 15.00
 / OFF

Sprašujemo se o tem kako delujejo negotovinska plačila: bančna nakazila, kartice in čeki. In kaj je FinTec?
 / 7. 10. 2020
Kitajsko finančno tehnološko podjetje Ant Group je napovedalo reorganizacijo finančnega dela v holding, katerega regulacija poslovanja bo podobna bančnemu. Tak model poslovanja bo škodoval najbolj dobičkonosnim enotam podjetja. Ant je trenutno največji kitajski ponudnik finančnih storitev in upravljavec Alipaya, vendar ni registriran kot banka. V preteklosti je Ant izkoristil tranzicijo med gotovinskim in spletnim plačevanjem na Kitajskem z uvedbo spletnih kreditov, s katerimi se je odmaknil od originalnega poslovanja kot zgolj plačilnega sistema. Kitajska vlada si zato prizadeva, da bi Ant tudi uradno posloval kot banka. Ant je podružnica Alibabe, ki jo je po zgledu ameriškega Amazona ustanovil Jack Ma, eden najbogatejših ljudi na Kitajskem.

Ameriški senator Bernie Sanders je sinoči napovedal, da bo blokiral glasovanje o obrambnem proračunu, na katerega je predsednik Donald Trump vložil veto. Kot pogoj za svojo podporo zahteva, da republikanski predsednik senata, Mitch McConnell, dovoli glasovanje o dvigu izplačila enkratnega denarnega dodatka s 570 na 1.600 evrov. Ta je že bil potrjen v predstavniškem domu, Sanders pa bi lahko glasovanje v senatu odložil celo do novega leta. To bi med drugim pokvarilo načrte dveh republikanskih senatorjev iz zvezne države Georgia, Davida Perdueja in Kelly Loeffler, saj bi jima onemogočilo udeležbo na bistvenih zborovanjih le nekaj dni pred zelo tesnimi izrednimi volitvami 5. januarja. To bosta ključna sedeža, ki bi Demokratski stranki Joeja Bidena lahko prinesla večino v senatu in jim bistveno olajšala sprejemanje njihovih zakonov, če bi ju osvojila demokratska kandidata Jon Ossoff in Raphael Warnock.

Poletna eksplozija v pristaniškem delu Bejruta, ki je Libanon prikrajšala za žitne rezerve in poškodovala večino mesta, z oblasti očitno ni odnesla seksistov. Libanonski notranji minister Mohammed Fahmi je v intervjuju na televizijskem kanalu Al-Hurra TV poskrbel za razburjenje, ko je ženske označil za nesposobne voditi notranje ministrstvo. Fahmi, ki je v prvem valu epidemije trdil, da lahko ženske v boju proti koronavirusni bolezni najbolj pomagajo, če se držijo štedilnika, je položaj jeseni sicer prevzel od Raye al-Hassan, prve ženske notranje ministrice v arabskem svetu. Svoj mizogin komentar je Fahmi podkrepil z izjavo, da so ženske preveč plahe za vodstvene položaje v politiki. Oktobra je sicer minilo leto od protestniških vstaj množic, ki so zahtevale lustracijo trenutne politične elite, ki se po avgustovskem odstopu vlade še vedno otepa obtožb o nepotizmu in korupciji.

Makedonska policija je v nedeljo po večmesečni preiskavi aretirala osem osumljencev, ki naj bi v Kumanovem načrtovali napade v imenu organizacije Islamska država. Skupina naj bi sodelovala z manjšo oboroženo celico, ki je bila ujeta konec avgusta, prav tako v Kumanovem. Policija naj bi zasegla večjo količino orožja, streliva in eksplozivnih sredstev. Osumljenci naj bi se prek aplikacije WhatsApp dogovarjali o nabavi in prevozu orožja ter izdelavi razstrelilnih pasov.

O lepih sosedskih donosih
 / 21. 6. 2019
Črnogorski parlament je ob obstrukciji opozicije soglasno sprejel spremembe zakona o svobodi veroizpovedi. Spremembe zakona razveljavljajo nacionalizacijo premoženja Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori, za kar si je prizadevala nekdanja vladajoča stranka DPS, to pa je ključno pripomoglo k njenemu porazu na avgustovskih parlamentarnih volitvah. V DPS-u so spremembe zakona označili za nesorazmerne, saj naj bi privilegirali srbsko pravoslavno skupnost in ji dajali verski monopol v Črni gori. Včeraj je podporo opoziciji in neodobravanje spremembam zakona o svobodni veroizpovedi izrazilo več sto protestnikov, ki so se kljub protikoronskim ukrepom zbrali pred črnogorskim parlamentom.

Ljubljano je ob 12:20 stresel manjši potresni sunek, ki ni presegel pete stopnje na evropski potresni lestvici. Peta stopnja označuje močan potres, ki ga, citiramo: “V zgradbah občutijo mnogi, zunaj pa redki. Zgradbe se v celoti stresejo. Viseči predmeti močno nihajo. Majhni predmeti se premaknejo.” Epicenter potresa je bil ponovno v okolici mesta Petrinje na Hrvaškem, od koder poročajo o porušenih zgradbah in veliki materialni škodi. Petrinje, Sisak in druge manjše zaselke je sicer močno poškodoval že včerajšnji potres z jakostjo 5,1 po evropski potresni lestvici. V Sloveniji so zaradi možnih popotresnih sunkov preventivno zaustavili Nuklearno elektrarno Krško, v UKC Maribor pa bodo, da bi preprečili okvaro medicinskih instrumentov, bolnike s koronavirusno boleznijo preselili iz višjih v nižja nadstropja.

Medtem je bila nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant s povabilom premierja in zdravstvenega ministra Janeza Janše postavljena za vodjo kabineta ministra za zdravje. Bregant se je na ministrstvo vrnila le slab mesec po tem, ko je v zadnjih tednih ministrovanja njeno razrešitev zahteval nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Zakaj se stranka SDS, njen predsednik in njeni ministri še naprej obnašajo, kot da so še kar v opoziciji?
 / 15. 4. 2020
Koalicijska stranka SMC je pred današnjo obravnavo osnutka sedmega protikoronskega zakona vložila dopolnilo. To določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do Slovenske tiskovne agencije, krajše STA. Dopolnilo določa tudi, da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 z STA sklenjena pogodba, njeno upravljanje financira na podlagi letos sprejetega poslovnega načrta. 

Poteza SMC prihaja po tem, ko je vodstvo STA v ponedeljek pozvalo predsednika vlade in ministre, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Obupani klic STA po poravnavi finančnih obveznosti je odziv na zadnja dopisa Vladnega urada za komuniciranje, krajše UKOM, iz 24. decembra. V njima so sporočili, da vlada zavrača zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november kot tudi plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november.  Maršal Tweeto je v “odzivu za javnost” zatrdil, da bodo pogodbene obveznosti do STA izpolnjene takoj, ko bo UKOM prejel in preveril dokumentacijo. Torej, nikoli.

 

OFF sta pripravila vajenca Srđan in Vito, mentoriral je Miha.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.