6. 2. 2013 – 14.00

Žensko za mandatarko

Audio file

Kitajsko vodstvo je po nedavni prekinitvi molka o dohodkovni neenakosti prebivalstva napovedalo vpeljavo niza ukrepov za zmanjšanje razlik na tem področju. Predvidena je višja obdavčitev državnih podjetij, iz tega naslova pa naj bi se med drugim financiralo socialno varstvo. Vlada do leta 2015 načrtuje tudi povišanje minimalne plače, ki naj bi znašala štirideset odstotkov povprečne plače v mestih. Leta 2011 je namreč povprečen dohodek prebivalcev mest kar za dobrih trikrat presegal povprečen dohodek podeželanov, kar po priznanju oblastnikov negativno vpliva na družbeno stabilnost.

Pred svojim domom v Tunisu je bil davi s streloma v glavo ubit Chokri Belaid, voditelj levo usmerjene tunizijske opozicije. Sorodniki ostrega kritika islamistične vlade so odgovornost za atentat pripisali vladajoči stranki Enhanda, medtem ko je premier Hamadi Jebali dogodek ocenil kot teroristično dejanje. Tunizija se po strmoglavljenju dolgoletnega avtokrata Zina El Abidina Ben Alija pred dvema letoma sooča z naraščajočim nasiljem, Belaid pa je v tem času postal že druga žrtev atentata med opozicijskimi voditelji.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je bil v Kairu, kjer se udeležuje srečanja Organizacije islamskega sodelovanja, soočen z vanj vrženim čevljem, kar v islamski družbi velja za hudo žalitev. Podplat čevlja, ki ga sicer na koncu ni zadel, se mu je prikazal pri izhodu iz šiitske mošeje, lastnik čevlja pa naj bi bil domnevno Sirec, ki je protestiral proti iranski podpori sirijskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Ahmadinedžad je prvi iranski voditelj, ki je obiskal Egipt po islamski revoluciji leta 1979, kar je v večinsko sunitski državi ob Nilu sprožilo kar nekaj napetosti. Suniti namreč šiitski Iran obtožujejo spodkopavanja režimov v sunitskih zalivskih državah.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je napovedal, da se bo okoli 4000 francoskih vojakov iz Malija začelo umikati marca, nato pa naj bi nadzor nad državo prevzele malijske in afriške sile. Do takrat se bodo Francozi še naprej bojevali proti islamistom na severu države. Slednjih je bilo po podatkih francoskega obrambnega ministra Jean-Yvesa Le Driana v letalskih napadih in neposrednih spopadih do sedaj ubitih več sto. V Bruslju je sicer včeraj potekalo srečanje, na katerem so predstavniki Združenih narodov, Evropske in Afriške unije ter Mednarodne banke razpravljali o financiranju vojaškega in humanitarnega posredovanja v Maliju, kakor tudi o možnosti, da bi bile julija izpeljane volitve.

Nemški ministrici za izobraževanje Anneti Schavan je univerza v Düsseldorfu odvzela doktorski naziv, saj v svojem triintrideset let starem doktorskem delu ni ustrezno navajala virov. Slabe pol leta stare očitke o plagiatorstvu je ministrica iz vrst Krščansko-demokratske unije že pred časom zanikala, sedaj pa se namerava na odločitev pristojnega sveta univerze pritožiti. Kanclerka Angela Merkel je goljufivo ministrico do sedaj podpirala, a se bo zato pred za september predvidenimi parlamentarnimi volitvami soočala s hudimi težavami, saj socialdemokrati in Zeleni zahtevajo ministričin odstop. Leta 2011 je bil zaradi plagiatorstva prisiljen odstopiti tudi obrambni minister Karl-Theodeor zu Guttenberg, ki je na koncu prav tako ostal brez svojega doktorskega naslova.

Franci Trček, profesor s Fakultete za družbene vede, ki je bil med ponedeljkovim protestom v stavbi mariborske občine priprt, v javnem pismu odgovarja na policijsko interpretacijo ponedeljkovih dogodkov, ki se bistveno razlikuje od prisotnih protestnikov, kakor tudi od dejstev, ki so jih zabeležile kamere prisotnih medijev. Trčka ob tem predvsem skrbi pripravljenost policije na odzivanje ob tovrstnih protestih:

Izjava je v posnetku oddaje

Po včerajšnjem izstopu stranke DeSUS iz koalicije, kar se bo sicer „de facto“ zgodilo dvaindvajsetega februarja, se v zakulisju nadaljuje poskus oblikovanja tako imenovane projektne vlade. Po neuradnih informacijah naj bi med strankami že krožila tudi imena potencialnih kandidatov za mandatarja. Začasna predsednica Pozitivne Slovenije, ki nadomešča zamrznjenega Zorana Jankovića, je tako v pogovoru za časnik Delo poleg evropskega komisarja Janeza Potočnika izpostavila še gospodarstvenika Stojana Petriča.

Oblikovanje tehnične in projektne vlade kot najboljšo rešitev za izhod iz politične krize smatra tudi predsedstvo Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije. Ob tem podpredsednik Zveze Slavko Grčar v imenu predsedstva predlaga naslednje:

Izjava je v posnetku oddaje

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.