Ali-je-v redu

Oddaja
17. 2. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

9. februarja so v Azerbajdžanu potekale predčasne parlamentarne volitve. Te so potekale po odločitvi predsednika zakavkaške republike Ilhama Alijeva. Razlogi za razpis ostajajo nejasni, izidi volitev, ki jih je Organizacija za varnost in sodelovanje prepričljivo označila za najmanj sporne, pa so razočarali. Vladajoča stranka Novi Azerbajdžan, kateri poveljuje - uganili ste - Ilham Alijev, ni bistveno izboljšala števila poslancev, tako da je sedaj pri 72 stolčkih v 125-članskem parlamentu. Tista opozicija, ki obstaja, je pobrala drobtinice, 43 sedežev pa so osvojili neodvisni kandidati.

Kljub očitnim nepravilnostim, ki so jih beležili neodvisni opazovalci, izidi tako niso prinesli želenih izidov vladi ali opoziciji, ki je deloma bojkotirala volitve, svoje nezadovoljstvo pa so včeraj določeni opozicijski podporniki želeli izraziti pred osrednjo volilno komisijo. To jim je v veliki meri preprečila policija, mestne oblasti pa so demonstrantom dovolile protest, a zgolj na obrobju prestolnice. 

Aktualno dogajanje v Bakuju opiše aktivist iz Iniciative N!DA Bahruz Samedov.

O azerbajdžanskih darilih Evropski uniji
 / 17. 1. 2018

Izjava

Protivladni protesti so sicer v Azerbajdžanu redki, predvsem pa imajo ponavadi bolj socialno kot politično noto.

Izjava

Kaj je bil potemtakem sploh namen predčasnih volitev? Zdi se, da je trenutno njihov edini učinek nekaj negativnega tujega poročanja o Azerbajdžanu.

Izjava

Kot pojasni Samedov, neodvisni kandidati niso nujno zavezniki Alijeva. V veliki meri gre za ljudi, ki delujejo v civilni sferi, a katerim medijska krajina, ki jo obvladuje vlada, ne pusti do besede.

Izjava

Poleg predsednikovanja Azerbajdžana je Alijev istočasno tudi predsednik tamkajšnjega olimpijskega komiteja in trenutni vodja Gibanja neuvrščenih. Za hobi se ukvarja še s korupcijo in bogatenjem svoje družine. Mesto podpredsednice države drži žena Mehriban Alijeva, vpletenost hčera in sina v mutne posle države pa je v Azerbajdžanu javna skrivnost. Kljub temu Alijev ostaja trdno v sedlu. Tega si je dodatno podkrepil s spremembo ustave, ki mu omogoča, da je že 17 let na čelu republike.

Izjava

Stranka Novi Azerbajdžan sploh ni nova, saj jo je vodil že Ilhamov oče Hejdar, ki je pred sinom vladal Azerbajdžanu med letoma 1993 in 2003. Kakšna je ideologija vladajoče stranke?

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness