4. 9. 2024 – 17.00

Alternativni Sieg

Audio file
Vir: conceptphoto.info, flickr, Creative Commons, obrezano
Audio file
16. 2. 2015 – 16.59
O populistični stranki Alternativa za Nemčijo, ki se je iz vzhodne razširila še v zahodno Nemčijo.

Na parlamentarnih volitvah v nemški zvezni deželi Turingija je s skoraj 33 odstotki glasov zmagala skrajno desna Alternativa za Nemčijo. Hkrati so potekale volitve na Saškem. Tam je največ glasov – 32 odstotkov – dobila Krščansko demokratska unija, krajše CDU. Alternativa za Nemčijo oziroma AfD je bila druga z okrog petimi odstotki manj. Z zmago v Turingiji je AfD zabeležila prvo volilno zmago na deželni ravni od ustanovitve stranke pred enajstimi leti.

Volitve v Turingiji pomenijo prvo zmago skrajno desne stranke na deželnih volitvah od poraza Tretjega rajha, in sicer v zvezni deželi, kjer je vlado, čeprav manjšinsko, vodila leva stranka Die Linke. Pred petimi leti je osvojila 31 odstotkov, na tokratnih volitvah pa zgolj 13 odstotkov glasov. Na volitvah sta jo poleg desnih alternativcev prehitela še CDU s 23 odstotki glasov in Zavezništvo Sahre Wagenknecht, krajše BSW, s 16 odstotki glasov. Nick Alipour, berlinski dopisnik portala Euractiv, meni, da na tej točki uspeh AfD ne pomeni več velike spremembe.

Alipour

Jörg Michael Dostal, profesor na Fakulteti za upravo na Nacionalni univerzi v Seulu, pojasnjuje, da glavne teme na volitvah tokrat niso bile regijske, ampak nacionalne.

Dostal

AfD je med kampanjo delala predvsem na antisistemski retoriki.

Dostal

Audio file
5. 12. 2023 – 17.00
Vprašanja ob dogajanju v Nemčiji in Franciji
Audio file
10. 2. 2020 – 17.00
Afera po volitvah v Turingiji

Die Linke, stranki, ki je bila popularna na območju nekdanje Nemške demokratične republike, je vodilno mesto med strankami, ki veljajo za leve, speljalo Zavezništvo Sahre Wagenknecht, ki je stranko zapustilo lani. Milijonarka Wagenknecht se predstavlja kot konservativna levičarka in kombinira protimigrantsko politiko s podporo socialni državi. Več o njeni politiki pojasni Alipour.

Alipour

Dostal pojasnjuje, da je Die Linke Sahri Wagenknecht odstopila mesto antisistemske levice.

Dostal

Alipour meni, da je razlog za uspeh Wagenknecht prav njena kulturno konservativna in protimigrantska politika.

Alipour

Kako je visoka podpora konservativni in skrajno desni politiki na vzhodu države povezana z zgodovino po združitvi Nemčije, pojasni Dostal.

Dostal

Vir: Dirk Bindmann, Wikimedia (Creative Commons)
Audio file
17. 7. 2024 – 17.00
Prepoved desničarske revije Compact v Nemčiji

V Turingiji sta drugi dve stranki zvezne vlade poleg CDU in Die Linke – Zeleni in Socialdemokrati – skupaj prejeli manj kot deset odstotkov glasov. Na Saškem so z izjemo CDU vse vladne stranke prejele enomestni odstotek glasov,  Zavezništvo Sahre Wagenknencht pa enajst odstotkov glasov. Tako niti v Turingiji niti na Saškem stranke zvezne vladne koalicije ne morejo same oblikovati večine, potrebujejo zavezništvo z Wagenknecht. Stranka Sahre Wagenknecht bi lahko postala najmočnejših strank na tako imenovani levici, če njen antisistemski imidž preživi koalicijo z vladno CDU, meni Dostal.

Dostal

Vse stranke, vključno z BSW, so se zavezale, da v koalicijo z Alternativo za Nemčijo ne bodo šle. Njen kandidat za deželnega premierja v Turingiji Björn Höcke na drugi strani trdi, da jim kot zmagovalcem volitev sestava vlade pripada. O strategiji AfD za naslednji mandat razmišlja Alipour.

Alipour 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.