Bandića Jabuko spora

Oddaja
glasbeni klub jabuka zagreb in bandić
14. 2. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Štiri dni pred 50. rojstnim dnevom zagrebškega Glasbenega kluba Jabuka je mestna uprava kolektiv, ki deluje v klubu, obdarila s svojevrstnim darilcem. Namesto čestitk je občina Zagreb na dvorišče kluba poslala varnostno službo in bagre, ki so porušili zunanji oder. Pred nadaljnjim rušenjem terase pa so jih z lastnimi telesi zaustavili aktivni v klubu, ki so tudi poklicali policijo. Kolektiv Jabuka - ali Jabučarji, kot si pravijo - namreč gradbene aktivnosti mestnih oblasti dojema kot nelegalne. Gradbeniki od leta 2016 na sosednjem naslovu namreč gradijo novo športno dvorano Osnovne šole Jabukovac, ta pa je formalnopravno lastnica zemljišča, na katerem stoji tudi klub Jabuka. Dolgoletni župan Zagreba Milan Bandić je že ob začetku prenove osnovne šole pred dvema letoma poskušal Jabučarje spraviti iz kluba, a mu to ni uspelo. Kmalu se je s klubom zapletel v ločena sodna spora, o katerih sodišče še razsoja.

Zgodovino kluba Jabuka, katerega začetki segajo v leto 1968, na kratko povzame Tomi Edvard Šega, ki je v Jabuki večkrat koncertiral kot DJ pod vzdevkom Tomi Fantazma.

Izjava

Iz pestre zgodovine izhaja tudi pomen Jabuka za burno alternativno dogajanje na klubski sceni nekdanje države, opiše Šega.

Izjava

V klubu so največji hrvaški rock bendi snemali svoje prve posnetke, razlaga sedanji direktor podjetja, ki upravlja s klubom, Marin Viduka Stiv.

Izjava

Kljub temu da klub ni več tako radikalen ali nevaren, kot se je izrazil Šega, pa gre v nos mestnim oblastem. Leta 1998 so Jabuko tudi zaprli, potem ko ga je občina tožila zaradi hrupa na ulici. Vendar je sodišče razsodilo, da klub v bistveni meri ne prispeva k uličnemu hrupu, zato je bil leta 2001 ponovno odprt. Viduka povzame takratni spor.

Izjava

Petnajst let Jabučarji z mestno upravo niso imeli težav, kar je leta 2016 prekinil župan Milan Bandić. Ta trdi, da je lastnica objekta, v katerem deluje Jabuka, občina, ki želi zamenjati vodstvo kluba, ne pa ga tudi porušiti. Viduka komentira županovo stališče:

Izjava

Jabučarji so tako že leta 2016 na svoje dvorišče prvič dobili bagre in varnostnike, ki so del dvorišča kluba pripojili sosednji šoli. Šolo in Jabuko je do takrat ločila športna dvorana, ki so jo porušili, da bi zgradili novo. Dvorišče kluba pa bi bilo po občinskih načrtih spremenjeno v parkirne prostore. A Jabučarji na določila občini prikrojenega dokumenta, ki bi določil razmerje med občino in klubom, takrat niso pristali, pravi Viduka.

Izjava

Lastnik parcele je šola, a je lastnina zabeležena kot družbena, klub pa občini plačuje najemnino. Nejasna lastniška in posestna razmerja so pripeljala do sodnega spora, o katerem več pove Viduka.

Izjava

Sodišče o tem, kdo ima pravico izvajati oblast nad posestjo, še razsoja. Ravno tako pa so sodni postopki še v teku v tožbi, ki jo je Jabuka naslovila na občino zaradi domnevnega motenja posesti. Več Viduka.

Izjava

Kljub nerazrešenemu vprašanju posestvovanja so včeraj, podobno kot leta 2016, bagri v spremstvu varnostnikov zrušili oder na dvorišču Jabuke. Jabučarji so tudi tokrat vse, ki so se pojavili na njihovem dvorišču, prijavili policiji. Pred rušenjem tende na dvorišču pa so bagre zaustavili s pasivnim uporom, razlaga Viduka.

Izjava

Viduka pripoveduje, da so odnosi s sosedi v sicer elitni četrti Zagreba odlični, zato jim ne pripisuje krivde za zadnje občinske posege na dvorišču.

Izjava

Čeprav je Viduka prepričan, da je namen župana Bandića zamenjava kolektiva, ki deluje v klubu, se Šega sprašuje o smiselnosti tovrstnih interesov.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

jah - mestna oblast a ne? sterilizacija alternativne kulture in prostorov, ki so temu namenjeni.

to smo mi imeli kdaj?
10 let nazaj ali več?
a to danes še komu ni jasno?

jugoslovanska kultura pač ni bila potrošniška kultura a ne? mislim, seveda je bilo treba za časa razpada Jugoslavije najprej pojebat glasbenike, pa kulturnike in podobno. ko pojebeš to - se vse poruši a ne? privatizacija je tu, pa digitalizacija je tu - pa neke jebene mašine, ki nimajo blage veze z ničemer razen korporativnih napredkom sistema. in poleg še ... en trop goved, ki govorijo o mašini kot o nečem željenem. kot o kuriezoteti. kot o naši prihodnosti in delajo iz tega svojo kariero.

to je pač biznis za koga le?
za pičke in tiče na kokainčku a ne? za hipsterje in švisterje, ki so out of space modeli, ki samo maltretirajo druge, samo za to, da lahko prodajo vse stvari in ljudi in ikone na trgu a ne?. to so danes marketinške pičketine tega sistema, ki delujejo digitalno in virtualno in ne zmorejo videt, da v bistvu pišejo smrt tako kulturi, psihologiji kot narodu samemu.

poglejte dragi moji, vedno je nekdo na vratih zadaj. tako se to delo. nekdo je pameten točno v enem in specifičnem momentu, in nekdo ti potrka malo kasneje na zadnjih vratih. in te zagrabi za vrat, ne da bi človek niti vedel, da ga.

en bam pet podgan - kdo še hoče vsakdan stran?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.