Borisov se vrača

Okrogla miza, intervju ali pogovor
4. 10. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Bolgarija v primežu protestov in korupcije
 / 23. 7. 2020

Tisti prebivalci našega planeta, ki imajo občutek, da je predstavniška republika oblastniški model, ki zastopa njihove interese in izpopolnjuje njihov vsakdan, so pretekli vikend praznovali. Parlamentarne volitve so namreč potekale v Braziliji, Latviji, Bosni in Hercegovini in v Bolgariji. Prav slednjim se bomo posvetili v današnjem OFFsajdu. Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Bolgariji je s 25 odstotki prejetih glasov slavila stranka Državljani za evropski razvoj Bolgarije, krajše Gerb, nekdanjega premierja Bojka Borisova. Na četrtih parlamentarnih volitvah v zadnjem letu in pol je z dobrimi 20 odstotki drugo mesto zasedla stranka Nadaljujemo spremembe zadnjega premierja Kirila Petkova, ki junija letos ni prestal glasovanja o nezaupnici. Parlamentarni prag so prestopile še stranka turške diaspore Gibanje za pravice in svoboščine, krajše DPS, domnevno proruska Bolgarska socialistična stranka in skrajno desna Oživitev, centristična Demokratična Bolgarija in konservativna stranka Bolgarski vzpon. Borisov, ki je funkcijo premiera zasedal že trikrat med letoma 2009 in 2021 in je premier z drugim najdaljšim premierskim stažem v zgodovini Bolgarije, bo tokrat zopet prvi dobil priložnost za sestavo koalicije. Novinar bolgarskega Dnevnika Angel Petrov pravi, da rezultat volitev ni plod podpore Borisovu ampak zgolj izraz dejstva, da so mnogi volilci obupali nad strankami, ki se borijo proti etabliranim strankam, kot je Gerb.

Izjava

O bolgarski desnici znotraj in izven parlamentarnih okvirjev
 / 19. 2. 2018

O apatiji volivcev priča tudi najnižja udeležba na volitvah v zgodovini države. 

Izjava

Sestavljanje koalicije se je v zadnjih letih v Bolgariji izkazalo kot izjemno težka naloga, saj so si stranke med seboj ideološko zelo raznolike. Borisov bo zato za sestavo koalicije moral uporabiti vse svoje politične spretnosti, ki si jih je nabral v dolgoletni karieri. Vendar kljub temu kaj več kot manjšinsko vlado ni pričakovati. 

Izjava

Stranka DPS, ki zastopa turško manjšino v Bolgariji, bo torej najverjetneje del nove bolgarske koalicije, če bo ta sploh sestavljena. Petrov pravi, da stranka nima direktnih povezav s turško vlado in da zato njen vstop v koalicijo ne predstavlja groženj za vmešavanje Turčije v notranjo politiko Bolgarije.

Izjava

Kot skoraj povsod v svetu je vojna v Ukrajini na vsakodnevnem meniju tudi v Bolgariji. Zato je vprašanje, kakšen odnos do vojne in sankcioniranja Rusije bo imela Bolgarija, če bo koalicijo sestavljala proruska skrajno desna stranka Oživitev. Petrov je mnenja, da tudi v kolikor se to zgodi, to ne bi pomenilo, da bi Bolgarija svojo politiko do Rusije spremenila. 

Izjava

Bolgarski poslanci sprejeli pogoje za ukinitev glede začetka pogajanj Severne Makedonije o članstvu v EU
 / 28. 6. 2022

Ena najbolj perečih tematik v Bolgariji je vedno tudi odnos do njene zahodne sosede Severne Makedonije. V zadnjem času je bilo v ospredju vprašanje začetka pogajanj za vstop Severne Makedonije v Evropsko unijo, ki ga je Bolgarija dolgo blokirala, kasneje pa postavila zelo rigorozne pogoje. Vendar dežurni komentator Radia Študent za bolgarsko politiko pravi, da ta tema vsaj naslednjega pol leta ne bo med najbolj aktualnimi. 

Izjava

Nove predčasne volitve v Bolgariji ne vlivajo ravno veliko optimizma, da bi se lahko sestavila stabilna koalicija, ki bi zdržala do konca mandata. Parlamentarna demokratična republika bo tako v Bolgariji najverjetneje doživela že četrti poraz v zadnjem letu in pol.

Bulgaria
Kako se privatizirajo bolgarska državna podjetja s privatnimi bankami
 / 7. 9. 2017

Fotografija: Creative Commons, Flickr, https://www.flickr.com/photos/61125805@N03/6271839337/in/photostream/

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness