Croatia, full of lies*

Oddaja
7. 2. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Vam je dovolj domačih političnih afer, strankarskega sektaštva, metanja polen in zdrah slovenskega parlamentarizma? Ne skrbite, za vas imamo odlično ponudbo. V naslednjih minutah vam podarimo zvrhan koš političnih afer, ki ga nosi novoimenovani generalni državni tožilec na Hrvaškem.

kujuplenko
Koronavirus razsaja po hrvaški vladi
 / 30. 1. 2020
Hrvaški sabor, kjer ima večino koalicija Hrvaške demokratske skupnosti, znane kot HDZ, je potrdil predlog vlade pod vodstvom HDZ-ja in za predsednika državnega tožilstva postavil dosedanjega sodnika na višjem kazenskem sodišču Ivana Turudića, čigar ime se pojavlja v številnih aferah. 

Izjava

Rezultat glasovanja v saboru komentira kolumnist pri portalu Peščanik, Dragan Markovina.

Izjava

Politični analitik Žarko Puhovski ni tako črnogled in opozarja, da je bil tokratni postopek imenovanja najdemokratičnejši doslej.

Izjava

O škandalu v hravškem podjetju INA
 / 7. 9. 2022
Spoštovanje postopkov seveda še ne zagotavlja dobrih odločitev. Kot smo slišali v uvodnem posnetku iz sabora, sta lik in delo Ivana Turudića ob njegovi kandidaturi za generalnega tožilca, ali skrajšano predsednika DORH-a, sprožila politično krizo. Poleg splošnega zgražanja javnosti na družbenih omrežjih, v medijih in v obliki pisanja po resničnih zidovih v Zagrebu, je na Markovem trgu v prestolnici čez noč protestirala poslanska skupina opozicijske stranke Možemo z nekaj privrženci. Lik in delo Ivana Turudića predstavi politični analitik Žarko Puhovski.

Izjava

Javnost je najmočneje razburilo razkritje telefonskih sporočil med Turudićem in nekdanjo poslanko HDZ-ja Josipo Rimac, ki je medtem zamenjala priimek svojega nekdanjega moža v Pleslić, kot se piše njen trenutni soprog. Pleslić ex Rimac je septembra leta 2015 sabor soglasno brez razprave odvzel poslansko imuniteto. S tem je DORH-u omogočil nadaljevanje preiskave suma, da se je Rimac nezakonito okoristila z javnim denarjem, medtem ko je bila županja Knina, in si z ukradenim denarjem zgradila stanovanje. Kljub temu jo je vlada marca leta 2018 imenovala za predsednico delovne skupine za izdelavo novega zakona o preprečevanju navzkrižja interesov. Dve leti kasneje je policija Rimac aretirala zaradi sodelovanja v še eni aferi navzkrižja interesov, ko je bila obtožena nameščanja državnih izpitov za državne funkcionarje, nezakonite dodelitve državnih podpor in korupcije v aferi z vetrnimi elektrarnami.

O hrvaških parlamentarnih volitvah
 / 6. 7. 2020
O Plesić ex Rimac več kdaj drugič, vrnimo se k Turudiću. Ta je ob zaslišanju pred saborom zanikal druženje in osebno poznanstvo z Josipo Plesić. Telefonska sporočila, ki jih je razkril sicer provladni časopis Jutarnji list, so Turudića postavila na laž. 

Radijska igra

Kljub jasnemu laganju premier Andrej Plenković v Turudićevo iskrenost zaupa.

Izjava

O načrtovani nacionalizaciji hrvaškega naftnega podjetja INA
 / 2. 1. 2017
Turudića v hrvaški javnosti ne bremeni samo nedavno razkrito dopisovanje z vidno funkcionarko HDZ-ja. Širša regionalna javnost ga je spoznala leta 2012, ko je kot predsednik sveta zagrebškega županijskega sodišča za vojno dobičkarstvo in korupcijo obsodil nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja. Turudićevo vlogo pri obsodbi Sanaderja povzame Puhovski.

Izjava

Markovina nadaljuje z orisom spektakelskega pravosodja, ki ga je Turudić pomagal vzpostaviti na Hrvaškem.

Izjava

Poleg obsodbe Sanaderja je Turudić predvsem na hrvaški revizionistični desnici postal slaven, ko je zaradi napak v tehničnih postopkih rehabilitiral ustaškega fašističnega kardinala Alojzija blaženega Stepinca. Romantično razmerje Turudića s politično desnico pojasni Puhovski. 

Izjava

18 aretacij nekdanjih Bandićevih sopotnikov in šoferjev v Zagrebu
 / 1. 7. 2021

Na Turudićevem seznamu prijateljev lahko najdemo tudi Zdravka Mamića, ubežnika v Bosni in Hercegovini, ki je pravnomočno obsojen za korupcijo in finančno izčrpavanje nogometnega kluba Dinamo Zagreb.

Izjava

Dragan Markovina predvideva, da HDZ kljub težkemu nahrbtniku afer, ki ga nosi novoimenovani generalni tožilec, Turudića podpira zaradi morebitnih pravosodnih koristi.

Izjava

Žarko Puhovski vztrajanje HDZ-ja pri imenovanju Turudića razlaga bolj realpolitično. 

Izjava

zagreb
HDZ-jeve spremembe volilnih enot na Hrvaškem
 / 29. 9. 2023
Markovina je prepričan, da bo imenovanje Turudića za generalnega tožilca stranko HDZ stalo nekaj odstotnih točk na prihajajočih evropskih volitvah, ki jim na Hrvaškem sledijo še parlamentarne. 

Izjava

Puhovski v izgubo podpore največje stranke na Hrvaškem ni prepričan, a meni, da bi se lahko Turudićevo imenovanje stranki vrnilo kot bumerang v obliki sodnih postopkov proti njenim članom.

Izjava

Lokalne volitve na Hrvaškem
 / 18. 5. 2021
Medtem ko Hrvaška demokratska skupnost pleše med aferami svojih ministrov in aferami sodnika, ki so ga nastavili na čelo DORH-a, si vi poiščite nekoga, ki vam bo pisal tako, kot Turudić piše Rimac. 

 

*Hrvaška, polna laži
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Fantastičen prispevek, hvala!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness