Dolari su otišli u dim*

Oddaja
Temer Brazilija
9. 8. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V drugi oddaji zdajšnjega kislokumaričnega tedna o južnoameriškem desnem obratu bomo obravnavali Brazilijo. Državo v zadnjem času pretresajo protesti tako za kot proti predsednici Dilmi Rousseff z Delavske stranke ter proti olimpijskim igram. Na slednjih so celo prepovedali politične demonstracije, kar pa je zvezno sodišče razveljavilo, saj tovrstna cenzura lahko velja zgolj za sovražni govor in ne za politični aktivizem. Od 12. maja za pol leta suspendirano predsednico Rousseff bremenijo obtožbe manipuliranja s proračunom, prejemanja kreditov državnih bank brez privolitve brazilskega kongresa za navidezno zapolnitev lukenj v proračunu ter skrivanja vedno večjega javnega primanjkljaja. Začasno jo je nadomestil nepriljubljeni  Michael Temer iz desnosredinske Brazilske stranke demokratičnega gibanja. Prvo obtožbo bolj podrobno pojasni Alina Piva, znanstvena sodelavka pri Council on Hemispheric Affairs.

Izjava

Prav tako Rousseff očitajo pranje denarja in korupcijo. Od leta 2003 do 2010 je namreč predsedovala odboru družbe Petrobras, državnega naftnega podjetja, iz katerega so preusmerili milijarde dolarjev v vladajočo delavsko stranko, sodelovanja pri prevari pa so obtožene tudi nekatere koalicijske stranke. Nezakonito naj bi se okoristila tudi mnoga gradbena podjetja, podizvajalci Petrobrasa ter njihovi direktorji pa tudi bivši predsednik in njegova družina. Te obtožbe sicer niso del odstavitvenega postopka predsednice Rousseff. O prvi in drugi obtožbi spet Piva.

Izjava

V korupcijske posle so domnevno vpleteni tudi politiki začasne vlade. Pred meseci so prišli v javnost posnetki pogovorov zaveznikov začasnega predsednika Temerja, ki so se pogovarjali o odstavitvi predsednice Rousseff z namenom zaščititi obtožence pri obtožbah, povezanih z naftnim podjetjem Petrobras. Kot posledica objave posnetkov sta odstopila dva ministra, minister za načrtovanje Romero Juca in protikorupcijski minister Fabiano Silveira.

Na podlagi obtožb o manipuliranju z javnimi financami so Rousseff maja suspendirali. Prvo glasovanje senata, ki bo odločilo, ali suspendirano predsednico pošlje na zadnjo stopnjo postopka odstavitve oziroma sojenje, se bo zgodilo danes ali jutri. Tokrat je potrebna absolutna večina oziroma 41 glasov od 81. Če bo ta dosežena, bo dokončna usoda predsednice določena na sojenju in še enem glasovanju konec avgusta. Piva našteje nekaj socialnih ukrepov predsednice Rousseff, ki jih novi predsednik zavoljo varčevanja in svobodnega trga umika.

Izjava

Predsednici, ki ji je po razkritju dogodkov v zvezi s Petrobrasom in domnevnim manipuliranjem z javnim primanjkljajem padala podpora, je ta po začetku procesa odstavitve spet zrasla.

Izjava

Upokojitvena starost v Braziliji je trenutno 63 let za moške in 60 let za ženske. Brazilija ima sicer težave zaradi lukenj v zakonu, ki omogočajo prezgodnjo upokojevanje. Mnogi se tako upokojijo že v svojih štiridesetih ali petdesetih letih, povprečna upokojitvena starost je 54 let. Vse to znatno obremenjuje javne finance. Piva poda primere reform Michaela Temerja.

Izjava

Piva zaključi z mislijo, da je postopek odstavitve bolj posledica interesa opozicije kot ljudstva.

Izjava

 

*Dolarji so se spremenili v dim

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.