Domovi za starejše: v rdeči ali zeleni coni?

Aktualno-politična novica
10. 6. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Po tem, ko se je izbruh epidemije novega koronavirusa v Sloveniji umiril, se je odprla vrsta vprašanj, ali je bilo ravnanje pristojnih pravilno. Splošna epidemiološka slika je v primerjavi z določenimi preostalimi evropskimi državami dobra, v oči pa bode neproporcionalno visok delež okuženih in umrlih varovancev domov za ostarele. Zelo glasni so tako očitki o neprimerni obravnavi teh oskrbovancev, predvsem o tem, da so v domovih po navodilih ministrstva za zdravje pripravili sezname, kdo bo deležen bolnišnične oskrbe in kdo ne, če zboli za covidom-19.

Slovensko zdravniško društvo je organiziralo novinarsko konferenco, na kateri je predstavilo svoje stališče o tako imenovanih vložnih listih. Kot je povedal predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš, so bili vložni listi v danih razmerah potrebni.

Izjava

Pogovor o dogodkih super širjenja novega koronavirusa
 / 14. 5. 2020
Osnovni očitek svojcev in organizacij, ki predstavljajo interese uporabnikov domov za starejše, je bil ta, da so bili nekateri prikrajšani za zdravniško oskrbo v bolnišnicah. Tudi Skupnost socialnih zavodov Slovenije je med pandemijo pozvala k temu, da bi obolele iz domov preselili v bolnišnice. Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, meni, da to ni smiselno in da je bila ustreznejša sprejeta strategija, da se obolele poskuša izolirati v domovih za starejše. 

Izjava

Kljub ukrepom v domovih za starejše je velika večina ljudi, ki so v Sloveniji umrli zaradi covida-19, zbolela prav v domovih za starejše. 

Izjava

Očitno je, da domovi za starejše niso bili ustrezno pripravljeni na epidemijo, a v tem času je le prišel na dan že dolgo pereč problem, da morajo domovi oskrbovancem nuditi vse več medicinske oskrbe, na kar pa niso ustrezno pripravljeni. S tem se strinja tudi strokovni svet Slovenskega zdravniškega društva. Govori predsednik društva Radko Komadina.

Izjava

O institucionalizirani oskrbi starejših
 / 2. 2. 2017
Država je povečevanje števila mest v domovih za starejše prepustila koncesionarjem, saj v zadnjem desetletju ni zgradila niti enega doma za starejše. Tega problema naj bi se lotil novi Zakon o dolgotrajni oskrbi. Prvi predlog tega zakona je bil predstavljen že leta 2017, a zakon še vedno ni prišel v javno obravnavo. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.