Dve šoli pod isto streho

Oddaja
travnik protesti
22. 6. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Dijaki iz Jajca v Bosni in Hercegovini so se v torek odpeljali v sosednje mesto Travnik, kjer so protestirali proti segregaciji v izobraževanju. Sistem dveh šol pod isto streho v Federaciji Bosni in Hercegovini že več kot desetletje ločuje učence glede na etnično pripadnost. V Federaciji je trenutno 57 takšnih osnovnih in srednjih šol, civilna iniciativa Naša škola iz Jajca pa je s protestiranjem preprečila izgradnjo 58. (oseminpetdesete). V takšnih šolah učenci hrvaških korenin sledijo uradnemu kurikulumu Republike Hrvaške, ostali pa poslušajo federativni šolski program. V nekaterih šolah so fizično ločena tudi igrišča in vhodi v šolske zgradbe.

Več o torkovih protestih v Travniku pove Faruk Gutić z iniciative Naša Škola.

izjava

Učenci, učitelji in njihovi starši, ki so nasprotovali odprtju nove šole, so bili deležni velikih pritiskov s strani nacionalnih političnih strank, in sicer HDZ-ja za Hrvate in Stranke demokratične akcije na bošnjaški strani. Komentira Faruk.

izjava

Ministrica za izobraževanje Srednjebosanskega kantona Katica Čerkez je protestnike v Travniku označila za mehanizem mednarodne skupnosti. Faruk se odzove na njene izjave.

izjava

mirno okupljanjeRezultate protestov proti gradnji nove srednje šole v Jajcu še bolj natančno pojasni Faruk.

izjava

58. šole po sistemu dveh šol pod isto streho tako še nekaj časa ne bo. Problematični šolski predmeti, okrog katerih se politiki različnih etnij niso mogli dogovoriti, so geografija, zgodovina, materni jeziki in verouk. Več o sistemu pove Faruk.

izjava

Poleg segregacije, ki jo občutijo dijaki, pa zaradi sistema trpi tudi kvaliteta izobraževanja.

izjava

Za zaključek Faruk pove še, kakšni so načrti iniciative Naša škola za naslednjih nekaj let.

izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness