Gruzija med politično pragmatičnostjo in idejami

Aktualno-politična novica
10. 10. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Gruzijske volitve so vnovič prinesle zmago tudi do sedaj vladajoči stranki Gruzijske sanje. Ta je zbrala 49 odstotkov glasov, sledi ji stranka Združeno nacionalno gibanje s 27-imi odstotki. Četudi se obe stranki potegujeta za parlamentarne sedeže, si ideološko nista bistveno nasprotujoči. Edino razliko med njunima retorikama je moč najti v zunanji politiki. Gruzijske sanje namreč zastopajo bolj pragmatične odnose z Rusijo, Združeno nacionalno gibanje, ki mu je še pred leti predsedoval bivši predsednik Mikheil Sakašilli, pa v odnosih do severne sosede nastopa precej bolj militantno. Pojasni Bakar Berekašvili iz Univerze v Tbilisiju:

Izjava

Novost tokratnih volitev med strankami, ki so prestopile parlamentarni prag, je stranka Združenje Patriotov. Kot pojasni sogovornik, bi to stranko dosledneje kot za prorusko označili za nacionalistično:

Izjava

Če proruskosti ne definiramo kot zavzemanje za idejo podreditve Rusiji, označevalec težko uporabimo za oznako katerokoli izmed strank, ki so dobile največ glasov. Kljub temu pa je bila prav proruskost pogosto uporabljeno retorično sredstvo, s katerim se je poskušalo marginalizirati nasprotujočo politično stranko. Za proruskega je bil označen tudi ustanovitelj stranke Gruzijske sanje, nekdanji premier in milijarder Bidzina Ivanišvili. Četudi je svoje premoženje nakopičil preko poslovnih vezi z ruskimi oligarhi, je oznaka proruskost v gruzijskem javnem diskurzu dobila tako rekoč svoje življenje.

Izjava

Vloga sedanjega guvernerja ukrajinske regije Odesa in ustanovitelja stranke Združeno nacionalno gibanje Mikheila Sakašvilija je bila na tokratnih volitvah ambivalentna. Po eni strani za stranko predstavlja doprinos, po drugi strani pa nekatere še vedno asociira na slabše čase njegove vladavine. Poleg vizije njegove vlade, ki je Gruzijo skušala približati političnim ureditvam avtoritarnega kapitalizma, kot sta Hong Kong in Dubaj, je za njegovo politično orientacijo simptomatična izjava iz leta 2012, v kateri je dejal, navajamo: “Občudujem Ameriške ideje. Idealiziral sem Ameriko pod Bushem, ko so bile ideje nad pragmatično politiko.” O razlogih za dosežene volilne rezultate njegove stranke, Bakar:

Izjava

Novost tokratnih volitev je hkrati odsotnost figure odrešenika, ki je do tokratnih volitev navadno določal volilni izid in politični prostor Gruzije. O vlogi odrešenika, današnji offsajd zaključi Archil Sikharulidze, doktorski študent na Univerzi v Tbilisiju:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.