Hambi vrača udarec

Aktualno-politična novica
Bambi
8. 10. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Sodišče v nemškem Kölnu je začasno ustavilo načrte Porensko-vestfalske elektrarne, krajše RWE, na območju gozda Hambach. Tam so v sredini oktobra načrtovali širjenje območja za pridobivanje premoga. V ta namen so nameravali posekati še polovico preostalega gozda, ki se ga je od leta 1978, ko je RWE začel z izkopom, ohranilo zgolj deset odstotkov.

Zadnjih šest let gozd zasedajo aktivisti v hišah na drevesih, novembra lani pa je društvo BUND, Prijatelji zemlje Nemčija, vložilo tožbo proti podjetju RWE, saj naj bi s krčenjem Hambija, kakor aktivisti ljubkovalno imenujejo gozd, ogrožali obstoj zaščitene vrste ostrouhega netopirja. Odločitev sodišča je sprožila močne podporne demonstracije v soboto, ko se je na območju gozda zbralo več kot 50 tisoč aktivistov. Temu je botroval preklic policijske prepovedi demonstracij zaradi varnostnih razlogov v petek.

O Hambiju in delovanju RWE na njegovem območju Moritz Vögel iz organizacije “Hambi bleibt!” ali “Hambi ostaja!”

Izjava

Odločitev sodišča o začasnem prenehanju izsekavanja gozda Hambach je njegovo življenjsko dobo podaljšala vsaj za dve leti, kot pojasni Niklas Schinerl iz organizacije BUND.

Izjava

Policija je v začetku septembra na podlagi prepovedi demonstriranja na območju Hambija pričela izvajati izselitve aktivističnih prebivalcev gozda, kar je povzročilo celo smrt novinarja Steffena Meynsa 19. septembra. V petek je sodišče v Aachnu preklicalo policijsko prepoved javnega zbiranja v priljubljenem gozdu. Več Gesche Jürgens, predstavnica nemškega Greenpeaca.

Izjava

Ravno preklic prepoveda demonstracij je omogočil množično udeležbo na shodu v soboto, ko je v Hambachu 50 tisoč ljudi mirno protestiralo za ohranitev gozda. Močno navezanost prebivalstva na Hambija in aktivizem, ki iz nje izhaja, opiše Sfhinerl.

Izjava

V Nemčiji je uporaba premoga v namene proizvodnje elektrike v treh desetletjih narasla s 35 na 76 odstotkov celotne proizvodnje. Vögel meni, da je alternativa premogu možna in v Nemčiji dosegljiva.

Izjava

Kot povzame Schinerl, se v Nemčiji stvari premikajo na bolje, čemur priča tudi junijska ustanovitev Komisije za premog Zvezne republike Nemčije, ki bo urejala prihodnost premogovništva in uporabe premoga.

Izjava

Gotovo je, da gozd še vsaj naslednje leto ne bo posekan, po mnenju Sfhinerla pa bo tako ostalo tudi v bodoče. Spremembe v proizvajanju električne energije, ki so se že začele nakazovati, pa bo po njegovem mnenju morala sprejeti tudi RWE.

Izjava

Kot vse kaže, bo Hambi lahko še naprej gostil ostrouhe netopirje in okoljevarstvene aktiviste.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness