Izseljeni beduini drugič

Aktualno-politična novica
razselitev
26. 11. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Izraelska vlada načrtuje gradnjo petih novih judovskih mest na območju puščave Negev, v začetku tedna so namreč potrdili načrt Ministrstva za infrastrukturo. Dve od novih mest pa bi stali nad nepriznanimi beduinskimi vasmi, kar bi pomenilo preselitev več tisoč tamkajšnih prebivalcev. Podobne zgodbe v Izraelu niso novost. Preseljevanje beduinov poteka praktično že od ustanovitve izraelske države, o podobni zgodbi pa smo na valovih Radia Študent poročali že dobri dve leti nazaj. Problem leži v tem, da Izrael določenih beduinskih vasi ne priznava za legalne, beduinsko prebivalstvo pa nasilno preseljuje v s strani države priznana beduinska mesta z visoko stopnjo revščine in kriminala.

Na vladni načrt so prvi opozorili v Združenju za zaščito državljanskih pravic v Izraelu. Za nas ga razgrne njihova članica, pravnica Sana Ibn Bari. 

S problematiko razlastitev in razselitev beduinov se ukvarjajo tudi v nevladni organizaciji Adalah, kar po arabsko pomeni pravica. Komentar vladnega načrta nam komentira Sehad Bišara iz pravniškega centra Hadel iz Hajfe, ki pojasni, da so izselitve nelegitimne.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness