Kako se izvaja izvajalska pristaniška storitev?

Aktualno-politična novica
18. 5. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Delavska svetovalnica je na tiskovni konferenci opozorila na stanje delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev, krajše IPS, v Luki Koper. IPS so podizvajalska podjetja, ki uradno za Luko Koper izvajajo storitvene dejavnosti, v praksi pa posredujejo delovno silo. Poglavitna problematičnost je predvsem v nepojasnjenih stroških, s katero pa so državni organi seznanjeni. Pojasni Goran Lukič iz Delavske svetovalnice:

Izjava

V vsebini povzetka poročila Finančne uprave Republike Slovenije oziroma FURS, ki ga je obravnavala omenjena komisija za nadzor javnih financ, je zaslediti ugotovitev mnogih nepravilnosti. Med temi je v oči bijoča predvsem veriga podizvajalcev, kjer, citiramo “zadnji v verigi praviloma dviguje nedokumentirano gotovino, ki predstavlja vir za izplačevanje zaposlenih na črno, dodatno plačilo sicer redno zaposlenih, lahko pa tudi za različne provizije”. Kljub pripoznanju nepravilnosti pa je vprašljiva predvsem rešitev dotičnega nadzornega organa, za katerega se zdi, da odgovornost prelaga na Luko Koper.

Izjava

Kot je bilo že večkrat poročano v medijih, delovni pogoji v podizvajalskih podjetjih niso primerni.

Izjava

Da obstajajo razlike v plačilih med delavci iz IPS-ov in tistimi, ki so zaposleni v Luki Koper, se strinja tudi Mladen Jovičić iz Sindikata Žerjavistov in član nadzornega sveta Luke Koper.

Izjava

Iz Luke Koper so nam glede vprašanja o poročilu FURS odgovorili, da z njim niso seznanjeni, glede kršenja delavskih pravic pa so omenili, da lahko od podizvajalcev zahtevajo le podatke o izplačevanju. O pravni odgovornosti Luke Koper kot naročnika v primeru ugotovitve, da gre pri IPS-ih za posredovanje delovne sile, Lukič:

Izjava

Število teh podizvajalcev sicer ni znano. O shizofrenosti vpašanja, koliko je podizvajalcev, nadaljuje Lukič:

Izjava

Dosedanja reševanja neprimernega položaja delavcev so šla v smeri prepovedi dela, kar pa je povzročilo, da je breme padlo tudi na delavce. Prav tako se je v preteklosti že zgodilo, da so bili delavci, ki so izgubili delo, zaposleni s strani drugih podizvajalcev, ki pa so plačali še manj.

Izjava

Rešitev, ki so jo videli v Sindikatu žerjavistov, je bila ustanovitev Zadruge. Zakaj do tega ni prišlo, Jovičić:

Izjava

Kako se sicer opredeljuje Delavska svetovalnica do aktivnosti sindikata žerjavistov, današnji offsajd zaključi Goran Zrnič iz delavske svetovalnice

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.