Lesno-predelovalna puščava

Aktualno-politična novica
12. 8. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V današnjem lokalnem OFFsajdu bo govor o težavah pri realizaciji ideje o lesnopredelovalnem centru. Občina Šentrupert je ta mesec prejela obvestilo, v katerem so z Ministrstva za obrambo sporočili, da odstopajo od pogodbe o brezplačni odsvojitvi nepremičnin, ki sta jo ministrstvo in občina podpisala leta 2012. Pogodba je bila podpisana na predlog občine Šentrupert, ki je takrat izkazala javni interes za brezplačni prenos območja Puščava na občino v okviru izvedbe projekta »Revitalizacija kompleksa vojašnice Mokronog na Puščavi«. Ta naj bi obsegal izgradnjo moderno zasnovanega lesnopredelovalnega centra.

Šentrupertski župan Andrej Martin Kostelec se je na namero ministrstva odzval z besedami, da občina ne sprejema enostranskega odstopa in da bo uporabila vsa pravna sredstva, da se to ne zgodi. Več o sklenjeni pogodbi župan Andrej Martin Kostelec.

- Izjava

V pogodbi o brezplačni odsvojitvi je določeno, da je lahko neuporaba nepremičnin za namen, za katerega jih je Ministrstvo za obrambo preneslo v last občine, razlog za razvezo pogodbe. Odločitev obrambnega ministrstva jih je kljub temu po šestih letih od podpisa pogodbe presenetila.

- Izjava

Župan tudi pove, da je občina v šestih letih v projekt lesnopredelovalnega centra vložila veliko dela, truda in denarja in da je z njim imela številne težave, zato se v občini ne strinjajo z odločitvijo ministrstva, da odstopi od pogodbe. 

- Izjava

Ministrstvo je v letu 2017 ugotovilo, da občina ne uporablja območja za namen, za katerega ga je pridobila. Za izpolnitev namena pogodbe o brezplačnem prenosu je občini dalo čas do 1. junija letos. Ker tudi po prvem juniju lesnopredelovalnega centra ni bilo, je ministrstvo odstopilo od pogodbe. Župan Kostelec meni, da ministrstvo ni upoštevalo vseh okoliščin. 

- Izjava

Razlog takšne odločitve ministrstva vidi v zamudi, ki pa je, kot pravi, odgovornost investitorskega podjetja. 

- izjava

Med strankami je bilo dogovorjeno, da ima investitorska družba Ahouse d. o. o. po 20. decembru 2017 od občine Šentrupert pravico zahtevati sklenitev kupoprodajne pogodbe za parcelo.  Stranki sta se dogovorili, da že plačano nadomestilo za pridobitev stavbne pravice šteje za plačano kupnino, družba Ahouse pa je občini dolžna plačati 50.000 evrov kupnine. Družba Ahouse je 29. junija sklenila pogodbo o prodaji stavbne pravice s podjetjem GM Kuselj. 

Glede na to, da je skladno s pogodbo bilo potrebno soglasje občine Šentrupert, je občina leta 2015 podala soglasje o prenosu stavbne pravice, s katerim je soglašala s prenosom stavbne pravice na pridobitelja GM Kuselj. Vodja projekta lesnopredelovalnega centra in predstavnik podjetja GM Kuselj  Uroš Pikl o razlogih za vstop zdajšnjega investitorja. 

- Izjava

Iz investitorskega podjetja pa občini očitajo, da ni izpolnila svojih obveznosti, in v tem vidijo razlog neobstoječega lesnopredelovalnega centra. 

- Izjava

Kot pravijo v podjetju GM Kuselj, bodo v primeru, da bo zemljišče občina morala vrniti, verjetno nadaljevali sodelovanje z Ministrstvom za obrambo.

- izjava

Pravijo tudi, da je občina tri dni pred potekom roka za prenos zemljiške pravice ustavila proces in ob tem podala razlago, da  investitor ne dela v skladu s stavbno pravico. 

- Izjava

V občini očitajo investitorjem početja, ki naj bi bila neskladna s stavbno pravico, in v teh vidijo razlog odločbe Inšpektoriata Republike Slovenije za okolje in prostor o prepovedi vseh dejavnosti na omenjenem območju. 

- Izjava

Na občini menijo, da ni bilo nikakršne potrebe po tako dolgem čakanju, saj je gradbeno dovoljenje bilo izdano, dokler ga Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor ni odvzel zaradi navedenih razlogov. Zaradi spora investitorji niso mogli dobiti sredstev od bank. Na občini so novembra 2017 vložili tožbo, s katero zahtevajo prenehanje stavbne pravice. 

- Izjava

Investitor pa je lanskega januarja vložil tožbo proti občini Šentrupert zaradi ustavitve prenosa zemljiške pravice. 

Rupert Gole, bivši župan Šentruperta, ki je s tedanjim obrambnim ministrom Alešem Hojsom podpisal pogodbo o brezplačnem prenosu nekdanjega vojaškega območja na Puščavi, je ob koncu svojega mandata pustil občino zadolženo za najmanj tri milijone evrov. Julija 2016 so novomeški kriminalisti opravili hišne preiskave v zvezi z lesnopredelovalnim centrom. Z novomeškega tožilstva so potrdili, da so prejeli več ovadb zoper dve pravni osebi in šest fizičnih. Ovadbe naj bi se nanašale na goljufije v škodo Evropske unije, zlorabe uradnih položajev in pravic iz tega naslova, ponareditve poslovnih listin in oškodovanje javnih sredstev. 

OFFsajd je pripravila vajenka Anja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness