17. 10. 2017 – 17.00

Makedonska politična prevetritev

Audio file

V današnjem Offsajdu ustvarjamo hiter vpogled v makedonsko politično atmosfero, kjer so v nedeljo potekale prve lokalne volitve po predčasnih parlamentarnih volitvah decembra 2016.

Zmago na nedeljskih volitvah so osvojili vodilni Socialni demokrati pod vodstvom premiera Zorana Zaeva. Županski kandidati z vrst socialdemokratov so zmago osvojili v več kot 40 od 81-ih občin, medtem ko so kandidati nacionalistične stranke VMRO-DPMNE, pod vodstvom nekdanjega premiera Nikole Gruevskega zmago osvojili le v treh manjših občinah. Čez dva tedna pa se bodo v drugem krogu volitev pomerili še tisti kandidati v tistih občinah, kjer prvi krog ni ponudil absolutnega zmagovalca. V začetku naslednjega meseca lahko tako pričakujemo končane lokalne volitve še v 35 preostalih občinah, pri čemer bodo VMRO-DPMNE in Socialni demokrati merili moči le še v 18-ih občinah.  

O političnem dogajanju v Makedoniji smo v preteklem letu že večkrat poročali. Vse od predčasnih parlamentarnih volitev, ki so potekale decembra lani je makedonsko politično delovanje zaznamovalo predvsem tesno rivalstvo glavnih strank Socialdemokratov in VMRO-DPMNE. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je VMRO-DPMNE osvojila 51 sedežev v 120 članskem parlamentu, kar je predstavljalo le dva sedeža več od Socialdemokratov. Enakovredne pozicije izpostavljenih strank so več mesecev onemogočale sestavo vlade in med drugim tudi izvedbo lokalnih volitev.

Tokratne lokalne volitve lahko tolmačimo kot preizkus Socialdemokratske stranke premiera Zorana Zaeva. Kandidati socialdemokratov so namreč na zadnjih lokalnih volitvah leta 2013 osvojili le štiri županska mesta. Lanske parlamentarne volitve pa so naknadno privedle do menjave 10 let trajajočega režima predsednika VMRO-DPMNE Nikole Gruevskega, medtem ko so nedeljske lokalne volitve nakazale, kot se je izrazil Zaev: “konec vladavine lokalnih šerifov”.

Tako izrazite zmage Socialdemokratov na lokalnih volitvah niso predvidevale nobene predhodnje javnomnenjske raziskave. Razplet volitev in njihov pomen v makedonskem političnem prostoru komentira Tamara Chausidis z novinarske mreže BIRN:

Izjava

Lokalne volitve bi morale potekati že maja, saj so županom in občinskim svetnikom mandati potekli sredi maja. Razlog za skoraj 5 mesečno preložitev leži v politični krizi, osrednja točka katere je bila nezmožnost oblikovanja nove vlade. Novoizvoljeni parlament je tako junija županom zgolj podaljšal mandat do izvedbe tokratnih volitev. Več pove Chausidis:



Izjava

Nikola Gruevski, vodja nacionalistične stranke VMRO-DPMNE, je svoje razočaranje nad rezultatom izrazil z obtožbami o domnevnih volilnih nepravilnostih. Kot pravi, naj bi volitve potekale “v nedemokratični atmosferi in nepravičnih pogojih”. Tovrstne obtožbe Chausidis komentira sledeče:

Izjava

Ena izmed interpretacij rezultatov nedeljskih volitev tako velik upad podpore županskim kandidatom stranke VMRO-DPMNE, tolmači kot znak naveličanosti nad stanjem korupcije, ki so je pogosto obtoženi župani s stranke VMRO-DPMNE. Ti v svojih funkcijah pogosto delujejo že celo desetletje. Vsekakor pa zadnji rezultati lokalnih volitev nakazujejo določeno prevetritev političnega prostora v Makedoniji in s tem nekoliko bolj ustaljen položaj stranke Socialnih demokratov. Za konec aktualno politično atmosfero v Makedoniji kratko opiše Chausidis.



Izjava

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.