MESTNA OBNOVA PO TURŠKO

Oddaja
dyarbakir
28. 1. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V glavnem mestu turškega Kurdistana Diyarbakir so oblasti po napadih na varnostne sile razširile policijsko uro na nove soseske. Iz mesta prihajajo poročila o množičnem izseljevanju ljudi. Situacija v mestu se zaostruje že od decembra lani, ko so policijsko uro uvedli v delu mestnega središča. Novinar Radia Študent Miha Turk, ki je trenutno v Diyarbakirju, najprej opiše situacijo v mestu:

Izjava

Prebivalstvo mesta Diyarbakir se je v zadnjih desetletjih močno povečalo prav zaradi turške vojne proti Kurdom. Nadaljuje Turk:

Izjava

Zdaj, ko je prebivalstvo iz podeželja večinoma nastanjeno v glavnem mestu, pa so turške oblasti začele prazniti tudi mesto:

Izjava

Takšno mnenje deli tudi Defne Kadioglu Polat, raziskovalka urbanistične politike na neodvisnem raziskovalnem inštitutu Istanbul policy center. Diyarbakir je, tako kot mnoga druga mesta, vključen v program obnove turških mest. Kot razloži Kadioglu, je ta program, ki je odgovoren za rušenje mnogih mestnih sosesk, v polnem teku tudi v Vzhodni Anatoliji:

Izjava

Kadioglu meni, da bo posledica mestne obnove Diyarbakirja izselitev tamkajšnjega prebivalstva, to tezo pa podkrepi z izkušnjami iz drugih mest:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness