Na severovzhodu nič novega

Oddaja
Andrej Fištravec
19. 10. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Z delovanjem je prenehala Komisija za spremljanje dela mariborskih podjetij. To je pred enim letom ustanovil mariborski mestni svet, ki je menil, da je nadzor nad porabo javnega denarja v Mariboru pomanjkljiv. V tamkajšnjih javnih podjetjih naj bi bilo veliko nepravilnosti, med drugim prirejanja razpisov in oddaja poslov javnim podjetjem nad tržno ceno. Nekatera javna podjetja z javnim denarjem tudi po prevzemu posla najemajo zasebne podizvajalce.

Komisijo so sestavljali mestna svetnika Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj, Aleksander Županek iz Združene Levice ter zunanji sodelavec Franci Štelcer, ki je nekoč vodil občinski urad za finance. Štelcer je zaradi nezmožnosti ukrepanja komisije odstopil že pred časom, včeraj pa sta mu iz istih razlogov sledila še Županek in Auer. Kakšno pravno podlago za delovanje je imela komisija, pojasni Stojan Auer, predsednik komisije.

Izjava

Auer opiše tudi pravne vzvode, ki so jih imeli, in kako jim je župan delo onemogočal.

Izjava

Kdo vse je komisijo oviral?

Izjava

Nepravilnosti pri delovanju Mestne občine Maribor so nedavno raziskovali tudi pri časopisu Večer. O klientelizmu, netransparentno ter potratno porabljenem javnem denarju in mnenju bivših sodelavcev Mestne občine Maribor spregovori Aljoša Peršak, novinar Večera.   

Izjava

Znan je primer, ko je Mariborski vodovod tožil Rajka Kotnika iz iniciative Mestni zbor, ker je od podjetja zahteval informacije, ki bi jih sicer to moralo dati po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Ko je nadzorni svet Mariborskega vodovoda ugotovil nepravilnosti pri delovanju le-tega, se je to končalo z zamenjavo nadzornega sveta. O porabljenem denarju in Mariborskem vodovodu nadaljuje Peršak.

Izjava

Več ljudi, ki je na začetku podpiralo “vstajniškega” župana Andreja Fištravca, se je kasneje od njega oddaljilo. Zakaj je do tega prišlo, opiše Peršak.

Izjava

Peršak pove tudi, kako se na Mestni občini Maribor znebijo nezaželenih ljudi.

Izjava

Več nepravilnosti je bilo v podjetju Nigrad, občinskem komunalnem podjetju, pri katerem lahko vidimo klasičen primer prirejanja razpisov v korist enega podjetja. Tako je Mestna občina Maribor med pogoje razpisa za obnovo Trubarjeve ulice uvrstila posest zakonsko neobveznega certifikata kontrole storitev vgrajevanja asfaltnih zmesi, ki ga je imel Nigrad edini v državi. Posel je dobilo podjetje Indrast s podizvajalcem Nigradom, čeprav so imeli za 161 tisoč evrov višjo ceno od konkurenčne ponudbe.

Izjava

Auer za konec izrazi obžalovanje z zamenjavo nadzornega sveta Mariborskega vodovoda pri ugotovljenih nepravilnostih.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.