Nova sindikalna zavezništva, nove zmage?

Oddaja
23. 11. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Zaposleni v javnem šolstvu se pripravljajo na novo etapo boja za svoje pravice. Izjavo za javnost so podpisali predstavnice in predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije SVIZ, Sindikata direktorjev in ravnateljev SINDIR ter združenj in skupnosti ravnateljic in ravnateljev vrtcev, osnovnih, glasbenih, srednjih, višjih šol, osnovnih šol za posebne potrebe in dijaških domov.

V izjavi na prvem mestu izpostavljajo podcenjenost in razvrednotenje dela zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter splošni finančni podhranjenosti javnega šolstva. Povoda za skupni podpis pa sta bila umik uredbe, ki opredeljuje plače ravnateljic in ravnateljev, z dnevnega reda seje vlade ter zavračanje zahtev za zvišanje učiteljskih plač in plač drugih strokovnih delavcev in delavk. V primeru nadaljnjega neupoštevanja izraženih zahtev so podpisniki izrazili pripravljenost na stavko javnoizobraževalnega sektorja.

Božena Bratuž, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, uvodoma pojasni, da se nezadovoljstvo nabira že precej časa:

Izjava

Eden izmed pokazateljev podcenjenosti dela in družbene vloge zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se kaže tudi v drugačnem odnosu vlade pri pogajanjih v primerjavi z ostalimi panogami v javnem sektorju, med njimi zdravniki in policisti. To je v svojem povzetku razlogov za izražene zahteve izpostavil tudi Anton Obreht, predsednik Sindikata ravnateljev in direktorjev:

Izjava

Za ravnatelje in direktorje javnih izobraževalnih ustanov omenjena anomalija pomeni, da so najvišji plačni razredi, ki jih lahko dosežejo, precej nižji od teh, ki jih lahko s podobno stopnjo izobrazbe in enako ali še manjšo delovno odgovornostjo opravljajo njihovi kolegi v drugih delih javnega sektorja. Kako to izgleda v praksi, pojasni Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol, glasbenih šol in šol za otroke s posebnimi potrebami:

Izjava

Kje pa se v izobraževalnem procesu najbolj kažejo posledice nezadostnega financiranja? Obreht:

Izjava

Pečan pojasni tudi anomalijo, ki se je vzpostavila znotraj izobraževalnega sektorja, kjer so po njegovih besedah ravnatelji v nekaterih primerih rangirani nižje od učiteljev, ki jih zaposlujejo. Kar pa ne pomeni, da se bodo za odpravo teh nesorazmerij zavzemali sami:

Izjava

Kakor obrazloži Obreht, je prav dolgotrajen in neploden postopek poskusov odpravljanja nesorazmerij botroval k ustanovitvi Sindikata ravnateljev in direktorjev, za katere bi verjetno hitro lahko zaključili, da takšnega zastopstva ne potrebujejo:

Izjava

Glavna novost, ki jo v sindikalno delovanje na področju javnega šolstva prinaša dejavnost podpisnikov, je grožnja skupne stavke učiteljev in vodstvenih delavcev. Ali bodo vodstva v primeru nadaljnjega vladnega neupoštevanja zahtev brezpogojno podprla stavkajoče učiteljice in učitelje? Pečan:

Izjava

Kot Pečan tudi Obreht ob tem opozarja, da je formalna podlaga za stavko ravnateljev precej nedoločena in da vseeno obstajajo razhajanja v interesih:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness