Novo, lepo in široko

Oddaja
10. 4. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Prenova ptujske mestne tržnice zadnjih nekaj mesecev povzroča precej konfliktov v tej mestni občini. Občina pod vodstvom župana Mirana Senčarja želi s 4,8 milijona evrov vredno prenovo mestu zagotoviti, kot pojasnjujejo, “kakovosten, funkcionalen in celovit večnamenski prostor”. Nasprotniki prenove pa izpostavljajo, da bo tržnica, katere arhitektura ima tudi zgodovinsko in kulturno vrednost, postala prostor za prireditve. Civilna iniciativa je zbrala 4500 podpisov proti podrtju dreves cigarovcev na tržnici, za katere se župan ni zmenil; po njegovem naročilu so januarja v jutranji akciji drevesa tudi podrli. Mestni svet, ki je prenovo sprva odobril, pa zdaj negoduje zaradi domnevno prirejenega razpisa za izvajalca del.

Franc Milošič, dopisnik časopisne hiše Delo s Ptuja, predstavi zgodovino ptujske mestne tržnice.

Izjava

Te cigarovce je mestna oblast kljub zbranim 4500 podpisom podrla v začetku januarja. V bliskoviti akciji so delavci iz ormoške gozdarske zadruge ob svitu v vsega 20 minutah podrli sedem dreves.

Kot se za stara jedra slovenskih mest spodobi, pa tudi ptujska tržnica premore pečat Jožeta Plečnika. Več o tem Milošič.

Izjava

Nasprotniki prenove tržnice projektu očitajo, da zanemarja kulturno in zgodovinsko vrednost prostora ter staro tržnico spreminja v prireditveni prostor. Projekt namreč ne zaobjema zgolj tržnice, temveč še bližnji ulici - Slomškovo in Miklošičevo. Kot poudarjajo na Mestni občini pa bo prenova prostoru prinesla “vso pripadajočo komunalno opremo in ostalo infrastrukturo, izgradnjo pokrite tržnice, gostinski lokal in trgovino za prodajo domačih, lokalnih izdelkov, sanitarije, streho prireditvenega prostora in oder z vso tehniko.”

Milošič je do načrtovanega izgleda tržnice z okolico zadržan in poudarja, da je tržnica že danes revna.

Izjava

Projekt prenove je ocenjen na 4,8 milijona evrov. Od tega naj bi 80 odstotkov sredstev prišlo iz evropskega in državnega proračuna, ostalo bi pristavila občina. Milošič opozarja na rast predvidene vrednosti obnove.

Izjava

Mestni svet pa je izpostavil pogoje, ki jih za izvajalce del postavlja razpis. Največ neodobravanja je požel pogoj, da mora imeti podjetje izkušnje s polaganjem vsaj 3000 kvadratnih metrov granitnih kock. Nekateri svetniki si ta pogoj razlagajo kot prirejanje razpisa za določene izvajalce. Rajko Fajt iz vrst SDS na primer obžaluje, da se na razpis posledično ne bo moglo prijaviti ptujsko občinsko podjetje Javne službe Ptuj, ki da ima izkušnje s polaganjem največ 2700 kvadratnih metrov kock. Mestni svet je tako dvakrat izglasoval sklep, da se razpis ponovi z novimi razpisnimi pogoji ter da se ustanovi komisija za civilni nadzor nad projektom.

Izjava

Na občini odgovarjajo, da so razpisni pogoji objektivni in sorazmerni z velikostjo projekta ter da sledijo temeljnim načelom Zakona o javnem naročanju.

Mestni svetniki so sicer prenovo tržnice lani odobrili. Najprej so potrdili načrt prenove, nato pa še občinski proračun, v katerem so bila namenjena sredstva za projekt. Milošič zato tudi do njih ni prizanesljiv.

Izjava

Kljub vprašljivim razpisnim pogojem pa sogovornik največji problem prenove vidi v nespoštovanju zgodovinske in kulturne dediščine. Ta po njegovem mnenju ni omejena zgolj na mestno tržnico.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.