Novoletne želje

Oddaja
4. 1. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Z decembrskim napadom v Berlinu so v nemški družbi zopet aktualizirali razpravo o tipu organizacije organov pregona. Notranji minister Thomas de Maizière je v članku, naslovljenem Smernice za močno državo v težkih časih, objavljenem v Frankfurter Allgemeine Zeitung, izrazil željo po varni Nemčiji, ki bi bila kos izzivom časa. Za uresničitev tega bi bila po njegovo kakopak potrebna obsežna serija reform varnostnih služb, ki bi centralizirala upravljanje in povečala pristojnosti zveznih in regionalnih vej policije, obveščevalne službe in vojske.

Predlog, ki sicer vključuje številne že dalj časa prisotne ideje, je že zaradi ambicioznosti naletel na mešane odzive. Znotraj vladajoče koalicije so proti nastopili  socialdemokrati, popolne podpore ni dobil niti iz vrst ministrove stranke krščanskih demokratov, krajše CDU, si je pa zato pridobil simpatije v njeni bavarski in konzervativejši podružnici CSU.

Strinjanje, da je potrebna neka vrsta reorganizacije varnostnih služb, predvsem v smeri bolj tekoče izmenjave informacij, vseeno obstaja. Po sedanji ureditvi, ki ima korenine v povojni prenovi nemške države in preprečevanju ponovnega vzpona nacionalsocializma, je nemška zvezna policija pristojna zgolj za varovanje železniških postaj, letališč in nacionalnih meja, ostalo dejavnost si delijo regionalne policijske uprave ter posebne zvezne službe za preganjanje organiziranega kriminala. Več o sedanji ureditvi pove Raphael Bossong, raziskovalec na nemškem inštitutu za mednarodna in varnostna vprašanja:

Izjava

Seznam ministrovih želja, ki gredo nasproti dosedanji ureditvi, je dolg. Zvezni policiji bi priskrbel dodatne kadrovske okrepitve ter razširil njene pristojnosti za delovanje v primeru “kriz nacionalnih razsežnosti”, z drugimi besedami, za vse varnostne grožnje, ki presegajo meje posamezne zvezne države. Upravljanje s centri za zadrževanje in izgon migrantov bi iz zvezne ravni prenesel na državno ter te centre namestil v bližino letališč za učinkovitejše procesiranje nezaželenih prosilcev za azil.

De Maizière želi poenotiti tudi zvezne preiskovalne urade, ki se ukvarjajo s preganjanjem organiziranega kriminala. Po sedanji ureditvi jih je 16, po eden za vsako zvezno državo. O spremembah te ureditve so v parlamentu sicer že razpravljali pred štirimi leti, ko je bila zaradi pomanjkljive komunikacije med uradi ovirana preiskava skrajno desne skupine. Ob tem Bossong pojasni:

Izjava

Po predlagani ureditvi bi večja pooblastila za posredovanje v času krize nacionalnih razsežnosti morala dobiti tudi vojska, ki lahko trenutno znotraj Nemčije posreduje zgolj v primeru obrambe nacionalne suverenosti ali ob večjih naravnih katastrofah. De Maizière ji želi povečati pristojnosti do te mere, da bi lahko posredovala na domačih tleh denimo za varovanje zasebne lastnine v primeru preobremenjenosti policijskih sil. Za takšno spremembo pristojnosti bi sicer potreboval spremembo ustave z dvotretjinsko večino v obeh domovih parlamenta.

Nemški notranji minister v članku kakopak ne pozabi tudi na spletno nacionalno varnost. Kot pravi, morajo varnostni organi na spletu imeti enake pristojnosti kot sicer. Tako zagovarja možnosti nadzora programov in aplikacij za komuniciranje - de Maiziere tu omeni WhatsApp ali Facebook Messenger, kjer bi se malopridneži lahko zaradi enkripcije sporočil izmuznili budnemu očesu policije.

Drugi aspekt spletne nacionalne varnosti so spletni napadi na državne organe. Ti so po ministrovih besedah vse pogostejši in podprti tudi s strani tujih držav. Kot v tradicionalni vojni, tako tudi v kibervojni, je treba na tak napad odgovoriti na zvezni ravni, ne le na ravni posameznih zveznih držav, po potrebi tudi s pomočjo vojske, zagotavlja notranji minister. V 2600 besed dolgem spisu je de Maizière prav tako izrazil prepričanje, da bi moralo v Nemčiji priti do sprostitve omejitev pri uporabi DNK analize in tehnologij prepoznav obraza.

Bossonga smo za konec vprašali za mnenje o realnosti ministrovih novoletnih želja:

Izjava

De Maizière svoje pismo novoletnih želja zaključi s prepričanjem, da bo za rešitev prvotno migracij, potem pa še ostalih problemov, vendarle potrebna celovita ureditev na ravni Evropske unije. Ker pa teh zaenkrat še ni na vidiku, mora Nemčija poskrbeti za varnost na lastnih mejah.

 

OFFsajd sta pripravila vajenec Natan in Antun

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.