OROŽARSKI SEJEM PO BRITANSKO

Oddaja
18. 9. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

»Države in ljudstva imajo neodtujljivo pravico do skrbi za svojo obrambo,« so bile besede, s katerimi je Liam Fox, britanski sekretar za zunanje poslovanje, v začetku preteklega tedna upravičil izvedbo letošnjega orožarskega sejma DSEI - Defence and Security Equipement International v Londonu.

Nadaljeval je z opominom, da »vsi, ki trgujejo iz naprednih gospodarstev, si morajo zapomniti, da bi brez naše oskrbe držav s sredstvi za obrambo videli porast nekontrolirane in neregulirane trgovine z orožjem, osvobojene vsakršnega nadzora in inhibicij«. Dopustiti to bi bilo po njegovem skrajno neodgovorno in prav zato naj bi imela Velika Britanija vzpostavljen zelo robusten sistem licenziranja orožarskih poslov. Kot primere pozitivne prakse je navedel nedavno sklenjene posle med britansko orožarsko industrijo in Združenimi arabskimi emirati, Indijo in nekaterimi vzhodnoevropskimi državami.
Ob vsem tem pa je Fox modro zamolčal vsa dejstva, zaradi katerih se je, tako kot pretekla leta, v dnevih pred sejmom mobiliziralo več tisoč aktivistov in članov različnih organizacij in kampanj, ki želijo preprečiti prodajo britanskega orožja vladam, ki imajo zgodovino kršenja človekovih pravic. Andrew Smith, član organizacije Campaign Against Arms Trade, uvodoma povzame dogajanje:

Izjava

Med makroekonomskimi in političnimi dejavniki Smith ne pripisuje velikega pomena dejstvu, da se to dogaja pod torijsko vlado. Zaradi relativno majhnega deleža na evropskih trgih z orožjem naj tudi brexit ne bi bistveno vplival:  

Izjava

Smith z anekdoto ponazori, kako se logika preferenčnih poslovnih stikov v britanski trgovini z orožjem ni pretirano spremenila že vsaj od prve zalivske vojne.

Izjava

Prvi letošnji zunanji obisk Therese May je bil v Turčiji, od koder se je vrnila s sklenjenim 100 milijonov dolarjev vrednim poslom prodaje lovskih letal. Kako to razvijajoče poslovno razmerje vpliva na zmožnost Erdoganove vlade po nadaljnem izvajanju pritiska na notranjo opozicijo, denimo vprašanje Kurdskega prebivalstva in njegovih organizacij?

Izjava

Tovrstni veliki dogovori o prodaji orožja potekajo več let, preden so sprejeti, tako ima prodaja vselej vzpone in padce. Vendar je mogoče razbrati splošne trende, posebej po izbruhu krize, razloži Smith.

Izjava

Christopher Blumel iz organizacije Trident Ploughshares, eden izmed zaprtih zaradi protestne dejavnosti v dnevih pred sejmom, opiše tehnike, s katerimi so protestniki poskušali preprečiti sejem, in odziv policije:

Izjava

 

Izjava

Javno mnenje prodaji orožja nasprotuje. Politične strategije nasprotnikov se raztezajo od protestiranja, odpiranja sodnih postopkov do poročanja po medijih. Več Smith.

Izjava

Vprašanje prodaje orožja Savdski Arabiji je vprašanje spoštovanja zakonodaje, ki prepoveduje prodajo orožja državam, ki z uporabo orožja kršijo človekove pravice, razloži Smith.

Izjava

Stranka laburistov ni edina, ki nasprotuje prodaji orožja državam, ki kršijo človekove pravice, razloži Smith.

Izjava

Z razlago stališč sindikatov do prodaje orožja današnji Offsajd zaključi Smith.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.