Preobremenjeni domovi za starejše

Aktualno-politična novica
30. 7. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Skupnost socialnih zavodov je izstopila iz vladne delovne skupine za covid-19, v katero bo ponovno vstopila, ko bo vlada sistemsko uredila vprašanje osamitve njenih varovancev v primeru okužbe. Skupaj z  Amnesty Internationaal Slovenije, Spominčico - Alzheimer Slovenija in Skupnostjo varstveno delovnih centrov Slovenije od ministrstev za delo in zdravje zahteva zagotovitev zunanjih enot za okužene, ki bivajo v domovih. Te institucije tako ne podpirajo vladnega odloka o namestitvi okuženih v rdečih conah znotraj domov, saj njihovi predstavniki menijo, da domovi zaradi prostorske in kadrovske stiske ne zmorejo zagotavljati ustrezne popolne osamitve okuženih. Poleg tega pa domovi za starejše niso pooblaščene zdravstvene ustanove, od katerih zakonodaja o nalezljivih boleznih zahteva, da izvajajo popolno osamitev. Urejanje sivih in rdečih con znotraj domov je po mnenju skupnosti socialnih zavodov tako nezakonito.

Vršilec dolžnosti sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik o vzroku za odločitev o izstopu iz delovne skupine za covid-19.

 izjava

Sahernik opiše trenutno delovanje domov za starejše v primeru okužbe z novim koronavirusom po navodilih ministrstva.

 izjava

O upravičenosti vložnih listov v domovih za starejše
 / 10. 6. 2020

Ravnanje v skladu z vladnimi navodili pa zahteva veliko kadra in prostora, ki ju večina domov za starejše ne premore, kar priznava tudi ministrster za zdravje Tomaž Gantar. 

izjava 

Poleg tega domovi za starejše niso zdravstveni zavodi, ki so po zakonodaji o nalezljivih boleznih pooblaščeni za izvajanje popolne osamitve. Sahernik pojasni nezakonitost izvajanja osamitev okuženih v domovih. 

izjava

Ministrstvo za zdravje vseeno vztraja, naj okuženi ostajajo v domovih, četudi priznava, da veliko domov ne izpolnjuje pogojev za kakovostno popolno osamitev okuženih. 

izjava

Izjava ministrstva poudarja, da morajo vsi, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, v bolnišnice, za ostale okužene pa je boljše, da ostanejo v domovih. Kot argument navaja naslednje: »Ključno je, da imamo delujoč zdravstveni sistem. Ob premeščanju oskrbovancev v bolnišnice bi bili namreč javni zdravstveni zavodi močno kadrovsko okrnjeni, kar bi pomenilo manjšo realizacijo programa, kar bi še podaljšalo čakalne dobe.«

O nevarnosti, da bi v bolnišnicah zmanjkalo postelj zaradi stanovalcev domov, predsednica društva Biserna nit, Biserka Marolt Meden. 

izjava

Poleg tega je zdravstvena oskrba v domovih za zdravstveno blagajno cenejša od oskrbe v bolnišnici, kar je po mnenju Marolt Meden vplivalo na odločitev ministrstva. 

izjava

Skupnost socialnih zavodov Slovenije predlaga vzpostavitev zunanjih enot, v katere bi premestili okužene stanovalce domov za starejše. 

izjava

Za reševanje kadrovske stiske, tako Sahernik, pa je pristojno ministrstvo, ki je tega tudi sposobno. 

izjava

O institucionalizirani oskrbi starejših
 / 2. 2. 2017

Meden pa opozarja na zastarelost kadrovskih normativov za domove za starejše, ki nikakor ne zadostujejo potrebam današnjih stanovalcev domov. 

izjava 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness